FB pixel TP pixel
Netflix slaví dva roky v Česku. Má důvod? © TMDB

Netflix slaví dva roky v Česku. Má důvod?

Zítra to budou dva roky, co Netflix zahájil celosvětovou expanzi a dostal se tak i do Česka. Co se změnilo od té doby, kolik titulů Netflix aktuálně nabízí a kolik z nich má české titulky nebo dabing? Ohlédli jsme se za dvěma roky působení Netflixu u nás a zkusili odhadnout, kdy se dočkáme plné lokalizace.

Streaming novinky

Jak se zvětšila nabídka Netflixu?

Když před dvěma lety přišel Netflix do České republiky, nabízel zhruba 600 titulů. Bylo to chudé srovnání oproti nabídce v USA, kde tehdy Netflix nabízel více než 6.000 titulů. Dnes je jeho nabídka v ČR více než šestinásobná, zhruba 3.800 filmů, seriálů a dokumentů. Nabídka v USA se přitom o něco zmenšila, činí zhruba 5.500 titulů. Z pohledu českého trhu bylo nejzásadnější přídání prvního českého titulu loni na jaře - objevila se tam Lída Baarová. Podobně distribučně vstoupil Netflix nedávno i do dramatu Milada.

Kolik titulů má českou podporu?

Netflix slaví dva roky v Česku. Má důvod? © TMDB

Před dvěma lety neměl ani jeden z 600 titulů českou podporu, dnes jich má zhruba 200 filmů a seriálů. V porovnání s celkovou nabídkou to tedy není ani jedna desetina, navíc drtivá většina české podpory se skládá pouze z titulků. Dabing obsahují jen vybrané dětské filmy a překvapivě také třeba seriály Gotham či Hannibal. Nejhorší je ale složení a tempo lokalizace. Titulky přibývají velmi pomalu, průměrně tempem okolo 10 nových titulů za měsíc a většinou ke starším filmům. K premiérovým řadám svých původních seriálů nepřidává Netflix bohužel české titulky vůbec, například ke Stranger Things k první řadě jsme se titulků dočkali až po roce, druhá řada (premiéra na konci října) je nemá zatím vůbec.

Kdy bude Netflix opravdu český?

To ví zřejmě jen ti nejvíce zasvěcení v Netflixu, bohužel tempo titulků nenaznačuje, že by se to mělo změnit v roce 2018. Jak se Netflix nechal slyšet, v Evropě pro něj jsou klíčové velké trhy (Německo, Francie, Velká Británie), další označuje jako hezky se rozbíhající (Skandinávie, Polsko, Turecko), naopak risk je pro něj otevření trhů ve východní části Evropy (Rumunsko). Doplňme, že polskou verzi uvedl předloni, loni tureckou, izraelskou nebo řeckou, blížící se plná lokalizace se dala poznat, že začalo výrazně přibývat otitulkovaných pořadů. Pod kompletní lokalizací si jen pro upřesnění představujeme, že většina titulů bude mít českou podporu, celý web, aplikace budou v češtině a čeští operátoři ho budou rádi nabízet ve svých balíčcích. Co se týče Slovenska, tam je situace ještě horší, titulky má pouze několik desítek titulů a navíc český a slovenský trh nejsou pro Netflix v jednom regionu, nám se zobrazují v nabídce německy či polsky otitulkované filmy.

Jaké novinky Netflix představil?

Netflix slaví dva roky v Česku. Má důvod? © TMDB

Z hlediska technických novinek jsme se svezli s několika spíše drobnějšími vychytávkami, které Netflix v rámci své celosvětové expanze představil. Nejzajímavější je stahování vybraných titulů offline, v aplikaci pro mobily či tabletu si takto můžete část videotéky stáhnout do svého přístroje a cestovat s ní i mimo signál. Událostí jara bylo představení překladatelského programu Hermes, který umožňoval každému, kdo splní drsný test, se zapojit do překládání, ale celá věc vyšuměla do ztracena. Netflix se nikdy k přímému propojení s překladateli neodhodlal a vše zatím řeší skrz větší agentury, které mu jsou schopny zajistit překlad pro více zemí najednou. Podle informací od českých překladatelů se zdá, že Hermes v současné době funguje jen jako test, které využívají právě tyto agentury - nikoli samotný Netflix - pro test schopností.

Zlepšil Netflix přidávání nových filmů?

Netflix jako služba za předplatné nemůže mít z principu nové filmy stejně rychle jako třeba iTunes nebo Google Play, ale díky několika exkluzivním dohodám se mu podařilo stlačit povinné distribuční okno na minimum. Už tedy jen rok a něco po premiéře v kinech jsme mohli vidět na Netflixu třeba třetího Kapitána Ameriku, Hledá se Dory, Doctora Strange a další filmy studia Disney. To se ale bohužel nejpozději příští rok změní, Disney hodlá spustit vlastní službu a nabídku bude exkluzivně pouštět pouze tam.

Zlepšil Netflix přidávání nových seriálů?

Své původní seriály dává pro ČR stejně jako pro celý svět v jeden den, ale nebyla to hned novinka, pamatujete si, jak nám před dvěma lety chyběly nové díly House of Cards? Tak teď už tam jsou vždy. Od loňského roku překvapil Neflix ještě jinou příjemnou novinkou - začal přejímat seriály cizích televizí a mimo USA je nabízet v den premiéry - například Designated Survivor, Supergirl, Cizinka, Černá listina, The Flash nebo Star Trek Discovery. Zatímco dříve byl zvyk, že tyto seriály získává Netflix až zpětně po celé sezóně, touto novinkou chytře vykryl poptávku po amerických seriálech ve zbytku světa.

Co Netflix a čeští operátoři?

Netflix slaví dva roky v Česku. Má důvod? © TMDB

Až oficiálně vstoupí Netflix do České republiky, poperou se o něj operátoři ve velkém. Nyní, i díky slabé lokalizaci, spíše mlhavě oznamují budoucí zapojení, které často pramení z globálních dohod, které Netflix uzavřel například s UPC nebo s T-Mobile. Efekt je tak zatím vidět jen v zařazení Netflixu do pásma služeb, které nabízí T-Mobile nebo Vodafone v rámci svých “neomezených balíčků”, tedy že se vám sledování filmů nezapočítá do spotřeby dat. A jaká by byla výhoda koupit si Netflix napřímo? Můžeme jen hádat, že si operátoři za propagaci mužou říci o lepší nákupní, tak i prodejní cenu.

Jakou se dařilo v ČR konkurenci?

Od příchodu Netflixu si všichni hráči v online slibovali rozhýbání trhu, ale ve výsledku si to nakonec museli oddřít sami. Zásadní zvrat zatím nepřišel a domácí trh zatím spíše sbírá ve sledování filmů online menší podíly než třeba z prodejů DVD a Blu-Ray. Největší přímou konkurencí pro Netflix je HBO, to loni spustilo s menšími či většímu problémy prodej napřímo bez operátora, nabídkou je sice slabší, ale za to má vše lokalizované. Koncem roku 2016 vstoupil díky globální expanzi do ČR také Amazon se svojí službou Prime, ale ta zatím spíše paběrkuje a rok po svém spuštění nabízí jen zhruba 500 titulů. Od příchodu Netflixu vznikla v ČR ještě jedna nová služba - domácí Obbod, který rozvířil stojaté vody svými původními seriály Vyšehrad či Lajna.

Kolik má Netflix u nás uživatelů?

Otázka za milión. Data o počtu předplatitelů Netflix v jednotlivých zemích nezvěřejňuje, pouze jako povinnou součást svých výročních zpráv pro akcionáře uvádí celkový počet svých diváků v USA a mimo něj. Loni na podzim se dostal nad 100 miliónů a mimo USA začalo být více diváků než za oceánem. Pro jednotlivé trhy existují různé kvalifikované odhady, pokud bychom si měli spolu s dalšími zasvěcenými hlasy české scény tipnout, dostaneme se k číslu zhruba okolo 10.000. Pro srovnání - Voyo má oficiálně zhruba 30.000, HBO neoficiálně zhruba 200.000.

Koupí Apple Netflix?

Netflix slaví dva roky v Česku. Má důvod? © TMDB

Zprávou posledních dní je spekulace, že IT gigant Apple by mohl koupit Netflix. To se zakládá ale pouze na již starší analýze konzultační skupiny City, která říká, že má Apple přes 200 miliard dolarů v hotovosti a pokud by je chtěl “danově optimalizovat”, jako vhodné se jeví utratit je za nákup nějaké společnosti. A existuje prý 40% pravděpodobnost, že by to mohl být právě Netflix. Obě strany se k celé záležitosti nevyjádřili, zatím se tedy činí hlavně novináři, kteří rozebírají pro a proti podobného spojení. My jen dodáme, že o Netflix měl kdysi prý zájem i Disney, ale ten si nakonec rozhodl postavit službu vlastní.

 535 zobrazení   6 se líbí
Velké povánoční slevy na iTunes
Velké povánoční slevy na iTunes
27.12.2017 | Streaming novinky

Výprodeje po Vánocích se letos netýkají jen oblečení či elektroniky, ve velkém pojal slevy také Apple a zlevnil výrazně skoro 300 filmů ve své nabídce. Za 99 Kč teď můžete koupit v HD pecky typu Matrix, Příchozí, Mad Max, novou Knihu džunglí či Krásku a zvíře, za 149 Kč je třeba každý díl Mission: Impossible, Indiana Jonese nebo Star Trek. Ostatně mrkněte do našeho hlídače slev.

Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo?
Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo?
08.12.2017 | Streaming novinky

Příští týden to bude přesně rok, co Amazon vstoupil se svojí platformou Prime Video do celého světa, a tedy i do České republiky. Co se od té doby změnilo? Kolik přibylo titulů, kolik z nich má českou podporu a jaké novinky - kromě čerstvé spuštěné aplikace pro Apple TV - Amazon ještě chystá?

Velké slevy na ITunes - Disneyovky jen za 89 Kč!
Velké slevy na ITunes - Disneyovky jen za 89 Kč!
01.12.2017 | Streaming novinky

Na iTunes dnes startuje velká slevová akce - všechny velké trháky od studia Disney jsou dnes a zřejmě i dalších pár dní ke koupi za pouhých 89 Kč (sleva přes 70 %). Nechybí klasiky jako Lví král, Aladdin, Malá mořská víla i moderní předělávky Popelky či Krásky a zvíře a pěkné zastoupení mají i pixarovky jako Hledá se Nemo, Wall-E nebo Úžasňákovi.

HBO si nově objednáte online a napřímo!
HBO si nově objednáte online a napřímo!
13.11.2017 | Streaming novinky

Týden pěkných novinek završila česká pobočka HBO další skvělou zprávou - poprvé v historii si můžete jejich nabídku objednat online přímo na webu a bez dalšího prostředníka. Televize se tak čím dál tím více přibližuje svým hlavním konkurentům jako je Netflix či Amazon. A nově také má aplikace pro Apple TV.