FB pixel TP pixel
Smutný konec českých filmů zdarma. Zmizely stovky titulů a vzácné klasiky © Blue Sky Film

Smutný konec českých filmů zdarma. Zmizely stovky titulů a vzácné klasiky

V lednu 2019 začal YouTube kanál Česká filmová klasika nabízet zdarma a legálně filmy vybraných českých režisérů. Katalog postupně bobtnal až na stovky titulů, z nichž mnohé byly pro diváky jinak nedostupné. Táhnoucí se spor však způsobil ztrátu celé nabídky.

Filmové novinky

Národní filmový archiv, Státní fond kinematografie, společnost Dilia a Blue Sky Film vytvořili v roce 2019 YouTube videokanál Česká filmová klasika zpřístupňující legálně a bez poplatků vybrané československé filmy. Vše odstartovalo pouhými třemi snímky: Barbora řádí (1935), Tři přání (1958) a Žebrácká opera (1991). Brzy ale začaly přibývat desítky dalších titulů a již po roce a půl bylo na YouTube dostupných více než 150 snímků. Kanál v jednu chvíli přidával nový obsah prakticky ob den, přičemž došlo i k výraznějšímu členění do kategorií jako animovaný, dokumentární či hraný film.

Není pochyb o tom, že se jednalo o jeden z nejzajímavějších streamovacích projektů v Česku, který rozšiřoval vzdělanost o tuzemské kinematografii i mimo diváky, kteří nabídku Národního filmového archivu zrovna nevyhledávají. Taková je zkrátka síla snadné dostupnosti a možnost přehrání zcela zdarma. Vždyť některé tituly sbíraly i desítky tisíc přehrání.

Vymazání obsahu a spor s NFA

Smutný konec českých filmů zdarma. Zmizely stovky titulů a vzácné klasiky © Česká filmová klasika

Bohužel, dnes je této krásné streamovací situaci konec, protože na kanále Česká filmová klasika, který má aktuálně 72,7 tisíc odběratelů, je aktuálně pouze 6 videí a z toho 2 videa jsou pouze upoutávkami. Zbylé čtyři uvedené snímky tvoří české drama 7 dní hříchů, dokument RINO - Příběh špióna, feel good komedie Víno roku a kanadský béčkový thriller Směr smrt. Jedná se o snímky z portfolia společnosti Blue Sky Film, která v rámci informací na YouTube vysvětluje aktuální situaci následovně: V současné době pracujeme na vyřešení smluvního vztahu s Národním filmovým archivem. Mezitím vám přinášíme několik filmů, které by se vám mohly líbit.

Bohužel, jednak se nezdá, že by se spor s Národním filmovým archivem, který stojí za odstraněním původního obsahu, dařilo vyřešit, jednak samotná společnost Blue Sky Film zjevně v přidávání dalšího vlastního obsahu nepokračuje. Uvedená čtveřice snímků totiž byla přidána před dvěma měsíci a od té doby panuje pověstné ticho po pěšině. Na YouTube pak stále najdeme i další kanály mimo jiné českých distributorů, které nabízí filmy v češtině: Filmy česky a zadarmo, Filmy v češtině, KoukeYTe či Vapet. Své filmy na YouTube stále nabízí i režisér Tomáš Vorel na kanále Vorel Film. Česká filmová klasika však byla svým obsahem natolik unikátní, že ji samozřejmě nelze nahradit.

Zdroj: Autorský text / YouTube Česká filmová klasika

Netflix zařízl Vikingy. Historickému seriálu klesala sledovanost
Netflix zařízl Vikingy. Historickému seriálu klesala sledovanost
08.10.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Zatímco původní seriál Vikingové, který vyprávěl o dobrodružstvích Ragnara Lothbroka, se dočkal šesti řad a byl uměle natahován, spin-off Valhalla skončí po třetí řadě. Při pohledu na statistiky nejde o velké překvapení.

Seriál o Beckhamovi ovládl Netflix. Video s výsměchem manželce je virálním hitem
Seriál o Beckhamovi ovládl Netflix. Video s výsměchem manželce je virálním hitem
08.10.2023 14:25:00 | Filmové novinky

Netflix v tomto týdnu zařadil do katalogu nový dokumentární seriál, který převypráví osobní i sportovní kariéru Davida Beckhama. Z novinky o jednom z nejlepších fotbalistů historie se stal obratem globální fenomén a video s výsměchem Victorii Beckham obletělo svět.

Legendární Knight Rider s Hasselhoffem je konečně dostupný online
Legendární Knight Rider s Hasselhoffem je konečně dostupný online
08.10.2023 13:30:00 | Filmové novinky

Slavný bojovník proti bezpráví Michael Knight se ve svém věrném voze KITT konečně řítí online krajinou. Další ze seriálových legend 80. let je dostupná jediným kliknutím ovladače a zcela legálně.

Když vtip přestane být vtipem. Kazmův plán B na zisk milionu dolarů je trapasem
Když vtip přestane být vtipem. Kazmův plán B na zisk milionu dolarů je trapasem
06.10.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Ačkoliv během soutěžního termínu milion dolarů v zamčeném trezoru nikdo nezískal, Kazma se nevzdal a odhalil plán B. Jenže ten zatím působí jako velkolepý trapas, v němž diváky zase jen „tahá za fusekli“.