FB pixel TP pixel
Nová akční řežba s Rockem míří nečekaně brzy na HBO. Jedná se o propadák? © Warner Bros.

Nová akční řežba s Rockem míří nečekaně brzy na HBO. Jedná se o propadák?

Snímek Black Adam vyvíjel Dwayne Johnson, známý jako The Rock, přes celou dekádu a dlouho sliboval, že výsledek zatřese hierarchií dosavadního filmového DC vesmíru. Zdá se ale, že je film v kinech pro studio zklamáním, a tak putuje nečekaně rychle na HBO.

9. 12. 2022 12:00 | Filmové novinky

Pamětníci si jistě vzpomenou, že v době nejtužší covidové pandemie studio Warner Bros. rozhodlo, že bude posílat své kinohity na HBO Max v rekordním čase pouhých 45 dní. Jednalo se o jasnou strategii ve stylu „kina jsou naneurčito mrtvá, pojďme aspoň propagovat novou streamovací službu“. Jenže nové vedení v čele s Davidem Zaslavem tuto finančně neúnosnou strategii zatrhlo a oznámilo, že se sice nevrátí původní distribuční okno trvající kolem 90 dní, kinohity však půjdou na HBO jen podle toho, jak moc se jim bude dařit v kinech. Moc hezky to pak odrážel megahit Elvis, jehož vstup na HBO trval dlouhých 70 dní. DC Liga supermazlíčků už potřebovala na vstup za paywall předplatného jen 59 dní. Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství, která v kinech propadla, potřebovala jen 53 dní. A teď je na řadě Black Adam Dwayna Johnsona.

Na HBO po 57 dnech

Ten je od 5. prosince dostupný na iTunes a Google Play, můžete si ho tedy zakoupit či zapůjčit za jednorázovou částku, jež se pohybuje v rámci několika stokorun. Pokud si ale počkáte do 16. prosince, můžete si nového komiksového antihrdinu přehrát v rámci předplatného na HBO. Streamovací služba totiž potvrdila, že borec, který by si v budoucnu rád dal po tlamě se Superman, dorazí do katalogu již po 57 dnech od uvedení v kinech. Znamená to snad, že je film opravdu v kinosálech selháním, které bude stát studio desítky milionů dolarů? Samotný Johnson, ale i magazín Deadline tvrdí, že o propadák rozhodně nejde a film se zaplatí. Vtip je ale v tom, že Warneři umně prodávají v rámci HBO práva sami sobě, takže vlastně jen překlápí finance z jedné filiálky do druhé, což je sice podle dat Deadline dostává do zisku zhruba 50 milionů dolarů, jedná se ale spíše jen o kouzlení s čísly než ložený úspěch, ve který studio i hvězda v hlavní roli doufali.

Ostatně již včera se dostaly ven zákulisní informace, že studio Warner Bros. v rámci velkých změn komiksové franšízy pod vedením Jamese Gunna a Petera Safrana hodlá do budoucna provádět radikální řezy a pravděpodobně dojde ke konci doposud budovaného komiksového vesmíru. Jason Momoa tak má skončit jako Aquaman, stopku dostala Wonder Woman 3 (protože Patty Jenkins odmítla přepsat příběh), nejistá je opět budoucnost Supermana s Henrym Cavillem a nijak optimisticky to nevypadá ani s Black Adamem.

Jak fungují filmové tržby?

Problém Rockova nového filmu totiž není v tom, že by se ve finále nezaplatil. Každý film se časem zkrátka zaplatí, dokonce i propadák Vodní svět s Kevinem Costnerem. Jenže snímek s rozpočtem až 230 milionů dolarů a kampaní v obdobné hodnotě zkrátka nemůže v očích producentů v kinech globálně utržit jen 400 milionů dolarů. Ostatně velmi dobře to před pár dny shrnul James Cameron. Jeho Avatar 2 stál kolem 400–500 milionů, kampaň stojí to samé. Takže hrubou matematikou prostě potřebuje 2 miliardy v kinech (dvojnásobek celkových nákladů, protože zhruba polovina připadne kinařům), jinak bude muset měnit plány na budoucí pokračování. A úplně stejné je to s Black Adamem, od něhož se zkrátka v kinech čekalo mnohem víc, ideálně sumy okolo 600–800 milionů, což by zhruba odpovídalo i post-covidové době, kdy jsou příjmy z kin obecně nižší. Když si ale vezmete hvězdnost Dwayna Johnsona a vedle ní postavíte 1,2 miliardy dolarů tržeb Aquamana s Jasonem Momoou, zkrátka cítíte, že ohledně Black Adama spokojenost nepanuje.

Zdroj: Deadline

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Batmana a spol. čekají drsné čistky. Wonder Woman 3 se ruší, Snyderova vize v troskách
Batmana a spol. čekají drsné čistky. Wonder Woman 3 se ruší, Snyderova vize v troskách
08.12.2022 19:30:00 | Filmové novinky

James Gunn a Peter Safran pomalu začínají odhalovat své plány na přebudování DC univerza. Portál The Hollywood Reporter přinesl exkluzivní informace o tom, co noví šéfové chystají zaříznout a co naopak bude pokračovat. Pojďme si představit novou strukturu DCU.

Vánoční klasika Mrazík bude konečně online. Najdete ji na jediném místě
Vánoční klasika Mrazík bude konečně online. Najdete ji na jediném místě
08.12.2022 17:00:00 | Filmové novinky

Co by to bylo za vánoční svátky, kdyby se v nich neobjevili Nastěnka, Ivánek, dědeček Hříbeček, Baba Jaga, banda loupežníků, sáňky samochodky a legendární Mrazík s berlou mrazilkou. Pokud se nechcete nechat řídit televizním programem, vězte, že ruská pohádka bude během svátků dostupná i online.

Marigold v prequelu Zaklínače? Herec potvrdil trapný důvod angažmá v nové fantasy
Marigold v prequelu Zaklínače? Herec potvrdil trapný důvod angažmá v nové fantasy
08.12.2022 16:30:00 | Filmové novinky

Měl to být chytrý způsob, jak přilákat k jinak nemastnému, neslanému seriálu pozornost fanoušků Zaklínače. Z umístění Marigolda tisíc let před události původního seriálu s Geraltem je však spíš trapas. A hercovo zdůvodnění očividného cestování časem celé lákání na prequel jen zhoršilo.

Scenáristé Zaklínače se pokusili seriál bránit. Fanoušci jim pořádně naložili
Scenáristé Zaklínače se pokusili seriál bránit. Fanoušci jim pořádně naložili
07.12.2022 17:10:00 | Filmové novinky

Kombinace drbů, že scenáristé Zaklínače nemají rádi knižní předlohu a oblíbené videohry, a odchodu Henryho Cavilla z hlavní role po chystané třetí řadě vyústila u mnoha fanoušků slavné fantasy ságy v odevzdanost, případně zlost vůči Netflixu. A scenáristé si teď vůbec nepomohli.