FB pixel TP pixel
HBO Max v Česku zanikne až příští rok. První potvrzená cena nové služby potěší © HBO Max

HBO Max v Česku zanikne až příští rok. První potvrzená cena nové služby potěší

S oznámením transformace streamovací služby HBO Max na kratší Max přišlo i odhalení nové chystané cenové politiky, která bude zahrnovat dlouho slibované zakomponování reklam. Na Česko však zatím tyto plány nedopadnou. Jak to tedy bude s cenami předplatného?

14. 4. 2023 15:10 | Filmové novinky

Společnost Warner Bros Discovery 12. dubna konečně zveřejnila svůj plán na ukončení fungování stávající služby HBO Max a její nahrazení novou službou, která se bude jmenovat jednoduše Max. HBO tak zůstane značkou pouze ve světě kabelových televizí, s jejím obsahem se však samozřejmě i nadále počítá. Společnost Warner Bros Discovery zjevně nechce mít HBO jako hlavní streamovací brand, a tak má nový název posloužit jako jakýsi deštník zastřešující více značek, které pod firmu spadají. Kromě obsahu z HBO totiž má být dostupný i obsah ze služby Discovery+, který zahrnuje Discovery Channel, Food Network nebo TLC, což z hlediska titulů znamená spoustu dokumentů a také povrchních reality shows. Max se tak má stát větší konkurencí Netflixu s pestřejším a, ano, také méně seriózním obsahem. HBO jako takové i nadále zůstává hlavně symbolem kvalitního obsahu, takže jeho odstranění z názvu dává vlastně smysl.

Max v Česku až v roce 2024

V rámci prezentace bylo objasněno, že 23. května odstartuje služba Max pouze v USA, další regiony však mají poměrně rychle následovat. Neznáme sice přesná data, víme však, že Latinská Amerika projde transformací ke konci roku 2023, Evropa včetně České republiky se dočká na jaře roku 2024, Asie a Oceánie přijdou na řadu zhruba v polovině příštího roku. Lokace, které zatím HBO Max nemají, mají být zahrnuty do expanze plánované na konec roku 2024. Dobrou zprávou je, že česká stránka HBO Max již přeměnu na Max potvrdila, jarní termín nicméně nezmiňuje a uvádí obecnější informaci o změně „během roku 2024“. Dokud ale Max nebude spuštěn, je potvrzeno, že HBO Max zůstane a služba nebude vypnuta. To samozřejmě znamená, že dokud v Česku nebude Max oficiálně spuštěn, budou tituly pro něj chystané uváděné samozřejmě i v rámci HBO Max. Zřejmě však bez titulů z Discovery+, které zůstanou exkluzivní pro Max v USA.

Cena v Česku se zatím nemění

To se samozřejmě pojí i s cenou, která se od 23. května a startu Max v USA v rámci Česka NEZMĚNÍ. A pokud si vykládáme následující text správně, cena by se neměla změnit ani po české transformaci HBO Max na Max v příštím roce: „Max je nová streamovací platforma, která vám nabídne všechny filmy a seriály z HBO Max a k tomu navíc všechny pořady od Discovery a jeho značek, jako jsou Discovery, TLC a další. Cena předplatného zůstane stejná.“ Ohledně nových tarifů, které se chystají pro americký Max, doposud pro Česko není žádná informace, předpokládáme tedy, že stávající cena 199 Kč (či sleva 30 %) bude jednou ze tří nových tarifů a bude odpovídat americkému střednímu tarifu za 16 dolarů, který je zcela bez reklam a umožní stažení 30 downloadů. Dozvědět bychom se tak v budoucnu měli sumu za nejlevnější tarif (v USA za 10 dolarů za měsíc), kdy dostanete verzi, která bude obsahovat reklamy a maximální obrazovou kvalitu v HD, zvuk maximálně 5.1, maximálně 2 streamy najednou a žádné offline stahování. A také nejdražší tarif (20 dolarů měsíčně v USA), Nová, nejdražší varianta, bude stát 20 dolarů, kde kvalita bude až 4K, zvuk maximálně Dolby Atmos, až 4 streamy najednou a 100 stahování.

Je ale samozřejmě možné, že například v našem regionu reklamy od počátku spuštění Max dostupné nebudou a tudíž nebudou nutné ani speciální tarify a vše skutečně zůstane u původní ceny 199 Kč. Ostatně konkurenční Netflix už v jiných regionech a zemích zkouší nový levnější tarif s reklamou, zatímco v Česku doposud není jeho zavedení oznámeno. Streamovací služby si uvědomují, že různé státy mají různou kupní sílu a zavádění rozličných (a mnohdy dražších) předplatných by mohlo být aktuálně i kontraproduktivní. Na druhou stranu je vysoce pravděpodobné, že na reklamní model dříve či později všechny služby přejdou. Ostatně například službě prima+ tento přístup funguje podle všeho velmi dobře.

Zdroj: HBO Max

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Potvrzeno: Hra o trůny dostane nový seriál. Název fanoušky dokonale zmátl
Potvrzeno: Hra o trůny dostane nový seriál. Název fanoušky dokonale zmátl
13.04.2023 16:40:00 | Filmové novinky

Potvrzeno! Diváci HBO se dočkají dalšího prequelu fantasy série Hra o trůny, který bude vycházet z knih George R.R. Martina, konkrétně ze série novel Příběhy Dunka a Egga. Sám autor připraví scénář a bude také jedním z výkonných producentů. Zmatené reakce však vyvolal název nového seriálu.

Pattinsonův Batman míří do televize. První ukázka nového seriálu je fenomenální
Pattinsonův Batman míří do televize. První ukázka nového seriálu je fenomenální
13.04.2023 15:40:00 | Filmové novinky

Nová streamovací služba Max odhalila i první záběry z očekávaného seriálového spin-offu nejnovějšího Batmana s Robertem Pattinsonem. Atmosférická upoutávka láká na ponurou gangsterskou podívanou ze zatopeného Gotham City s fantastickým Colinem Farrellem.

Seriál Harry Potter potvrzen. Bude mít 7 řad, nové obsazení i tu, která nesmí být jmenována
Seriál Harry Potter potvrzen. Bude mít 7 řad, nové obsazení i tu, která nesmí být jmenována
13.04.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Je to tady! S oznámením, že se služba HBO Max změní na nového streamovacího obra s kratším názvem Max, přišlo potvrzení o seriálové verzi Harryho Pottera. Nová televizní adaptace má nabídnout naprosto věrnou adaptaci a bavit diváky celou dekádu. Řada fanoušků je ale naštvaná už teď.

Strážci galaxie 3 odhalují tajná camea. V novém traileru se vrací i Sylvester Stallone
Strážci galaxie 3 odhalují tajná camea. V novém traileru se vrací i Sylvester Stallone
13.04.2023 14:30:00 | Filmové novinky

Už 4. května se chystají do kin třetí a definitivně poslední Strážci galaxie. A zdá se, že režisér James Gunn hodlá přivést zpět všechny své oblíbence, které nyní odhaluje i nová upoutávka. Jedním z navrátilců je i Sylvester Stallone jako legendární Stakar Ogord.