FB pixel TP pixel
Černobyl: Seriálová událost roku dnes startuje na HBO © TMDB

Černobyl: Seriálová událost roku dnes startuje na HBO

Minulý rok jsme byli nadšení z českého televizního filmu Dukla 61, který popisoval tragické neštěstí v hornickém dole. Nyní přichází silnější kalibr - dramatická rekonstrukce nejtragičtější jaderné havárie v historii lidstva. Připravte se na tísnivou, skoro až hororovou atmosféru v pětidílné minisérii, kterou budete moci sledovat pět večerů na HBO GO.

Tipy na film

Nedávno uplynulo 33 let od havárie v jaderné elektrárně Černobyl, tedy jedné z největších katastrof moderní doby. Ačkoliv dopad této katastrofy byl z hlediska životního prostředí zásadní nejen pro tehdejší Sovětský svaz, ale i pro celou Evropu a z hlediska jaderné bezpečnosti potom pro celý svět, filmaři na Západě se zatím rekonstrukci této události nikdy nevěnovali. Černobyl sice pronikl do popkultury v mnoha filmech a seriálech, ať už je to třetí díl Transformerů, pátý díl Smrtonosné pasti nebo horor Chernobyl Diaries, ale samotnému průběhu havárie se věnovalo jen několik ruských filmů či evropských dokumentů.

Teď se do toho ale společně opřeli v HBO a Sky Atlantic a výsledkem je pětidilná minisérie mapující celý průběh události. Začíná se jen několik málo minut před výbuchem jednoho z reaktorů, kdy sledujeme několik hlavních postav, které pracují přímo v jaderné elektrárně či v jejím okolí. Brzy se ale ozve první osudná rána. Zaměstnanci elektrárny v první chvíli ani netuší rozsah havárie. Vedoucí směny považuje věc za obyčejný požár. Podle toho k tomu přistupují i první hasiči, kteří bez jakékoliv ochrany začínají hasit střechu nad reaktorem. Hlášení nadřízeným probíhá ve stylu “moc sovětského lidu nás ochrání”. A lidé z nedalekého města Pripjať i spolu s dětmi vybíhají ven, aby si užili rozzářenou elektrárnu na obzoru. Z nebe se přitom pomalu začíná snášet radioaktivní popílek z výbuchu…

Černobyl: Seriálová událost roku dnes startuje na HBO © TMDB

Způsob, jakým tvůrci pojali tuto minisérii, je neskutečně působivý. Na jednu stranu se věnuje velmi pečlivému popisování všech situací - skoro až dokumentárním způsobem zachycuje, jak se jaderná havárie řeší od techniků přes komunistické pohlaváry až po tehdejšího sovětského prezidenta Gorbačova. Na druhou stranu má čas rozehrát několik osobních příběhů, v jejichž centru stojí jaderný fyzik Valerij Legasov (Jared Harris), který dohlíží na to, jak minimalizovat dopady, a komunistický pohlavár Boris Ščerbina (Stellan Skarsgard), jehož úkolem je celou situaci zamést pod koberec. V první chvíli si nikdo nepřipouští, o jak velkou katastrofu se jedná, celý komunistický režim chce situaci ututlat nebo zpochybnit. Teprve když nemocnice začínají po desítkách přijímat ozářené hasiče a první zaměstnance elektrárny, je jasné, že to nepůjde a bude se muset jednat. Navíc radioaktivní oblak z jaderného výbuchu rozpohyboval ukazatele radioaktivity na celém kontinentu a hrozí ekologická katastrofa nedozírných rozměrů.

Černobyl: Seriálová událost roku dnes startuje na HBO © TMDB

I když jste pamětníky samotné havárie (=žili jste v době, kdy o ní tehdejší režim vágně informoval, a nebo jste si po revoluci přečetli pár skutečných reportáží), stejně nebudete připraveni na to, jak moc vás tísnivá atmosféra celé havárie zasáhne. Pro zastavení důsledku havárie se muselo v prvních dnech a týdnech obětovat nemalé množství lidí, kteří museli podniknout sebevražedné akce, aby nedošlo ke kontaminaci podzemních vod a následně i řeky Dněpr, která ústí do Černého moře, jehož znečištění by zasáhlo hned několik světadílů. Kromě fyzického nasazení tu také byly desítky lidí, kteří se vzepřeli snaze komunistů havárii ututlat a na vlastní pěst například zjišťovali, co se skutečně stalo. A pak jsou tu desítky tisíc lidí z okolí Černobylu, kteří v prvních dnech ani netušili, že popílek, padající z nebe, opravdu není nějaký sníh.

Černobyl: Seriálová událost roku dnes startuje na HBO © TMDB

Minisérie Černobyl ze všeho nejvíc připomíná tísnivý horor. Hrůza, která není vidět a zabíjí okamžitě desítky lidí a po dalších dnech stovky dalších. Nevinnost či naivita všech okolo, kteří nazí (fakt!) pomáhají odklízet následky. Před touto hrůzou není úniku a my jako diváci, kteří o této katastrofě slyšeli, skoro až zavíráme oči před tím, co na hlavní hrdiny čeká při střetu s radioaktivitou. Čas pracuje proti nim a „porazit“ nepřítele je v rukou několika málo lidí. A zbraně jsou vlastně neznámé, protože nikdo se s ničím podobným nikdy nesetkal. Reaktor nikdy „nemohl“ takto vybuchnout. Dozimetry, kontrolující míru radioaktivity, „nebyly připraveny“ na takové hodnoty. Předpisy pro hašení havárií „nepočítaly“ s touto variantou.

Černobyl: Seriálová událost roku dnes startuje na HBO © TMDB

První tři díly, které jsme zatím mohli vidět, jsou mimořádně tísnivým zážitkem. Tak jak vás před lety zasáhl Schindlerův seznam, tak jak vás minulý rok zasáhla česká Dukla 61, tak vás letos zasáhne Černobyl. Na HBO nyní každé úterý. A jestli si myslíte, že největší událostí letošního roku bude konec Hry o trůny, tak se zkuste zamyslet po dnešní premiéře prvního dílu znovu.

 1 810 zobrazení   323 se líbí
Devadesátková Mumie nepatří ani po 20 letech mezi dobrodružné vykopávky
Devadesátková Mumie nepatří ani po 20 letech mezi dobrodružné vykopávky
07.05.2019 12:00:00 | Tipy na film

Vítejte v roce 1999. Digitální efekty se pořád ještě rozkoukávají, herecká kariéra Brendana Frasera je na vzestupu a do kin právě 7. května vstupuje filmová Mumie, o které si dnešní Tom Cruise může nechat jenom zdát.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Zimohrad špatně
Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Zimohrad špatně
02.05.2019 12:00:00 | Tipy na film

Poslední dny ukazují, že 3. díl Hry o trůny rozdělil fanoušky na ty, kteří si jen chtěli užít bitvu a CGI draky, a na ty, kteří seriál sledují od prvního dílu, možná četli i knihy a vůbec nechápou, proč byla celá bitva prošpikovaná tolika nesmysly. Kolika přesně? Nebyl žádný problém najít jich 51.

Všechny odkazy a pomrknutí, které jsme našli v Avengers: Endgame
Všechny odkazy a pomrknutí, které jsme našli v Avengers: Endgame
02.05.2019 | Tipy na film

Jako každý film od Marvelu, i Avengers: Endgame je prošpikovaný tunou odkazů na komiksy, jiné filmy a plnotučnou historii svých akčních postaviček. Pokusili jsme se film rozebrat na šroubky a dát dohromady všechny jemné detaily, kterých jste si v kině možná nevšimli.

5 romantických novinek (nejen) na prvomájový večer
5 romantických novinek (nejen) na prvomájový večer
01.05.2019 | Tipy na film

Až si 1. května odbudete povinný polibek pod rozkvetlou třešní a možná i procházku parkem, co se takhle k večeru usadit před obrazovku a dopřát si trochu filmové romantiky. S našimi tipy rozhodně chybu neuděláte.