FB pixel TP pixel
5 důvodů, proč byste 3. řadě Westworldu ještě měli dát šanci © TMDB

5 důvodů, proč byste 3. řadě Westworldu ještě měli dát šanci

Třetí pokračování Westworldu je na spadnutí a řada fanoušků si nepochybně pokládá otázku, zda má vůbec smysl po druhé „meh“ řadě tu třetí ještě zapínat. Z toho, co zatím víme od tvůrců, však existuje hned několik pozitivních důvodů, proč by to opět mohla být našlapaná podívaná.

Tipy na film

1. Mindfuck přístup z druhé řady je (prý) ten tam

Že k třetí řadě Westworldu spousta fanoušků přistupuje spíš obezřetně, je více než pochopitelné opatření. Velká část nadšení a optimismu, které jim nadělila první řada, se během té druhé pomalu a jistě rozplynuly v holé nic. Díky zbytečně matoucímu, nelineárnímu vyprávění příběhu, vedle kterého je i Zaklínač naprosto lineární a s prstem v nose pochopitelnou dějovou linkou, nakonec druhá řada nebyla zdaleka tak „cool“, jak tvůrci doufali. Místo mysteriózní sci-fi se diváci dočkali únavné podívané, která spíš než zábavu připomínala otravný domácí úkol, jež se týden co týden vracel, aby bez okolků ždímal jejich mozek a v pravidelných intervalech jim připomínal, že vlastně vůbec nic neví.

Tvůrci si však naštěstí svůj přešlap (prý) uvědomili a nasypali si popel na hlavu. Pro třetí řadu se rozhodli od všech matoucích hračiček upustit a nechat děj plynout starou dobrou přímou linkou. Díky tomu by tak diváci měli opět mít dostatek času věnovat se ději bez paranoidního strachu z toho, kdy, jak a zda vůbec se vše, co právě sledují, ve skutečnosti stalo, nebo nestalo.

2. Parky jsou ty tam

5 důvodů, proč byste 3. řadě Westworldu ještě měli dát šanci © TMDB

Dějové lince se rovněž konečně podařilo vymanit ze zajetí parků a nové možnosti jsou tak téměř neomezené. To dřív neplatilo, protože i když to na první pohled vypadalo, že je park rozlehlý a možných scénářů je téměř tolik, jako ve skutečném světě, v praxi se to příliš nepotvrdilo. Většina robotů se dříve či později dostala do stále se opakujícího cyklu zabíjení, z kterého nebylo úniku.

Druhá řada se pokusila přinést rozptýlení novou historickou epochou. A byť byla cesta do šógunského Japonska skvěle vypadající, roboti si i sem přitáhli své nešvary a pokračovali v hraní na ty stejné noty. Takže se velmi rychle ukázalo, že pokud chce Westworld zůstat nadále zajímavým, bude muset jakkoliv naaranžované robo-parky nechat jednou pro vždy za sebou.

To se naštěstí podařilo a jednou z nejvíc vzrušujících skutečností ze závěru druhé řady byl nepochybně fakt, že se Dolores podařilo infiltrovat reálný svět lidí a přinést si s sebou i pár robotích souputníků. Vzhledem k tomu, že jde o svět daleké budoucnosti, bude zajímavé sledovat, jak se jeho výstavba tvůrcům podaří a zda omylem nevytvoří jen další park, který tentokrát budou obývat lidé a navštíví roboti.

3. I když vlastně ne tak úplně

5 důvodů, proč byste 3. řadě Westworldu ještě měli dát šanci © TMDB

Westworld si od samého začátku nese cejch velkého důrazu na symbolismus. Proto se některé výjevy v parku po celé dvě sezóny zas a znovu do úmoru vracely. A proto se několika scén z parku nezbavíme ani v nadcházející třetí řadě. Z toho, co zatím prozradily ukázky a trailery, víme, že Bernard se vrátí do městečka Sweetwater v parku, kde už se toho událo až až. Teď ho ale nalezne shořelé na prach, čímž tvůrci odkazují na skutečný požár, který zlikvidoval řadu kulis ve studiu Paramount Ranch, kde mimo jiné vznikal i Westworld.

Nepůjde však o jediný návrat do parku. Zřejmě na začátku řady se Maeve dostane do další části parku, která představuje nacistické Německo během druhé světové války. Vzhledem k tomu, že je z ní teď de facto chodící terminátor, uvidíme, jestli nepůjde o krvavou řežbu ve stylu herního Wolfensteina (co si nalhávat, pravděpodobně půjde). Zabíjení nácků je však každopádně vděčný obrazový materiál a půjde opět o zcela nové kulisy parku, takže by se snad tato část děje neměla stát nijak otravnou.

4. Obsazení vypadá skvěle a šíleně zároveň

5 důvodů, proč byste 3. řadě Westworldu ještě měli dát šanci © TMDB

V reálném světě na roboty z Westworldu čekají nové postavy, které by logicky měly být skutečnými lidmi (i když, tenhle seriál nás už poměrně dobře vycvičil v tom, že nikdy nemůžete s jistotou vědět, kdo je člověk a kdo ne – oni to někdy do poslední chvíle neví ani sami tvůrci). A při hledání vhodného obsazení pro nové postavy se castingové oddělení seriálu popravdě slušně činilo. Do seriálu proto nově vpluje zajímavá čtyřka ve složení Aaron Paul, Vincent Cassel, John Gallagher Jr. a Lena Waithe.

Vlastně se asi činilo až moc. Jak jinak si vysvětlit skutečnost, že se v seriálu nově objeví i rapper Kid Cudi a hlavně – hráč NFL Marshawn Lynch. Pokud to ještě nevíte, nerad bych něco o těchto postavách zásadně spoiloval, ale věřte, že rozhodně nebudou dělat jenom němé křoví. Zajímalo by mě, jak probíhal produkční brainstorming, na němž někoho napadlo, že by bylo fajn dostat do seriálu tenhle lidský buldozér, kterému se na hřišti i v uličce supermarketu všichni klidí z cesty a který až nezdravě vášnivě miluje Skittles. Rozhodně kandidát na letošní WTF obsazení roku.

5. Punc draze vypadající zábavné TV show nezmizel

5 důvodů, proč byste 3. řadě Westworldu ještě měli dát šanci © TMDB

Fandové Filmtora jsou asi ti poslední lidé na světě, kterým je potřeba vysvětlovat, že nabídky streamovacích služeb aktuálně obsahují příliš mnoho možností na to, aby měl kdokoliv čas věnovat čas špatnému seriálu, který za to nestojí. Proto se nabízí otázka, zda už nejsme ve fázi, kdy je lepší jít na jistotu někam jinam, než dávat šanci Westworldu, který v druhé řadě ukázal, že je schopen tu a tam vykolejit. Pokud jde o mě, minimálně první 2-3 díly nové řady jsou jistota a Westworld si pozornost rozhodně zaslouží. Proč?

I kdybychom dali pryč veškeré kudrlinky a pozlátko, měl by to být v jádru pořád zábavný sci-fi seriál o robotech a lidech, kteří jsou spolu v nemilosrdné válce, zatímco se za nimi točí zajímavé kulisy, které tu a tam naservírují něco vážně cool. A HBO se naštěstí na slově „sci-fi“ očividně nesnaží nijak šetřit, takže tahle řada konečně může zahodit kovbojské klobouky a zaprášené vesty a na plné pecky vklouznout do hávu futurismu, kde nechybí létající auta, hologramy a další skvěle vypadající hračičky, které už na dálku křičí, že v jejich žilách koluje tuna CGI a jejich tvorba rozhodně nebyla levná.

Jasně, v tuhle chvíli to stále vypadá, že Westworld si svůj vrchol zažil možná ve svém úplně prvním pilotním díle. Pokud se ale chystáte třetí řadu ignorovat, najděte si jiný důvod než nedostatečně uspokojující druhou řadu.

 2 460 zobrazení   10 se líbí
10 nejsledovanějších únorových seriálů na HBO GO
10 nejsledovanějších únorových seriálů na HBO GO
12.03.2020 | Tipy na film

Nejkratší měsíc v roce ovládl na HBO GO znovu kingovský Outsider. Za ním se umístily seriálové stálice, jež doplnilo i několik málo novinek. Zdá se, že se ve sledovanosti vracíme do starých kolejí.

Doma kvůli koronaviru? Dožeňte těchto 10 přehlížených filmů od Netflixu
Doma kvůli koronaviru? Dožeňte těchto 10 přehlížených filmů od Netflixu
11.03.2020 | Tipy na film

Všechno zlé je pro něco dobré. Pokud musíte být po návratu z lyžovačky v Itálii v karanténě, anebo musíte hlídat děti kvůli uzavření škol ze strachu z koronaviru, rozhodně nemusíte smutnit. Máme pro vás dostatek zábavy, která vás zabaví minimálně do chvíle, než vám dojdou zásoby rýže a těstovin.

Nejsledovanější únorový film na HBO GO? To vážně neuhodnete
Nejsledovanější únorový film na HBO GO? To vážně neuhodnete
10.03.2020 | Tipy na film

Minulý měsíc se na HBO GO pevně usídlily hrané remaky klasických disneyovek, jež ve sledovanosti předčily čarodějnické příběhy z Bradavic. Vedle nich diváci sledovali i nějaké ty komiksovky, na samotném vrcholu ale stanul jeden nenápadný loňský animák.

27 povedených filmů, které jsou od února dostupné na HBO GO
27 povedených filmů, které jsou od února dostupné na HBO GO
09.03.2020 | Tipy na film

HBO každý měsíc přináší zajímavou všehochuť nově přidaných filmů. Některé se po delší době vrací do nabídky, jiné mají premiéru a pestrá je i žánrovost. Naleznete zde totiž nezávisláky, evropské filmy, filmy pro celou rodinu i malé děti a samozřejmě i nějaké ty novinky a filmové klasiky.