FB pixel TP pixel
14 nejstupidnějších věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

14 nejstupidnějších věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera

Závěrečná kapitola ságy rodu Skywalkerů je za námi a vlastně jsme docela rádi. Ani poslední díl série se totiž neobešel bez nebetyčných nesmyslů, u kterých je šokující, že někomu přišlo v pořádku je v hotovém filmu nechat. Tady je 14 věcí, jejichž hloupost nám hýbala žlučí. A POZOR NA SPOILERY!

Tipy na film

TIE Fightery s hyperpohonem?!

V úvodu filmu je Millenium Falcon naháněný stíhačkami třídy TIE a aby jim uprchl, musí skákat do hyperprostoru. Stíhačky to však kupodivu dokáží také, což nedává příliš smysl! Jasně, tohle je tak trochu detail pro hnidopichy a můžete argumentovat, že První řád určitě přišel s technologií, která „stíhačkám s krátkým doletem“ (jak říkal Obi-Wan Kenobi) dala možnost skákání hyperprostorem. Jenže to ve filmu nikdo nevysvětluje a zdejší TIE vypadají konstrukčně zcela stejně jako jejich předchůdci, takže začít film v podstatě technickým faulem, nad kterým se fanoušek původní trilogie chtě nechtě pozastaví, není zrovna nejšťastnější lákadlo pro zbytek filmu. Je však pro Vzestup Skywalkera symptomatický.

Jak přežil Palpatine a vysvětlení Snoka

Zhruba pátá minuta filmu a J.J. Abrams jede bomby, které nadzvednou žluč fanouškům Posledního z Jediů, ale i komukoli, kdo má rád ve svých Star Wars trochu logiky. Kylo Ren se seznámí s Palpatinem a my mezitím vidíme Snoka narvaného v kádi. Byl naklonovaný? Asi jo a pokud vás zajímá, jak zůstal Palpy po pádu do šachty naživu, bude vám muset stačit opakovaná hláška z Epizody III o mnoha schopnostech, které propůjčuje Temná strana Síly. My tomu říkáme zatraceně líná scenáristika.

Poe a Finn nejsou gay! Vážně ne!

14 nejstupidnějších věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Poslední 4 roky se šířily teorie, že by Poe Dameron a Finn mohli být prvním homosexuálním párem ve Star Wars. Disney si ale řekl ne, a tak místo progresivity v případě hlavních postav nechá v pozadí políbit dvě starší dámy (mrkněte a přijdete o to) a Poe i Finn dostanou své vlastní nové frajerky, jejichž jediným úkolem je doložit, že tihle dva hoši spolu rozhodně nic mít nebudou. Zorii Bliss v podání Keri Russell jinak ve filmu nepředvede vůbec nic (ba ne, dá Poeovi magickou minci, která vám dá přístup kamkoli, protože LÍNÁ SCENÁRISTIKA!) a Jannah je tu jen proto, že bylo potřeba nahradit vyfriendzonovanou Rose Tico.

Rey Starkiller

Vzpomínáte na časy, kdy Jediové uměli rychle běhat, vysoko skákat a sem tam si věci přitáhnout či odhodit? A i mistr Yoda se musel vážně hodně soustředit, aby vytáhl z bažiny Lukův X-Wing? Roky určitá skupina fanoušků nadává na to, že je Rey v Disney trilogii příšerně přepálená svými schopnostmi Síly. A co udělá J.J. Abrams v závěru trilogie? Dodá jí ještě další schopnosti! Uzdravování á la Ježíš si probereme za chvíli, to přetahování o loď s (ne)unášeným Chewiem je však něco ze hry Force Unleashed, kde hrdina Starkiller doslova strhne z oblak Star Destroyer. Už tehdy nám to přišlo v rámci série totálně na hlavu a oni něco podobného narvou do kanonického filmu? Co přijde příště, sestřelování flotily blesky? Oh… počkat.

Devalvace Huxe

Richard E. Grant je skvělý a charismatický herec a jeho důstojník Pryde je alespoň relativně zapamatovatelnou postavou, i když je to opět jen další variace na Cushingova Tarkina. Smutné ovšem je, že existence Pryda má pouze dva důvody. Jednak, aby existovala spojka pro zombie Palpatina přímo v Prvním řádu a druhak, aby měl První řád alespoň nějakou vůdčí osobnost. Poslední z Jediů totiž z původně (psali to v obrazovém slovníku!) geniálního stratéga generála Huxe udělal sebeparodický věšák na hadry a zjevně ani Abrams nevěděl, jak tuhle postavu nějak logicky vykoupit. A pak sáhl po možnosti špionáže, po které je Hux doslova odstřelen jako nadbytečná figurka na šachovnici, o kterou jsme se neměli zajímat. Milovníci Domhnalla Gleesona mají velkou radost.

Tanečky okolo Carrie Fisher

Máte rádi Carrie Fisher? My taky! To ale neznamená, že nám filmové tancování kolem její smrti přijde smysluplné. Vzestup Skywalkera musel použít hereččiny vystřižené scény ze Síla se probouzí, což mimo jiné znamená, že v nich hraje ještě hůř než v předchozích epizodách a navíc dochází ke křečovitým momentům, kdy Abrams ve střižně lepí záběry s Fisher na protizáběry s náhradní herečkou. Nejenže je frankensteinovost výsledku opravdu vidět, ale Fisher ve filmu beztak nemá bůhvíjak zásadní roli na to, aby kolem ní film musel téměř celou stopáž vytvářet kouřovou clonu. Pocta se dá udělat i jinak, než že necháte mrtovolu Leiy ležet 20 minut pod dekou.

Martha moment vol. 2

14 nejstupidnějších věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Abrams si navíc Fisher nechává po celý film po ruce beztak pouze proto, aby předvedla parafrázi na „Martha moment“ z Batman vs. Superman (scenárista téhle filmové hniloby se nezapře!), kdy se snaží svého syna přesvědčit k návratu na Světlou stranu Síly, resp. přerušit potenciální zabití Rey, které by Ben Solo beztak nikdy nedopustil, protože má přetlak ve varlatech. A stejně jako u komiksových hrdinů to příliš nefunguje, což musí Abrams vyvážit ještě vzpomínkou na Hana Sola, pro kterou se Harrison Ford očividně odmítl nechat ostříhat.

Upozadění Rose Tico kvůli rasismu haterů

Aby bylo jasno, v redakci Rose Tico kdovíjak nemusíme, ale rozhodně to není proto, že má šikmé oči a hraje ji herečka Kelly Marie Tran. Ta je totiž například ve facebookovém seriálu Sorry for Your Loss naprosto skvělá a navíc si myslíme, že jí to i dost sluší. Problém s Rose Tico vznikl kvůli její zbytečné linii v Posledním z Jediů, se kterou si ani Abrams očividně příliš nevěděl rady a snažil se zavděčit v novém filmu haterům. Rose se tudíž s Finnem dostala do friendzóny (to poklepání na rameno je fakt zlé!), Finn během závěrečného souboje dokonce Rose sdělí, aby se mu do jeho akcí nepletla (odveta za sestřelení kluzákem v Ep. VIII)) a její účast na závěrečném díle ságy je zcela marginální. Což je zkrátka zarážející. Představte si situaci, kdy v Impérium vrací úder představíte Landa a v šesté epizodě ho místo ve Falconu necháte trčet někde u monitoru, protože jistá skupina lidí nemá ráda černochy ve Star Wars. Smutné.

Uzdravování Sílou jako deus ex machina

Nebojte, víme, že Force Healing neboli uzdravování pomocí Síly je již desítky let součástí kánonu. Potíž je v tom, že v případě Vzestupu Skywalkera se jedná o pouhou deus ex machinu, po které odpadá téměř jakékoli napětí z čehokoli. Jedna věc jsou drobná zranění pouštního června, na kterých film Reyinu novou schopnost exponuje. Jenže jakmile se začnou léčit smrtelná zranění světelným mečem, případně upadnutí do kómatu, opravdu budeme ještě někdy cítit strach o postavy? Pokud navíc Jediové dokázali léčit, proč Obi-Wan nevyléčil probodnutého Qui-Gona apod.? Schopnost léčení je vhodný atribut třeba pro videohru, ale jeho aplikace mimo filmy o Ježíšovi je poněkud komplikovaná.

Dyáda

14 nejstupidnějších věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Vzpomínáte ještě na Posledního z Jediů a na to, jak Snoke tvrdil, že spojení mezi Rey a Kylo Renem bylo možné jen díky jeho schopnosti používat Sílu a manipulovat s nimi? Ehm… tuhle část J.J. Abrams záměrně zapomíná, aby mohl machrovat s pojmem „dyády“, která se v předaleké galaxii již po generace neobjevila. To je ale náhodička, že se objevila až právě nyní, navíc u dvou lidí, kteří spolu nemají nic společného. To je tak, když vykradete linii Jacena a Jainy Solo z nekanonických knih, třikrát ji překroutíte a nakonec nedává vůbec nic smysl.

Dýka a navigátor jako hloupé macguffiny

J.J. Abrams miluje macguffiny, neboli předměty, které pohání zápletku, ačkoli vesměs nejsou zase tolik důležité. Aneb vzpomínáte na Králičí packu z Mission: Impossible 3? To byly ještě zlaté časy dobrého macguffinovského využití. Ve Vzestupu Skywalkera hrdinové hledají sithský navigátor, který je může zavést na planetu Exegol, kde sídlí zombie Palpatine. Aby ho získali, musí nejprve získat sithskou dýku, kterou najdou úplným omylem a na níž jsou nabaleny další přihlouplé dějové kličky. Jako když C3PO tvrdí, že dýku hrdinové nepotřebují, neboť její vzkaz má uložen v paměti. Načež se ukáže, že na dýce je napsáno něco jako „k rozluštění polohy navigátoru musíte mít tuto dýku“. Aha. No a pak hrdinové dorazí na jeden z měsíců Endoru a zjistí, že výřezy na dýce kopírují panorama spadlé a polorozpadlé Hvězdy smrti a její navigační packa ukazuje někam do útrob zničeného kolosu bez bližšího místa určení. Tvůrci tak po nás v podstatě chtějí, abychom věřili, že tvůrce dýky doletěl na planetu s troskami Hvězdy smrti, obkreslil její panorama, vyřezal ho do dýky, zjistil, kde je navigátor ukrytý a doufal, že se za desítky let ve vodě celá konstrukce nerozpadne a jeho dýka bude stále užitečná? Jakože cože?

Armáda Posledního řádu

Když se Kylo Ren poprvé setká s Palpatinem, je mu slíbena půlka království a mimo jiné nová hvězdná flotila, kterou má Palpatine ukrytou v zemi a která na jeho povel povstane. Nové křižníky nápadně připomínají ty staré imperiální, na palubě však mají nové tipy Stormtrooperů, kteří mají design Prvního řadu, jen jsou červení. A my se tudíž ptáme, co je to za lidi? Jsou to zombie Stormtroopeři? Anebo místní obyvatelé Exegolu? Anebo nějací žoldáci, co strávili roky pod zemí? A kde se proboha vzala tak velká flotila a jak se vešla pod zem? Jeden dialog naznačuje, že mohl Palpatine celou flotilu v podstatě vytvořit nadpřirozenými silami. V tom případě by se ale popíral dosavadní konstrukt Star Wars vesmíru, kdy technologie není možné skrze Sílu vytvářet. Na druhou co my víme, vždyť už je skrze sílu možná i teleportace předmětů!

Rytíři Renu jsou neschopné lamy!

14 nejstupidnějších věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

To byly časy, když první trailer na Epizodu VII lákal na tajemné rytíře v černých hábitech, kteří měli sloužit Kylu Renovi. V hotovém filmu jsme z rytířů viděli jen jeden flashback, tvůrci ovšem slibovali, že se o nich postupně dozvíme víc. Jenže pak je Rian Johnson v Posledním z Jediů kompletně odignoroval, aby dal prostor svojí vlastní Praetoriánské gardě, která má schopnost zmizení nože, jímž mají šanci bodnout Rey do zad. No a Abrams v závěrečném filmu s tajemnými postavami také udělá jedno velké kulové. Jednou se projdou za Kylo Renem, jednou stojí na skále na Pasaaně a v závěru mají jeden souboj s Benem Solem, v němž je bez větších trablů seřeže na hromadu. Co je řád Renu? Nevíme! Byli to bývalí žáci Luka? Nejsme si vlastně jistí! Nevíme o nich vůbec nic!

Přehnané podkuřování fanouškům

Poslední z Jediů řadu fanoušků nakrknul tím, že jim sahal na oblíbené hračky. Anakinův meč? Cetka! Hrdina Luke? Depresivní Luke! Snoke? Zbytečný nýmand! Odkaz Jediů? Jen selhání! Disney kvůli klesajícím tržbám a negativním ohlasům očividně zařadil zpátečku a skrze Abramse se snaží během filmu za mnoho věcí omlouvat. Činí tak však až příliš okatě. Nejlepší ukázka? Luke chytí Rey zahozený meč a začne mluvit o tom, jak si meč zaslouží větší respekt. Vůbec celá sekvence na Ahch-To je jeden velký fanservis. Jako když Luke vyzvedne svůj starý X-Wing (s šibalským úsměvem, protože se odkazuje na epizodu V!), který byl podle Riana Johnsona v minulém filmu nepoužitelný. Anebo když se snaží po vzoru Obi-Wana domluvit naději ztrácející Rey. A co potom celé angažmá Landa, který nemá v příběhu žádný zásadní úkol (pokud za něj nepočítáte avengerovské přivedení posil). Anebo velestupidní předání Hanovy medaile z Yavinu Chewiemu, čímž se uspokojují obtloustlí meganerdi, co roky nadávají, že chrabrý Wookie medaili v roce 77 nedostal! Ubohé, trapné a nesmírně „na sílu“.

 9 503 zobrazení   157 se líbí
10 nejnávykovějších písniček od Disneyho, které nedostanete z hlavy
10 nejnávykovějších písniček od Disneyho, které nedostanete z hlavy
25.12.2019 | Tipy na film

Pokud už za sebou máte povinnou rodinnou výpravu na Ledové království 2, určitě vám neunikl nový song v podání Idiny Menzel neboli královny Elsy Into the Unknown. Myšákův konglomerát má ale na triku mnoho dalších skladeb, které ani po letech nemůžeme dostat z hlavy. Toto jsou ony!

15 nejlepších filmů, které si můžete pustit na Vánoce online
15 nejlepších filmů, které si můžete pustit na Vánoce online
24.12.2019 | Tipy na film

Řídit se v roce 2019 televizním programem a nabídkou televizí obecně, na to nás dvakrát neužije. Vánoční filmy si raději pustíme dle našeho gusta. Vybrali jsme tudíž naše osvědčené vánoční hitovky, které si rádi pustíme online. A vy si je samozřejmě můžete přehrát taky.

10 nejlepších seriálových návratů roku 2019
10 nejlepších seriálových návratů roku 2019
23.12.2019 | Tipy na film

I když letošní nejočekávanější seriálový návrat skončil velkým zklamáním, na seriálové mapě roku 2019 se našla celá řada jiných počinů, jež se do ní více než úspěšně obtiskly. Kteří navrátilci nás letos nadchli a neměli by chybět ve žádném seznamu toho, na co ještě kouknout?

Zaklínač a dalších 9 parádních novinek, které musíte vidět o víkendu
Zaklínač a dalších 9 parádních novinek, které musíte vidět o víkendu
20.12.2019 13:00:00 | Tipy na film

Vánoční svátky se blíží a Netflix a další streamovací služby ví, že se budeme pekelně nudit. Servírují tudíž další várku totálních pecek. Vybrali jsme tradičně ty nejzajímavější. Všemu ale vévodí dlouho očekávaný Zaklínač!