FB pixel TP pixel
Bez vědomí: Nejočekávanější seriál roku chce být českým Černobylem © TMDB

Bez vědomí: Nejočekávanější seriál roku chce být českým Černobylem

S oslavami 17. listopadu startuje i nová minisérie HBO, která nahlíží značně pragmaticky na Sametovou revoluci.

České novinky

Deziluze 17. listopadu

HBO premiéru Bez vědomí nenaplánovalo na 17. listopad, tedy 30. výročí Sametové revoluce náhodou. Samotný příběh vypráví o převratu roku 1989, byť ho používá především jako kulisu pro příběh disidentského páru, jenž se po letech vrací do vlasti, aby se zamotal do klubka únosů, lží a politických machinací.

Bez vědomí: Nejočekávanější seriál roku chce být českým Černobylem © TMDB

V hlavních rolích se objevují Táňa Pauhofová jako talentovaná houslistka, jež se po odjezdu do emigrace podřídila kariéře svého manžela Viktora v podání Martina Myšičky. Právě ten po návratu do vlasti a shledání se zbytkem rodinného klanu znenadání mizí po střetu s automobilem, který manželský pár pod rouškou noci srazí. Pauhofová se následně probírá v nemocnici, aby zjistila, že zpráva o nehodě je zfalšována a její muž zmizel z povrchu země.

Ansámbl rozličných osudů a pocta thrillerům 70. let

Nenechte si však kampaní namluvit, že právě Táňa Pauhofová je vůdčí postavou seriálu. Ano, je asi nejsnadněji ztotožnitelná pro běžného českého diváka, který spolu s ní odkrývá mezinárodní konspirace a splétání nitek (nejen agentů KGB). Bez vědomí je však především ansámblovým příběhem různorodých osudů na rozličných stranách barikády. Najdete zde oddané stbáky. Pragmatického vyšetřovatele z kriminálky (výborný Martin Hofmann), který odhalí temnou minulost svého nadřízeného a musí se rozhodnout, zda učiní správnou věc. Nechybí angažovaní chartisté a jejich útrapy na cestě za politickou kariérou. Vypočítaví agenti obou stran železné opony, které mají s Československem své plány. A pak je tu i revoltující mladá generace, která nastavuje zrcadlo svým vystrašeným a životem ubitým starším příbuzným odvahou nejen v ulicích, ale i v osobním životě.

Bez vědomí: Nejočekávanější seriál roku chce být českým Černobylem © TMDB

Režisér Ivan Zachariáš se úkolu oživit rok 1989 chopil důstojně a nabízí atmosférickou, civilní podívanou, která se silně inspirovala špionážními thrillery 70. let. Především fanoušci režiséra Briana De Palmy jistě ocení hned několik vizuálních odkazů, důraz na paranoiu či pozvolný rytmus žánrových klasik, jaké představuje například Rozhovor s Genem Hackmanem. Závěrečné dvě epizody sice možná již příliš tlačí na pilu, když přináší celou řadu rychlých zvratů, které ubírají na uvěřitelnosti dosud důmyslně vedeného příběhu. Můžeme to však brát jako drobné připomenutí toho, že nic není úplně dokonalé. A stejně jako výsledek Sametové revoluce po 30 letech není úplně takový, jak si ho řada lidí koncem 80. let vysnila, ani Bez vědomí nenabízí úplně stoprocentní podívanou, která by se zapsala do televizní historie nesmazatelným písmem.

Přesto je na místě uznale před tvorbou HBO pokývat, neboť po Černobylu přichází v jednom roce s další výrazně ambiciózní látkou, která reflektuje naši historii a zároveň dokáže sdělovat i něco stále platného pro současnou generaci diváků. A i když to občas není hezké poslouchat, ani sledovat, je dobře, že Bez vědomí nevede své dějové zákruty jen k slunci a duze a nebojí se občas nadějím na velkou politickou a společenskou změnu uštědřit i deziluzivní políček.

Všechny epizody Bez vědomí jsou dostupné na HBO GO.

 727 zobrazení   9 se líbí
10 filmů a seriálů, kterými si připomenete výročí pádu komunismu
10 filmů a seriálů, kterými si připomenete výročí pádu komunismu
17.11.2019 | České novinky

Dnes si připomínáme třicet let od pádu komunismu, proto jsme pro vás sestavili žebříček deseti snímků a seriálů, které se hodí na oslavu tohoto významného výročí.

Soudruzi udělali chybu: Pelíšky a spol. na české verzi Netflixu nenajdete
Soudruzi udělali chybu: Pelíšky a spol. na české verzi Netflixu nenajdete
29.10.2019 15:00:00 | České novinky

Říká se, že nic není ideální. O české verzi Netflixu to však občas platí dvojnásob. V posledních dnech totiž Netflix nedodržuje termíny vydání českých filmů podle svého rozvrhu a nyní dokonce české verzi upírá české filmy, které jsou dostupné ve verzi anglické a naopak.

Netflix do konce října přidá 15 českých filmů, včetně Popelky a Pelíšků
Netflix do konce října přidá 15 českých filmů, včetně Popelky a Pelíšků
20.10.2019 | České novinky

Netflix po přechodu na kompletní českou verzi uživatelského prostředí opravdu nelení a kromě pravidelného přidávání česky lokalizovaných zahraničních titulů přidává každý týden i české filmy. Jen do konce října nás čeká minimálně 15 kousků.

Ženy v běhu: Nejúspěšnější film roku 2019 je konečně online
Ženy v běhu: Nejúspěšnější film roku 2019 je konečně online
16.10.2019 14:00:00 | České novinky

Nová komedie režiséra Martina Horského v hlavních rolích s Jenovéfou Bokovou či Zlatou Adamovskou po úctyhodné štaci v kinech konečně zamířila do online.