FB pixel TP pixel
Unikátní české sci-fi i skličující horor míří do Varů. Dostanou světové premiéry © Bioscop

Unikátní české sci-fi i skličující horor míří do Varů. Dostanou světové premiéry

Karlovarský filmový festival odhalil, že se do jeho programu dostala hned sedmička českých snímků, které se rozprostřou do několika kategorií. Diváky láká na české poměry jedinečné sci-fi Bod obnovy nebo horor o domácí invazi Přišla v noci. Do hlavní soutěže se dostalo i nové české detektivní drama.

30. 5. 2023 11:29 | České novinky

Pokud jste se po parádním traileru těšili na uvedení u nás nevídaného sci-fi Bod obnovy režisér Roberta Hloze, máte důvod slavit. Film se totiž ve světové premiéře objeví dříve na festivalu v Karlových Varech, který proběhne od 30. června do 8. července 2023. Hlozovu variaci na ikonického Blade Runnera z roku 2041, kdy si lidstvo zálohuje svůj život a může být v případě smrti oživeno, se dočkáme v sekci Zvláštní uvedení.

Domácí invaze

Nepůjde přitom o jediný český snímek, který v této sekci zazáří. Do výběru se totiž dostal i nový snímek režijní dvojice Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar Přišla v noci, který je variací na hororový subžánr home invasion. V té se seznámíme s mladým párem, do jehož života pronikne matka jednoho z nich a obrátí dvojici život naruby. Tvůrci se kromě hororové tenze dotknou i žánru černé komedie, z níž bude úsměv mrznout na tváři. Ve zvláštním uvedení se diváci dočkají i novinky Davida Jařaba Hadí plyn, v němž se objeví v hlavní roli Stanislav Majer.

V soutěži Proxima se objeví celovečerní debut Alberta Hospodářského, který vychází ze zajímavé premisy. Slunce totiž vyvrhlo kus žhavé hmoty směrem k Zemi, jejíž povrch se pomalu ohřívá k hranici snesitelnosti. Svět schvacuje podivná nálada, překvapení proto může čekat prakticky kdekoliv. Film přitom nevypráví o panice a animálním strachu lidí, ale o proměnlivé reakci člověka na krajní situaci.

Úsvit v Hlavní soutěži

V hlavní soutěži pak bude českým želízkem nový režijní počin Matěje Chlupáčka Úsvit, který nás zavede do města baťovského střihu, v němž se na dvoře místní progresivní fabriky objeví mrtvé tělo novorozence. To odstartuje záhadu, jejíž řešení se v detektivním dramatu pokusí odhalit Eliška Křenková v hlavní roli. Chlupáčkův snímek v hlavní soutěži doplní režisér a dokumentarista Tomáš Klein se snímkem Citlivý člověk, který zadaptoval ceněný román Jáchyma Topola do groteskně dramatické podoby. Kompletní přehled najdete na oficiálních stránkách festivalu.

Zdroj: Tiskové zprávy KVIFF a Artcam

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Bouračky, draci a filozofující čmelák. Česká šílenost? Prý filmová událost roku
Bouračky, draci a filozofující čmelák. Česká šílenost? Prý filmová událost roku
23.05.2023 17:10:00 | České novinky

Režisér Petr Vachler se po 18 letech vrací s celovečerním filmem, který je na tuzemské poměry zcela unikátní. Nabídne totiž mix hraného, dokumentárního a animovaného filmu, přičemž půjde o filozofickou výpravu za smyslem života. První upoutávka je rozhodně velmi svérázná.

Hana Vagnerová drtí Netflix dvěma českými komediemi
Hana Vagnerová drtí Netflix dvěma českými komediemi
22.05.2023 18:00:00 | České novinky

Hned dvojice nových českých romantických komedií slaví úspěch na Netflixu. Obě novinky přitom spojuje jméno herečky Hany Vagnerová, která tak potvrzuje zájem diváků o své projekty. Dříve na streamovací službě uspěla i s dramatem Hranice lásky.

Nová česká komedie ovládla Netflix. Vypráskala Kozuba i krvavé Vikingy
Nová česká komedie ovládla Netflix. Vypráskala Kozuba i krvavé Vikingy
21.04.2023 11:50:00 | České novinky

Ačkoli stále platí, že původní obsah je pro streamovací služby zásadní, dalším důležitým prvkem úspěchu je zábavný lokální obsah. A jak dokazuje další úspěch české novinky na Netflixu, streamovací obr si tuhle část byznysu umí velmi dobře pohlídat.

Češi znají své nejlepší filmy. Vítěz získal 6 sošek a najdete ho na Netflixu
Češi znají své nejlepší filmy. Vítěz získal 6 sošek a najdete ho na Netflixu
05.03.2023 12:35:00 | České novinky

Český lev udělil ocenění za nejlepší film a televizní projekty loňského roku. Akademici jednotlivé ceny rozdělili mezi hned několik projektů, nejvíce se však oceňovalo historické drama, které aktuálně můžete vidět na Netflixu.