FB pixel TP pixel
Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM?

Amazon před pár týdny za nekřesťanskou sumu koupil strádající studio MGM. Díky tomu tak do jeho portfolia po letech pronikly populární série filmů. Pojďme se podívat na ty nejvýznamnější z nich, které nyní může Amazon spravovat, případně znovu oživit.

Filmové novinky

James Bond

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Největším úlovkem, který se právě teď dostal pod amazonská křídla, je stále aktivní a populární série snímků o agentu 007, jež je inspirována dílem Iana Fleminga. Amazon má k dispozici práva na všech 24 dosavadních oficiálních snímků (tedy ne "neoficiální" Casino Royale z roku 1967 a Conneryho Nikdy neříkej nikdy), ve kterých si hlavní role zahráli Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan a Daniel Craig. Rovněž drží veškeré trumfy v podobě budoucích projektů o 007. Už na podzim se konečně dočkáme filmu Není čas zemřít, jenž má být Craigovou derniérou, následně se pak Amazon bude podílet i na výběru nového Bonda. Bude jím jeden z favoritů? Ve vzduchu létají jména jako Idris Elba, Regé Jean-Page nebo Tom Hardy.

Hvězdná brána

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Vedle Bonda skýtá patrně největší potenciál nesmírně populární série Hvězdná brána. Ta začala jako projekt Rolanda Emmericha a Deana Devlina a v roce 1994 se jí povedlo skloubit sci-fi prvky s egyptskou mytologií a záhadologií ve stylu Ericha von Dänikena. Z filmu se stal kult, který o tři roky později vyústil v ještě kultovnější seriál, ve kterém Richard Dean Anderson ukázal, že si může zahrát ještě lepší postavu, než byl MacGyver. Po deseti řadách SG-1 a dvou spin-offech, Atlantidě a Hlubokém vesmíru, se Hvězdná brána už před deseti lety odebrala na odpočinek, před pár lety se pak neúspěšně vrátila v podobě web seriálu s podtitulem Třetí říše. Amazon by mohl kultovní sci-fi oživit a jednání údajně už začala, přičemž to vypadá na seriálové pokračování. Hlavní hvězdy SG-1, Michael Shanks a Amanda Tapping, dokonce už přiznaly, že se sešli s showrunnery a bavily se o možném návratu. Vedle seriálových sequelů se dříve mluvilo i o Emmerichově filmovém pokračování, to je ale aktuálně u ledu.

Rocky/Creed

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Michael B. Jordan coby režisér chystá třetí díl Creeda, ve kterém si zároveň znovu střihne boxera Adonida, syna legendárního Apolla Creeda. Ve filmu se s Jordanem vrátí i Tessa Thompson, jeho soupeře si pak zahraje čím dál tím populárnější Jonathan Majors, který se po úspěšném účinkování v seriálu Lovecraftova země připojí i k MCU coby Kang Dobyvatel. Amazon jako hlavní producent nový snímek samozřejmě zaštítí, vedle toho mu pak do klína spadla celá série, kterou v roce 1976 nastartoval Sly Stallone snímkem Rocky. Amazon by tak měl uvést i plánovaný Director's Cut Rockyho IV, který Stallone přislíbil na listopad tohoto roku a jenž by měl nabídnout komplexnější příběh. Taky se těšíte na Dolpha v novém kabátě?

RoboCop

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Ochránce Detroitu se naposledy na plátnech objevil v roce 2014, jeho remake však fanoušky navzdory hvězdnému obsazení (Joel Kinnaman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson) nezaujal. Už nějakou dobu víme, že režisér Neil Blomkamp po krachu svého Vetřelce 5 pracuje na novém RoboCopovi, jenž by měl navazovat jen na kultovní jedničku z roku 1987. O návrat do hlavní role projevil zájem Peter Weller a zdá se, že vše je na dobré cestě. I když RoboCopův brand rozhodně nemá takový zvuk, jako předcházející série, rozhodně skýtá určitý potenciál.

Hobit

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Jasně, Amazon pracuje na seriálu z prostředí Středozemě, který se prozatím jmenuje "The Lord of the Rings", nově ale získal i práva na Hobita. Filmová trilogie Petera Jacksona vznikla pod kooperací New Line Cinema a MGM, hlavním distributorem pak bylo studio Warner Bros., ale vzhledem k tomu, že se MGM největší měrou podílelo na tvorbě, připadla nyní práva právě Amazonu. Využije toho streamovací gigant a vedle seriálu z období Druhého věku připraví i hobití série?

Tomb Raider

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Tvůrkyně seriálu Lovecraft Country Misha Green aktuálně pracuje na pokračování snímku Tomb Raider z roku 2018, ve kterém si Laru Croft zahrála Alicia Vikander. I tento nový projekt bude už plně pod amazonskou distribucí a zdá se, že se jej dočkáme někdy v průběhu příštího roku. Amazon kromě rebootované série drží práva i na první dva filmy s Angelinou Jolie, které bude moci brzy nabídnout na Amazon Prime Video. Co se týče rebootu, vsadí Misha a Amazon na zpracování další hry z nové série a vezme nás do ztraceného mayského města v Jižní Americe. Ano, opravdu Jižní!

Mlčení jehňátek

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Okolo práv na Mlčení jehňátek je situace až nečekaně složitá. MGM v době akvizice Amazonem vlastnilo pouze práva na postavu Clarice Starling, nemohlo však využít hlavní hvězdu, kterou ve svých románech představil Thomas Harris, tedy Hannibala Lectera. Na CBS aktuálně běží seriál Clarice, jenž sleduje právě příběh skvělé detektivky po událostech Mlčení jehňátek, Lectera, ani detektiva Grahama v něm ale neuvidíme. Pokud tedy bude chtít Amazon Harrisovy postavy nějak vytěžit, má poměrně svázané ruce.

Souboj titánů

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Podobně jako Hobit, i nová verze Souboje titánů z roku 2010 vyšla v koprodukci s Warner Bros., namísto New Line Cinema se ale na tvorbě podílelo ještě studio Legendary Pictures. Díky majoritnímu podílu MGM však patří i tato série Amazonu. Připomeňme, že remake Souboje nabídl podobný příběh jako kultovní originál, fandy ale přes skvostné podání bohů, které si zahráli Liam Neeson, Ralph Fiennes nebo Luke Evans, nezaujal. O trochu lépe se dařilo sequelu Hněv titánů, jenž o dva roky později poslal Persea do boje za záchranu světa, i tak ale finanční zisk nestačil na odklepnutí plánované trojky, jež byla pracovně nazvána Revenge of the Titans. Je otázkou, zda tento plánovaný třetí snímek Amazon nakonec uvede, samotný Diův představitel Neeson ale poměrně nedávno v rozhovoru přiznal, že by si právě nejvyššího Olympana znovu velice rád zahrál.

Addamsova rodina

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Jasně, všichni známe dva díly Addamsovy rodiny s Christinou Ricci, Anjelicou Huston nebo Christopherem Lloydem z devadesátek. Filmů a seriálů o této potrhlé famílii je ale mnohem víc a všechny jsou aktuálně součástí amazonské knihovny. Amazon se rovněž bude podílet i na distribuci nedávno dokončeného animáku Addamsova rodina 2, který navazuje na animovanou jedničku z roku 2019, ve které znovu uslyšíme Oscara Isaaca a Charlize Theron. Pro Netflix ale aktuálně vzniká seriál Wednesday, což trochu nekoresponduje s amazonskými právy. Zdá se ale, že netflixovský projekt z dílny Tima Burtona nebude moci používat příjmení Addams, čímž se vyhne kontroverzi.

Millennium

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Severský autor Stieg Larsson se kromě své lásky ke komunismu a novinářské práci proslavil jako autor tří knih ze série Millennium. Tato trilogie se dočkala zfilmování v autorově domovském Švédsku s Noomi Rapace v hlavní roli, v roce 2011 pak snímek Muži, kteří nenávidí ženy natočil i David Fincher a to s Danielem Craigem a Rooney Marou. Fincher plánoval uvést i další dva filmy, nakonec se ale série dočkala rebootu. Před třemi lety pak argentinský hororový expert Fede Alvárez uvedl do kin Dívku v pavoučí síti. Tento film vychází z díla Davida Lagercrantze, jenž po Larssonově smrti dokončuje jeho dílo, dočkal se ale vlažného přijetí. Zdá se tedy, že tuto sérii Amazon pravděpodobně v brzké době neoživí.

Jump Street

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Pamatujete se ještě na titulky u snímku 22 Jump Street, ve kterých Jonah Hill a Channing Tatum představovali další a další pokračování svého snímku? Zdá se, že díky akvizici MGM Amazonem bychom se dalšího dílu mohli přeci jen dočkat. Ze stolu byly smeteny nápady na ženský spin-off s Tiffany Haddish v hlavní roli, Tatum i Hill by ale měli o další díl rozhodně zájem.

Růžový panter

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Inspektor Clouseau v podání legendárního Petera Sellerse zaujal v roce 1963 tisíce fanoušků a povedlo se mu rozjet dlouholetou sérii. Některá pokračování byla skvělá, postupně však celá série začala ztrácet dech a po předčasném skonu oblíbeného Sellerse nakonec neslavně skončila. V roce 2006 se Steve Martin pokusil o nemožné, tedy nahradit právě Sellerse, ale ve dvou dílech se legendě ani nepřiblížil. Ještě před akvizicí Amazonem MGM oznámilo plány na animák zaměřený přímo na postavičku Růžového pantera, je ale otázkou, zda právě tento projekt u Amazonu projde...

Bill & Ted

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

Keanu Reeves a Alex Winter se loni vrátili k rolím, jež je proslavily a poměrně se jim zadařilo. Snímek Pořádné pecky Billa a Teda potěšil skalní příznivce a nalákal i nové fanoušky, přičemž obě dvě skupiny měly tu čest obdivovat krásu Samary Weaving. Amazon má tedy nově v rukou rozhodně perspektivní sérii s populárními herci v hlavních rolích, uvidíme tedy, zda do toho Bill s Tedem vletí ještě jednou.

Pravá blondýnka

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

O třetím dílu komediální série s Reese Witherspoon v hlavní roli se mluví už poměrně dlouho a v roce 2020 MGM oznámilo, že scénář připraví Mindy Kaling a Dan Goor s tím, že premiéry se dočkáme v květnu 2022. Zdá se, že tyto údaje pořád platí a je vysoce nepravděpodobné, že by Amazon plánovanou produkci zařízl. Připomeňme, že první díl populární komedie debutoval už v roce 2001 a Reese v něm ztvárnila Elle Woods, která vyráží studovat práva na truc svému ex. Dvojka dorazila o dva roky později a byť se Reese dlouho snažila o trojku, nakonec se jí dočká až po téměř dvaceti letech. Ještě štěstí, že herečka vypadá pořád stejně skvěle!

G.I. Joe

Které největší hity získal Amazon nákupem studia MGM? © TMDB

A na závěr tu máme další sérii, kde jsou práva poněkud nejasná. Původně hračkářská série se dočkala v letech 2009 a 2013 dvou filmových zpracování (obyvatelé Dejvic si určitě rádi vzpomenou na natáčení jedničky) a letos na podzim nás čeká spin-off G. I. Joe: Snake Eyes. Za distribucí všech filmů stojí Paramount Pictures, na tvorbě se ovšem podílelo i MGM. A právě MGM v únoru oznámilo seriál o Lady Jaye, jenž bude pokračovat na Amazon Prime Video. Ovšemvi na tomto seriálu se koprodukčně bude podílet Paramount, proto bychom se nedivili, kdyby se objevil i na Paramount+.

Reklama  1 734 zobrazení  
Nový Zaklínač dorazí už v srpnu! První trailer ukazuje příběh Vesemira
Nový Zaklínač dorazí už v srpnu! První trailer ukazuje příběh Vesemira
10.07.2021 11:00:00 | Filmové novinky

Ze včerejšího Witcherconu dorazila i první ukázka na animovaný prequel hlavního zaklínačského seriálu. Anime od tvůrců fenomenální Legendy Korry nás čeká už koncem srpna.

První trailer na 2. řadu Zaklínače je tu a vypadá náramně
První trailer na 2. řadu Zaklínače je tu a vypadá náramně
10.07.2021 10:00:00 | Filmové novinky

Po krátkém teaseru, který jsme dostali před pár týdny na Netflix Geeked Week, konečně dorazila pořádná ukázka na druhou řadu Zaklínače, která se přiřítí na Netflix přesně před Vánoci.

Režisér Armády mrtvých natočí epickou sci-fi, která vychází ze Star Wars
Režisér Armády mrtvých natočí epickou sci-fi, která vychází ze Star Wars
09.07.2021 14:00:00 | Filmové novinky

Po úspěšné spolupráci Zacka Snydera a Netflixu na zombie řežbě Armáda mrtvých bude jejich kooperace pokračovat. Příštím společným projektem se stane epická sci-fi, kterou Snyder původně nabízel jako další díl ságy Star Wars.

Netflix zařízl další čtyři seriály. Kdo čistku obsahu odskákal tentokrát?
Netflix zařízl další čtyři seriály. Kdo čistku obsahu odskákal tentokrát?
08.07.2021 17:00:00 | Filmové novinky

U jsme si zvykli, že Netflix své seriály nekompromisně ruší, jakmile nenaplní vkládaný potenciál, a jen málokdy se dočkají více než tří řad. Tentokrát streamovací gigant oznámil zrušení rovnou čtyř projektů.