FB pixel TP pixel
Česká televize představila novinky. Sází na historické náměty a krimi © TMDB

Česká televize představila novinky. Sází na historické náměty a krimi

Veřejnoprávní televize odtajnila ve středu 27. 3. na tiskové konferenci několik připravovaných projektů. Jako obvykle mají převahu kriminální seriály a témata z bližší nebo vzdálenější české minulosti. Navíc se tentokrát mezi novinkami najdou i dva (zajímavé!) celovečerní filmy.

České novinky Marie Terezie © TMDB

Pokračování Marie Terezie

Marie Terezie | Česko | 2017 | Historické seriály | Králové a královny

Po dvou poměrně úspěšných televizních filmech připravuje ČT další pokračování osudů české a rakouské panovnice Marie Terezie. Dva nové díly jsou zasazené do let 1741 až 1745, tedy do období válek o habsburské dědictví. A dojde i na manželskou krizi.

 65 %
Sledovat Online na iVysílání  iVysílání | nové díly od 1. 9. 2018
Sledovat Online na Prima Plus  Prima Plus | nové díly od 1. 9. 2018
Sledovat Online na Voyo  Voyo | nové díly od 1. 9. 2018

Zrádce národa” Emanuel Moravec

Česká televize představila novinky. Sází na historické náměty a krimi © TMDB

Na temnou postavu české historie si posvítí minisérie Emanuel Moravec - Anatomie zrady. V roli legionáře a pozdějšího ministra protektorátní vlády se představí Marián Labuda mladší. Příběh o morálním úpadku a kolaborantství sleduje Moravcovy osudy od začátku nacistické okupace až po jeho sebevraždu 5. května 1949.

Zločiny velké Prahy

Česká televize představila novinky. Sází na historické náměty a krimi © TMDB

Desetidílný kriminální seriál zasazený do noblesních 20. let minulého století vychází ze specifické historické situace, kdy v roce 1922 došlo k připojení 38 dalších, do té doby samostatných, vesnic a měst k centrální Praze. Nové, často specifické a dost vesnické lokality s sebou do města přinesly také nečekané druhy kriminality v hlavním městě dosud nevídané…

Četníci ze Znojma

Dvacátá léta podruhé. Po Četnických humoreskách a Četnících z Luhačovic přichází třetí (a dost možná ne poslední) četnická série. Dobrá značka je zkrátka dobrá značka. Novinkou je umístění děje do pohraničí, které by mělo dát větší důraz na česko-německé vztahy, jejichž podoba zásadně ovlivňovala směřování celé tehdejší mladé republiky.

Past

Česká televize představila novinky. Sází na historické náměty a krimi © TMDB

Hraný životopisný film o herečce Jiřině Štěpničkové, kterou si diváci pamatují hlavně jako Viktorku z Babičky. Snímek se Zuzanou Stivínovou v hlavní roli se zaměří na nejdramatičtější okamžik v životě Štěpničkové - nepovedený pokus o emigraci (s tehdy malým synem, později slavným hercem Jiřím Štěpničkou) v padesátých letech, za který byla odsouzena k 15 letům vězení.

Hlava medúzy

Brněnská mordparta s Jitkou Čvančarovovu v čele? No, to zní jako zajímavá podívaná. Zápletka začíná tím, že z Moravské galerie zmizí stejnojmenný Rubensův obraz - Hlava medúzy. Jo, a celé to režíruje Filip Renč.

Místo zločinu Ostrava

A máme tu další volné pokračování. Místo činu se tentokrát z Plzně přesouvá do Ostravy a podle anotace slibuje soupeření mezi novopečenou šéfkou oddělení vražd a jejím nevrlým podřízeným, který odmítá, aby mu šéfovala žena. Což může skončit buď jako zajímavý příspěvek k diskuzi o rovnosti příležitostí na pracovišti, nebo jako klišé románek.

Veterán

Komorní drama od dvou českých osvědčených tvůrců - scenáristy Marka Epsteina a režiséra Jana Hřebejka - vypráví příběh českého emigranta, který se vrací z francouzské cizinecké legie sice se spoustou peněz, ale naprosto nepřipravený na normální život. Že Marek Epstein umí v žánru televizního filmu odvyprávět skvělé lidské příběhy dokázal třeba v Osmách , takže se snad máme na co těšit.

Modelář

A tady to začíná být opravdu zajímavé. Dlouho připravovaný film Petra Zelenky (Konflíkáři, Rok ďábla, Ztraceni v Mnichově) vypráví příběh dvou kamarádů (Kryštof Hádek, Jiří Mádl), kteří podnikají s drony. Ano, s těmi létacími robůtky s kamerou. To aspoň tvrdí oficiální anotace, ale kdo zná Zelenku, ví, že to může znamenat úplně cokoliv a celé to pravděpodobně bude o něčem úplně jiném.

Šarlatán

Druhý distribuční film, který Česká televize v březnu představila, točí Agnieszka Holland, režisérka Hořícího keře nebo dramatu Úplné zatmění. Snímek inspirovaný životem pozoruhodného lidového léčitele Jana Mikoláška odvypráví jeho osud na pozadí dějinných událostí velké části 20 století. V hlavní roli se vystřídají Ivan Trojan a jeho syn Josef Trojan, který ztvární Mikoláška v mladém věku.

 219 zobrazení  
10 nových českých dokumentů, které musíte vidět
10 nových českých dokumentů, které musíte vidět
25.03.2019 8:00:00 | České novinky

Když se řekne český dokument, většina diváků si vzpomene na jméno jeho čelní představitelky Heleny Třeštíkové. Zajímavá je nicméně i generace mladších filmařů, kteří mají talent najít a dobře zpracovat velmi zajímavá témata.

Kde vidět online všechny filmy nominované na Českého lva?
Kde vidět online všechny filmy nominované na Českého lva?
22.03.2019 | České novinky

Již tuto sobotu se budou rozdávat ocenění pro nejlepší české tituly loňského roku. Ať už vyhraje Akademií favorizovaný Toman nebo kritiky ceněný Všechno bude, vy si můžete udělat svojí vlastní představu a pustit si naprostou většinu nominovaných online. Vytvořili jsme pro vás přehled, kde a za kolik je můžete vidět online.

10 nejlepších filmů hvězd Zkázy Dejvického divadla
10 nejlepších filmů hvězd Zkázy Dejvického divadla
14.03.2019 | České novinky

Nový seriál ČT Zkáza Dejvického divadla to sice jako nástupce Mostu! nemá jednoduché, ale čím se rozhodně může chlubit, je špičkové herecké obsazení. Herci Dejvického divadla, kteří v seriálu hrají sami sebe, patří mezi českou špičku nejen v divadle, ale i ve filmu a v televizi.

Most! skončil, začíná Zkáza Dejvického divadla. Kdo je její režisér?
Most! skončil, začíná Zkáza Dejvického divadla. Kdo je její režisér?
04.03.2019 19:00:00 | České novinky

Fenomén Most! nahradí už dnes večer nový seriál Zkáza Dejvického divadla. A proslýchá se, že to bude sice žánrově úplně jinde, ale stejná pecka. Za šestidílným mystifikačním pořadem o legendárním pražském divadelním souboru stojí jeho dlouholetý umělecký šéf Miroslav Krobot.