FB pixel TP pixel
Avatar 2 a Ant-Man 3 na Disney Plus jen tak nebudou. Na předplatitele se kašle © Marvel Studios

Avatar 2 a Ant-Man 3 na Disney Plus jen tak nebudou. Na předplatitele se kašle

S nástupem staronového šéfa Boba Igera do vedení studia Disney se očividně výrazně mění strategie uvádění velkých filmových hitů na službě Disney Plus. Iger už dříve naznačil, že exkluzivní uvádění na Disney Plus není zrovna rentabilní. Nová oznámení o uvedení filmových hitů online jasně prokazují velké distribuční změny.

14. 4. 2023 16:00 | Filmové novinky

V době před covidem bylo běžnou praxí, že po uvedení v kinech trvalo 90 dní, než se filmy dostaly online. Šly tehdy do přímého prodeje na iTunes a další TVOD služby. Pak následovaly Blu-raye a DVD, a až poté bylo možné je umístit na SVOD typu Netflixu či Disney Plus. Tenhle přístup pandemie změnila a chvíli se zdálo, že se studia budou snažit nahnat předplatitele alespoň brzkým uvedením kinohitů online. Jenže jak už dříve staronový šéf Disney Bob Iger naznačil, tahle strategie není ve výsledku moc rentabilní, když studio nabízí svůj titul vlastně pod cenou v rámci předplatného a ztrácí na přímém prodeji, kde je titul samozřejmě mnohem dražší.

Zatímco marvelovky Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Thor: Láska jako hrom byly uvedeny na Disney Plus už po 45 a 60 dnech, Black Panther: Wakanda nechť žije se dočkal uvedení až po 81 dnech. A Avatar: The Way of Water a Ant-Man a Wasp: Quantumania potvrzují, že bude ještě mnohem hůř. Zatímco vodní megahit Jamese Camerona už do přímého prodeje zamířil a v rámci USA bude mít již 18. dubna online premiéru i třetí Ant-Man, ani jeden z velkých blockbusterů Mickey Mouseova studia nemá vůbec oznámenou premiéru na Disney Plus. Ještě u Black Panthera přitom platilo, že po zmíněných 81 dnech šel film jak na Disney Plus, tak do volného prodeje na TVOD. Zdá se tedy, že předplatitelé streamovací služby už jsou opět bráni za diváky jakési druhé kategorie a jejich peníze mají znovu nižší hodnotu než těch, kteří si titul pořídí na iTunes či Google Play.

Z pohledu Disneyho, který potřebuje navýšit příjmy z filmů, to samozřejmě dává smysl. Je však vysoce pravděpodobné, že tato strategie dopadne na samotnou streamovací platformu menšími nárůsty uživatelů. Ostatně už teď má Disney Plus problém s tím, že nového zajímavého obsahu není na službě mnoho. A to chce navíc Disney do budoucna množství filmů a seriálů ještě víc omezit v rámci obecného šetření. Ve hře je samozřejmě i dříve standardní licencování katalogu dalším službám.

Zdroj: The Direct

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
HBO Max v Česku zanikne až příští rok. První potvrzená cena nové služby potěší
HBO Max v Česku zanikne až příští rok. První potvrzená cena nové služby potěší
14.04.2023 15:10:00 | Filmové novinky

S oznámením transformace streamovací služby HBO Max na kratší Max přišlo i odhalení nové chystané cenové politiky, která bude zahrnovat dlouho slibované zakomponování reklam. Na Česko však zatím tyto plány nedopadnou. Jak to tedy bude s cenami předplatného?

Potvrzeno: Hra o trůny dostane nový seriál. Název fanoušky dokonale zmátl
Potvrzeno: Hra o trůny dostane nový seriál. Název fanoušky dokonale zmátl
13.04.2023 16:40:00 | Filmové novinky

Potvrzeno! Diváci HBO se dočkají dalšího prequelu fantasy série Hra o trůny, který bude vycházet z knih George R.R. Martina, konkrétně ze série novel Příběhy Dunka a Egga. Sám autor připraví scénář a bude také jedním z výkonných producentů. Zmatené reakce však vyvolal název nového seriálu.

Pattinsonův Batman míří do televize. První ukázka nového seriálu je fenomenální
Pattinsonův Batman míří do televize. První ukázka nového seriálu je fenomenální
13.04.2023 15:40:00 | Filmové novinky

Nová streamovací služba Max odhalila i první záběry z očekávaného seriálového spin-offu nejnovějšího Batmana s Robertem Pattinsonem. Atmosférická upoutávka láká na ponurou gangsterskou podívanou ze zatopeného Gotham City s fantastickým Colinem Farrellem.

Seriál Harry Potter potvrzen. Bude mít 7 řad, nové obsazení i tu, která nesmí být jmenována
Seriál Harry Potter potvrzen. Bude mít 7 řad, nové obsazení i tu, která nesmí být jmenována
13.04.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Je to tady! S oznámením, že se služba HBO Max změní na nového streamovacího obra s kratším názvem Max, přišlo potvrzení o seriálové verzi Harryho Pottera. Nová televizní adaptace má nabídnout naprosto věrnou adaptaci a bavit diváky celou dekádu. Řada fanoušků je ale naštvaná už teď.