FB pixel TP pixel
3. řada Stranger Things: Podle prvních ohlasů rozhodně nebudeme zklamaní © TMDB

3. řada Stranger Things: Podle prvních ohlasů rozhodně nebudeme zklamaní

Jste připraveni na návrat do Upside Down? Aby taky ne, fanoušci Stranger Things si na novou řadu museli počkat téměř dva roky. Seriál si 28. června v kalifornské Santa Moncie odbyl premiéru, a tak se nyní můžeme podívat na první dojmy, jež slibují jiný seriál, než který jsme v říjnu 2017 opustili.

Filmové novinky

Netflix si dal velkou práci, aby toho z třetí řady Stranger Things co nejvíc utajil. Druhá řada skončila vskutku velkým cliffhangerem, který de facto zastínil pozitivní konec pro postavy a fanoušci od té doby umírají touhou zjistit, co bude dál. Bratři Dufferové měli dostatek času na to, aby vytvořili další fantastickou řadu. A že je na co se těšit, potvrzují i první dojmy z třetí řady.

Zatímco 1. řada byla takovým „indie horrorem“, který zaznamenal možná až nečekaně velký úspěch a 2. řada jeho překvapivě dobrým sequelem, 3. řadu lze podle prvních dojmů pojmenovat jako blockbuster, který boří všechny dosavadní mantinely a vytáčí horor na 10stupňovém ovladači na hodnotu 11.

Seriálu nepochybně pomáhá hned několik fundamentálních novinek. Zbrusu nový obchoďák v Hawkins poskytl tvůrcům možnost přijít s dosud neotřelými souboji s monstry. A oko diváka potěší i skutečnost, že šedivé tóny pozdního podzimu vystřídají křiklavé letní odstíny. Ty jsou paradoxně samy o sobě výzvou i pro tvůrce, kteří se v téhle malebné atmosféře musí pokusit divákovi nahnat husinu.

Změny (zejména citelně uplynulý čas) se dotkly i hlavních postav. Z dětí se stal gang teenagerů, s kterým pomalu a jistě začínají cloumat hormony. Pár s titulkem „protiklady se přitahují“ Nancy (Natalia Dyer) a introvert Jonathan (Charlie Heaton) tráví léto jako internisti v místním plátku, Steve (Joe Keery) v novém obchoďáku s očima v sloup rozdává kopečky zmrzliny a nutno dodat, že ani jeden z této trojice si svou letní brigádu příliš neužívá (byť pouze jeden z nich ji musí absolvovat v kostýmu námořníka).

Hopper (David Harbour) a Joyce (Winona Ryder) se snaží po 1. a 2. řadě nějak pokračovat, nejen pospolu, ale i odděleně. Billyho (Dacre Montgomery) léto se nečekaně zvrtne a nově příchozí Robin (Maya Hawke) se dozvídá o odvrácené straně městečka Hawkins.

3. řada Stranger Things: Podle prvních ohlasů rozhodně nebudeme zklamaní © TMDB

Co se týče monster, je jakékoliv prozrazování detailů samozřejmě striktně zakázáno. Ale lidé, kteří již 3. řadu viděli, se více méně shodují na tom, že krátké záběry z traileru jsou jen špičkou ledovce plného nových monster, které se Netflix chystá na fanoušky vyslat. Děcka čeká nová hrozba a bezpečí žádného z hlavních hrdinů v žádném případě není zaručeno. Takže rozhodně bude čeho se bát a nad čím na gauči nadskakovat strachem.

O co se Stranger Things v jeho třetím představení na malém plátně údajně může opřít nejvíc, jsou postavy, jejich vzájemné vztahy a také jejích snaha prodat divákovi pocit, že se omladina nachází v bezvýchodné situaci. A pocit, že i když se do skupiny po absenci v druhé řadě (nepochybně k radosti Mikea alias Finna Wolfharda) vrátila telekineticky nadaná Eleven (Millie Bobby Brown), ne všichni se dožijí závěrečných titulků, po kterých mimochodem následuje bonusová scéna, o kterou prý nechcete přijít.

Na to, že většinu obsazení tvoří velmi mladí lidé, místy dokonce ještě čistokrevné děti, je jejich výkon dle kritiků skvělý. Návrat Eleven tvůrcům umožnil vytvořit interakce, které v předchozí řadě nebyly možné, a třeba její nové kamarádství s Maxine (Sadie Sink) je už nyní vyzdvihováno jako jeden z herecky nejlepších aspektů třetí řady.

Mnohem více prostoru ukázat, co v něm je, dostal také Dacre Montgomery. Pokud v 1. řadě všechny překvapila Millie Bobby Brown a v 2. řadě všem vytřel zrak Noah Schnapp, třetí řada by mohla patřit právě Montgomerymu. Byť je téměř jisté, že velká část fanoušků zvedne v hlasování o nejlepší herecký výkon ruku pro Priah Ferguson jako Ericu Sinclair.

Jo a máme se prý připravit na celé hory trapnosti. Stranger Things si totiž tváří v tvář pubertě nenasazuje žádné růžové brýle, nebere žádné servítky a je údajně až „bolestivě přesné“ ve vyobrazování neskutečné trapnosti, s jakou se mládež dokáže chovat, když s ní začnou cloumat hormony – zvlášť, když začnou s každým dítětem cloumat v jinou dobu.

3. řada Stranger Things: Podle prvních ohlasů rozhodně nebudeme zklamaní © TMDB

A pořádnou dávku trapáren samozřejmě naservírují zejména vztahové pletichy. Je ostatně léto, svítí sluníčko a jak známo, v létě láska jenom kvete, takže tvůrci párování mládeže ochotně věnují nemalou část děje.

Co se týče kritiky, některým recenzentům vadí, že se seriál oproti dříve nastaveným hranicím až moc odvázal a bezhlavě pustil do vod blockbusterů, takže mu místy už nezůstal prostor dostatečně některé věci vysvětlil, prohloubit a uspokojivě odpovědět na všechny palčivé otázky. Zaznívají dokonce hlasy, že i když celá řada splňuje hlavní podmínku blockbusteru a je rozhodně zábavná, někteří fanoušci možná nebudou mít poté, co z nich opadne prvotní šok a hrůza, chuť si třetí řadu zopáknout se stejným apetitem, jako řady číslo 1 a 2.

A konec? Konec je prý takový, jaký lze už nyní očekávat – Stranger Things se opět rozloučí s velkou pompou a hlasitou ránou, kterou si každý fanda bude ještě dlouho živě pamatovat. David Hrabour (Hopper) tak dle názorů kritiků vůbec nelhal, když fanouškům dříve v rámci PR kampaně sebevědomě sliboval, že finále 3. řady je zatím nejlepším dílem, jaký se seriálu kdy podařilo stvořit.

Finální verdikt? Stranger Things se pravděpodobně s přehledem stane tím nejlepším, co si toto léto budete moci v televizi pustit. Překonat 1. a 2. řadu je však hodně odvážná výzva a byť výsledek podle prvních ohlasů v žádném případně nelze označit za špatný, nastavení nové, vyšší laťky se prý nekoná. Jaká je skutečnost, budeme moci posoudit už ve čtvrtek, kdy má 3. řada Stranger Things na Netflixu premiéru.

 1 021 zobrazení   63 se líbí
Dojemný trailer k Orange is the New Black láká na závěrečnou řadu
Dojemný trailer k Orange is the New Black láká na závěrečnou řadu
02.07.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Vězeňkyně z litchfieldského nápravného zařízení se nám příští měsíc chystají dopovědět své příběhy ve finální sedmé řadě jednoho z nejoblíbenějších netflixovských původních seriálů. Jak jsme byli zvyklí: bude to smutné, vtipné, dojemné a plné emocí.

První fotky z netflixovského Zaklínače ukazují Geralta, Ciri i Yennefer
První fotky z netflixovského Zaklínače ukazují Geralta, Ciri i Yennefer
01.07.2019 18:40:00 | Filmové novinky

A je to tady. Dlouho očekávaná adaptace fantasy Andrzeje Sapkowského dostává reálné obrysy na prvních oficiálních promo fotografiích, které ukazují, jak ústřední symboly ságy, tak stěžejní trio postav - zaklínače Geralta z Rivie, Ciri a čarodějnici Yennefer.

Toy Story: Kde byl Woody těch 40 let před tím, než potkal Andyho?
Toy Story: Kde byl Woody těch 40 let před tím, než potkal Andyho?
01.07.2019 14:00:00 | Filmové novinky

První tři filmy ze série Toy Story se primárně točí okolo šerifa Woodyho a vztahu s jeho dětským majitelem Andym. Andy se však narodil v roce 1989 a z trojice filmů víme, že Woody je sběratelská hračka z 50. let. Co tedy dělal těch 40 let, než se objevil v Andyho pokojíčku?

Netflix slibuje nejdražší seriál všech dob. Chystá komiksového Sandmana
Netflix slibuje nejdražší seriál všech dob. Chystá komiksového Sandmana
01.07.2019 | Filmové novinky

Streamovací gigant Netflix nedávno převzal seriál o Luciferovi a nyní k této komiksové perle přidává i dalšího slavného dospěláckého hrdinu, Sandmana, na kterém se bude podílet i autor Neil Gaiman.