FB pixel TP pixel
4 sportovní dokumenty na Netflixu, které musí vidět každý fanoušek sportu © TMDB

4 sportovní dokumenty na Netflixu, které musí vidět každý fanoušek sportu

Fanoušci sportu v posledních týdnech nemají mnoho důvodů k radosti. Fotbal se začal hrát až před pár dny, hokejová extraliga je předčasně ukončená a ani jiné akce se kvůli koronaviru nekonají, nebo jsou omezeny. Tak proč si neužít sportovní drama před televizí.

Tipy na film The Last Dance © TMDB

Poslední představení

The Last Dance | USA | 2020 | Dokumentární seriály | Basketbal

Kdo by neznal Michaela Jordana. Jeho éra největší slávy je sice už dávno pryč, přesto snad neexistuje nadšenec do basketbalu, který by jeho jméno neznal a alespoň jednou v životě nezatoužil po jeho legendárních keckách Air Jordan. Netflix v uplynulých týdnech uvedl desetidílnou sérii z produkce ESPN, která pokrývá slavné období Chicaga Bulls v pozdních 80. letech a průběhu 90. let, kdy se žádnému jinému týmu nedařilo poskládat tak nabušený tým skvělých hráčů a opanovat slavnou NBA. Dokumentární série je zajímavá především svým rozptylem a komplexitou, když přechází mezi sportovní stránkou a osobním životem stěžejních aktérů. Jordan je samozřejmě středobodem celé dokusérie, ale dostává se dost prostoru i pro motivace mizerně placeného Scottieho Pippena či rebelství Dennise Rodmana. Dokument hezký odkrývá i manažerskou stránku řízení Bulls ze strany Jerryho Krause a samozřejmě musí dojít řeč i na podivné okolnosti úmrtí Jordanova otce, Jordanovo rozhodnutí přerušit kariéru a věnovat se baseballu, gambling, anebo slavné řádění Dream Teamu na Olympijských hrách v roce 1992. Čím se ale Poslední představení opravdu cementuje jako jeden ze zásadních dokumentů poslední doby, je důraz na v podstatě celou sestavu Bulls (Steve Kerr!) a týmovost ruku v ruce s individualitou a vášní pro sport.

 91 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

I když basketbal nemusíte, tohle musíte vidět. Ostatně - je to Michael Jordan.

Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | nové díly od 19. 4. 2020
© TMDB

Icarus

Icarus | USA | 2017 | Dokumenty | Sport

Oscarový dokument z roku 2017 dodnes rezonuje jako jeden z nejzásadnějších filmů o dopingu vůbec. Sportovní nadšenec a milovník cyklistiky Bryan Fogel si totiž dal za cíl podívat se na to, co se stane, pokud začnete jako cyklista dopovat, a zároveň jak se dá systém kontrol obejít. Jak totiž sám přiznává, odhalení dopingu v cyklistice ho zasáhlo natolik, že zkrátka chtěl na vlastní kůži zjistit, proč se sportovci zakázaného "boostu" dopouští a hlavně, jak moc je aktuální systém schopen zaručit regulérnost soutěží. A pak... pak mu doslova spadne do klína aféra ohledně státního dopingu ruských sportovců. Je na jednu stranu škoda, že Fogel v podstatě přehodí výhybku a původnímu záměru se dokument již nevěnuje, jenže co se Fogelovi nesmírně daří, je ukázat z první linie totální průšvih ruského dopingu a především nekonečnou síť lží, kterou Putinův režim dokázal vypustit. A aby toho nebylo málo, postupně vypluje na povrch i dokonalé pokrytectví samotných bafuňářů, které to s tím trestáním také nemyslí zase tak vážně. Ve světle odložených her v Tokiu, kde už se opět objevují hlasy, že by snad ruští sportovci měli mít právo nastoupit, je vhodné tuto dokumentární pecku připomenout. Zkuste se nepozvracet. P.S.: Zamrzí, že zrovna tento dokument není na Netflixu s češtinou.

 79 %
Sledovat Online na Netflix  Netflix | od 5. 8. 2017
Sunderland 'Til I Die © TMDB

Dycky Sunderland

Sunderland 'Til I Die | Velká Británie | 2018 | Dokumentární seriály | Fotbal

Perfektní dokument především pro nás, fanoušky pražské Sparty. Myslíte si, že hrát střet tabulky je to nejhorší, co se nám může s diletantským vedením klubu stát? Podívejte se na Sunderland. Hrdé fotbalové dělnické město, které bylo zvyklé hrát proti nejlepší týmům v Anglii, a stačilo pár sezón a brousí dno v ligách daleko od slavné Premiere League. Dycky Sunderland začíná jako typické sportovní drama, kde se věří v lepší zítřky a vy očekáváte, že na ně doopravdy dojde. Všichni mají ambice vrátit se na vrchol, získat dobré hráče a sponzory a hlavně napumpovat do žil trochu fotbalové radosti. Jenže přijdou krize, zoufalé vedení neumí řešit nákupy a komunikovat ani mezi sebou. Na povrch vyplouvají spory, nekonečné dluhy a sportovní stránka rovněž upadá. Dycky Sunderland sice začíná jako série plná naděje, vrcholí však jako sportovní tragédie doslova nevídaných rozměrů, od které zmíněný český velkoklub již není zase tak daleko. Bohužel.

 81 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Třetí a pravděpodobně i definitivně poslední řada sportovního fenoménu je dostupná na Netflixu.

Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | od 14. 12. 2018
© TMDB

Formule 1: Touha po vítězství

Formula 1: Drive to Survive | Velká Británie | 2019 | Dokumentární seriály | Auta

Co přináší Poslední představení pro milovníky basketbalu, to přiváží Touha po vítězství fandům do ostře řezaných zatáček a zápachu spálených pneumatik. Podobně jako dokumentární série o Jordanovi a Chicago Bulls, i Touha po vítězství nabízí velmi komplexní pohled na fungování nejpopulárnějších závodů na světě a jeho (nejen) předních protagonistů. Nádherné záběry, bravurní střih a celkově perfektní technické zpracování je však jen špičkou ledovce. Zásadní je především ona informační nálož, která se na vás během pokrytí celé sezóny chystá a která dokáže dát mnohé nejen totálním laikům, ale i opravdovým hardcore fanouškům.

 85 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Jeden z nejlepších dokumentárních seriálů Netflixu je zpět již s 6. řadou.

Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | český dabing | od 8. 3. 2019
 2 961 zobrazení   34 se líbí
Filmtoro
40 nejlepších sci-fi filmů, které jsou aktuálně dostupné na Netflixu
40 nejlepších sci-fi filmů, které jsou aktuálně dostupné na Netflixu
27.05.2020 10:00:00 | Tipy na film

Netflix v posledních týdnech pravidelně přináší nové zásoby zakoupených sci-fi filmů. A protože se jedná většinou o slušné hity, řekli jsme si, že vám ty nejlepší naservírujeme v jednom velkém článku, abyste nemuseli zmateně brouzdat přímo streamovací službou.

9 filmů, jejichž konec sliboval velké věci, kterých jsme se nikdy nedočkali
9 filmů, jejichž konec sliboval velké věci, kterých jsme se nikdy nedočkali
26.05.2020 12:00:00 | Tipy na film

Ne vždy se filmu podaří uspět, či se tvůrci povede na úspěch navázat. V každém případě existuje spousta filmů, jež se nedočkají žádného pokračování, přestože ho v samotném závěru přislíbí. Dnes se podíváme na filmy, které počítaly s tím, že budou pokračovat a mýlily se. A nám zůstaly otevřené konce.

55 nejlepších sci-fi seriálů od roku 2010 do současnosti
55 nejlepších sci-fi seriálů od roku 2010 do současnosti
25.05.2020 | Tipy na film

V minulém desetiletí se televizní tvorba v oblasti sci-fi rozmohla a my se tak dočkali desítek nových projektů. Vybrali jsme tedy 55 nejrůznějších sci-fi seriálů, které patří mezi ty nejlepší. Je jen na vás, zda si vyberete postapokalyptickou řež, putování vesmírné lodi nebo galaktický babysitting.

21 nejočekávanějších červnových novinek na Netflixu
21 nejočekávanějších červnových novinek na Netflixu
24.05.2020 12:00:00 | Tipy na film

Květnové novinky už máte v merku a začínáte vyhlížet, co se na Netflixu chystá v budoucích týdnech? Pak jste na správné adrese. Vybrali jsme pro vás 21 filmů a seriálů, které se během června objeví na Netflixu a rozhodně by vám neměly utéct.