FB pixel TP pixel
Nejkontroverznější český film roku se blíží. Bratři Mašínové zabíjí v prvním traileru © CinemArt

Nejkontroverznější český film roku se blíží. Bratři Mašínové zabíjí v prvním traileru

Jen těžko najdeme v české historii nějakou osobu či osoby, které by rozdělovaly společnost tolik jako bratři Mašínové. Film o jejich diskutabilně hrdinském činu právě představil první trailer

16. 6. 2023 16:00 | Filmové novinky

O filmu o bratrech Mašínech a jejich bohatém osudu (od otce Josefa, který byl členem protinacistického odboje, až po jejich antikomunistickou skupinu a nechvalně proslulý útěk přes hranice) snilo hned několik tvůrců. V jednu chvíli byly dokonce ve vývoji dva snímky, které se chtěly zaměřovat na tyto ambivalentní postavy české historie. Do snad zdárného konce se projekt podařilo dotáhnout až Tomáši Mašínovi, který je shodou okolností jejich vzdálený příbuzný. Projekt vznikal dlouhé roky a hlavní duo bylo několikrát přeobsazeno, v jednu chvíli měl jednoho z bratrů ztvárnit i Adam Mišík. Do českých kin by měl být projekt uveden na podzim (26. října), a tak před startem prázdnin představil první ukázku.

Film se bude dle ukázky zaměřovat především na období antikomunistického odboje a s největší pravděpodobností bude vrcholit útěkem přes hranice. Jan Nedbal a Oskar Hes, kteří bratry nakonec ztvárnili, jsou dlouholetí přátelé a už z traileru je znát, že mezi nimi funguje chemie, bratrské pošťuchování a vzájemná podpora. Formálně se Mašín jinak drží při zemi a vypadá to, že bychom se měli dočkat poctivé dobovky ve stylu Ve stínu či filmu Masaryk. Jediným výraznějším otazníkem, který nad filmem visí, je scenáristická účast Marka Epsteina, který má za sebou v poslední době velmi kritizované tituly jako Bezva zuby na zásnuby či Wilsonov. Projektu ale velice držíme palce a doufáme, že dlouhé roky poctivého vývoje a rešerší se na filmu podepsaly jen tím nejlepším způsobem. Jedna věc je ovšem jasná, vzhledem k historii bratrů Mašínů půjde zřejmě o nejkontroverznější český film letošního roku a tvůrci mohou očekávat hodně protichůdné reakce diváků. I proto je ale adaptace jejich osudů pro filmaře bezpochyby lákavá.

Zdroj: Česká televize

Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
Konečně temná marvelovka. Recenze nové sci-fi srovnávají s milovaným Andorem
Konečně temná marvelovka. Recenze nové sci-fi srovnávají s milovaným Andorem
16.06.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Špionážní sci-fi thriller Tajná invaze dorazí na Disney+ již příští středu. Kritici měli možnost vidět první dvě epizody a my můžeme z jejich reakcí posoudit, jak se novinka se Samuelem L. Jacksonem v hlavní roli povedla.

Nejlepší sci-fi současnosti dostane pokračování. Lidstvo prozatím nevymře
Nejlepší sci-fi současnosti dostane pokračování. Lidstvo prozatím nevymře
15.06.2023 15:50:00 | Filmové novinky

Pokud se vám zalíbilo dystopické sci-fi Silo od Apple TV+, máme pro vás dobrou zprávu. Showrunner seriálu Graham Yost totiž právě prozradil, že vznikne druhá řada.

John Wick 4 je konečně online. Dostupná kvalita je zatím zklamáním
John Wick 4 je konečně online. Dostupná kvalita je zatím zklamáním
15.06.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Jeden z nejlepších akčních filmů letošního roku konečně dorazil do online prostoru a můžete si ho tedy legálně přehrát i v pohodlí domova. Některé diváky ale může zklamat audiovizuální kvalita hitu s Keanu Reevesem.

První záběr z Avatara 3: Producent vysvětlil velký odklad premiér nových dílů
První záběr z Avatara 3: Producent vysvětlil velký odklad premiér nových dílů
14.06.2023 16:55:00 | Filmové novinky

Producent Avatara Jon Landau zareagoval na oznámení studia Disney na masivní přeskládávání dat premiér největších blockbusterů příštích let. Ty zahrnují i budoucí díly ságy z Pandory a řada diváků není z posunů o několik let příliš nadšená. Landau nabídl jednoduché vysvětlení a poskytl první záběr z třetího filmu.