FB pixel TP pixel
Největší zklamání startu Disney Plus: Akta X nejsou v Česku kompletní © FOX TV

Největší zklamání startu Disney Plus: Akta X nejsou v Česku kompletní

Disney sice 14. června spustil svou streamovací službu Disney Plus, která přináší seriálové klasiky jako Ztraceni, Griffinovi či Jak jsem poznal vaši matku, jeden ze stěžejních seriálů přesto kompletní není. Akta X má české Disney Plus jen v omezeném množství epizod.

14. 6. 2022 17:30 | Filmové novinky

Pokud jste si dnes předplatili službu Disney Plus a vyhledali Akta X v nabídce, možná vás čekalo jedno nepříjemné překvapení. Dlouho očekávaný příchod kultovního sci-fi seriálu totiž neproběhl podle plánu a tuzemská verze streamovací služby aktuálně nenabízí seriál v celé jeho podobě 11 řad. Místo toho jsou v nabídce dva kinofilmy (Akta X - film a Akta X: Chci uvěřit) a celkem 16 seriálových epizod, které spadají pod 10. a 11. řadu seriálu. Tedy ty řady, které vznikly mezi roky 2016 a 2018 v době revival boomu. Šest epizod je součástí 10. řady, dalších 10 pak spadá pod 11. řadu. Bohužel ani lokalizačně není situace jednoduchá, neboť naše analýza obsahu Disney Plus ukázala, že z 16 epizod má pouze 10 z nich dostupný český dabing. Všechny epizody ale mají české titulky. Nově si v profilu každého seriálu na Disney Plus můžete přečíst informaci, kolik epizod má jakou lokalizaci.

Disney pro start služby v Česku zvolil stejnou strategii jako kdysi Netflix. Tj. svůj nelokalizovaný obsah před předplatiteli skryl. Zatímco u Netflixu se to dá obejít tím, že si jazyk služby nastavíte na angličtinu a tím získáte kompletní nabídku v dané zemi, u Disney Plus bohužel tato varianta nefunguje a nabídka je omezená pouze na tituly, které jakoukoli podobou české lokalizace vládnou. Absence původních 9 řad seriálu je tak očividně důsledkem problémů se zakoupením práv na původní český dabing a není doposud známo, v jaké fázi potenciální zakoupení práv či doplnění do nabídky je. Je však jasné, že Akta X patří mezi to nejzajímavější, co papírově v nabídce streamovací služby leží, takže se dá předpokládat, že jde o něco, co Disney bude aktivně řešit. Ostatně podobně lokalizačně limitovaná nejsou jen Akta X. Platí to například i pro kultovního animovaného Spider-Mana z roku 1994, který má aktuálně dabing u 13 epizod první řady a další 4 řady kvůli absenci lokalizace zcela chybí.

Zároveň je nutné upozornit, že podobně jako u startu HBO Max se situace na Disney Plus neustále vyvíjí. Jen za celý den přibyly nové filmy, dokumenty i seriály v množství desítek kusů, takže je záhodno dát službě nějakou dobu hájení. Jako ukázku můžeme zmínit doplnění seriálů Živí mrtví nebo Griffinovi. I tak ale najdete v nabídce celou řadu kultovek. Od zmíněných Ztracených či 24 hodin přes Buffy, přemožitelku upírů až po Zoufalé manželky. Ani nemluvě o totálním přívalu novinek nejen ze světů Star Wars či Marvelu. Buďme chvíli trpěliví.

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejlepší akční seriál všech dob je konečně dostupný online
Nejlepší akční seriál všech dob je konečně dostupný online
14.06.2022 14:40:00 | Filmové novinky

S příchodem streamovací služby Disney Plus do České republiky se fanoušci televizních seriálů konečně dočkali řady dosud nedostupných titulů. A je mezi nimi i nejlepší akční seriál všech dob, který si konečně můžete pustit v kompletní podobě.

Sci-fi roku od Netflixu? Novinka s hvězdou Vyproštění sklízí chválu
Sci-fi roku od Netflixu? Novinka s hvězdou Vyproštění sklízí chválu
14.06.2022 7:00:00 | Filmové novinky

V pátek na Netflixu debutuje jedna z nejočekávanějších červnových novinek – sci-fi Spiderhead s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli maniakálního vědce. Jak se film líbil prvním divákům?

Netflix chystá záplavu sci-fi. Trailery lákají na mimozemšťany, zrůdy i troly
Netflix chystá záplavu sci-fi. Trailery lákají na mimozemšťany, zrůdy i troly
12.06.2022 12:00:00 | Filmové novinky

Během tzv. Geeked Weeku si Netflix pro své diváky připravil řadu novinek. Publikum hodlá zaplavit vlnou sci-fi a fantasy. Od seriálu o mladých „superhrdinech“ a mimozemské invazi až po mýtického trola, který přepíše norské dějiny. Kdy se na novinky můžeme těšit a o čem vlastně budou?

Další hit Voyo? Po Ivetě přichází nový seriál inspirovaný krutým osudem
Další hit Voyo? Po Ivetě přichází nový seriál inspirovaný krutým osudem
10.06.2022 8:00:00 | Filmové novinky

Po minisériích Iveta a Případ Roubal přináší streamovací služba Voyo novou minisérii navazující na popularitu projektů natočených podle skutečné události.