FB pixel TP pixel
Češi znají své nejlepší filmy. Vítěz získal 6 sošek a najdete ho na Netflixu © Pilot Film

Češi znají své nejlepší filmy. Vítěz získal 6 sošek a najdete ho na Netflixu

Český lev udělil ocenění za nejlepší film a televizní projekty loňského roku. Akademici jednotlivé ceny rozdělili mezi hned několik projektů, nejvíce se však oceňovalo historické drama, které aktuálně můžete vidět na Netflixu.

5. 3. 2023 12:35 | České novinky

Jubilejní 30. ročník Českých lvů přinesl přetažení stopáže o 30 minut, sfoukávání svíček na narozeninovém dortu i šestici ocenění pro vítěze nejlepšího filmu, kterým se stalo historické drama Il Boemo režiséra Petra Václava. Ten získal rovněž sošku za nejlepší režii, dále Il Boemo válelo v kategoriích zvuku, scénografie, kostýmů a masek. Nyní je film dostupný na Netflixu. Tři ceny pak získal snímek Arvéd, který si urval sošky pro nejlepšího herce v hlavní roli pro skvělého Michala Kerna, nejlepší scénář a nejlepší hudbu. Mile potěšila cena pro mužský výkon ve vedlejší roli pro Marsella Bendiga za výkon ve filmu BANGER., který získal ocenění i za nejlepší střih. I BANGER. je nově dostupný na Netflixu.

Zajímavou novotou bylo vítězství Kláry Melíškové v hlavní ženské kategorii, neboť herečka získala křišťálovou sošku za roli nikoli ve filmu, ale v televizní minisérii Štěpána Hulíka Podezření. To vyhrálo cenu i ve své specifické kategorii, letos poprvé ale herci z televizního projektu mohli získat cenu v dříve pouze filmové kategorii. Nejlepším seriálem se pak staly Devadesátky z produkce České televize. Nejlepším dokumentem se stala Zkouška umění režisérů Adély Komrzí a Tomáše Bojara. Pro Komrzí se jedná o druhou cenu za nejlepší dokument ve dvou ročnících. Za mimořádný přínos kinematografii byli letos ocenění distributor Jan Jíra a čerstvě devadesátiletá dramaturgyně Marcela Pittermannová, která poděkovala pokornými slovy: „Dramaturgové nejsou příliš viditelní. Myslím, že jsem měla štěstí, že jsem skoro celý život pracovala ve filmu pro děti – a snad některé z nich nebyly moc špatné.“

CENY ČESKÝ LEV ZA ROK 2022

Nejlepší film
Il Boemo

Nejlepší dokumentární film
Zkouška umění

Nejlepší režie
Petr Václav (Il Boemo)

Nejlepší herečka v hlavní roli
Klára Melíšková (Podezření)

Nejlepší herec v hlavní roli
Michal Kern (Arvéd)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Martha Issová (Buko)

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Marsell Bendig (BANGER.)

Nejlepší scénář
Jan Poláček, Vojtěch Mašek (Arvéd)

Nejlepší kamera
Jan Baset Střítežský (Poslední závod)

Nejlepší střih
Šimon Hájek, Jakub Jelínek (BANGER.)

Nejlepší zvuk
Daniel Němec, Francesco Liotard (Il Boemo)

Nejlepší hudba
Ondřej Mikula alias Aid Kid, Jonatan Pjoni Pastirčák (Arvéd)

Nejlepší scénografie
Irena Hradecká, Luca Servino (Il Boemo)

Nejlepší kostýmy
Andrea Cavalletto (Il Boemo)

Nejlepší masky
Andrea McDonald (Il Boemo)

Nejlepší animovaný film
Zuza v zahradách

Nejlepší krátký film
Rituály

Cena Magnesia za nejlepší studentský film (nestatutární cena)
Vinland (rež. Martin Kuba)

Cena za mimořádný přínos české kinematografii
dramaturgyně Marcela Pittermannová
kinař a filmový distributor Jan Jíra

Cena za mimořádný počin v oblasti audiovize
mecenáši digitálního restaurování českého filmu Milada a Eduard Kučerovi, Alice a Petr Šikošovi a Petrana a Pavel Slámovi

TELEVIZNÍ KATEGORIE
Nejlepší film nebo minisérie
Podezření

Nejlepší seriál
Devadesátky

Zdroj: ČFTA

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Češi dobyli Netflix i bez trapného pitvoření. Úspěch slaví hned dvojice filmů
Češi dobyli Netflix i bez trapného pitvoření. Úspěch slaví hned dvojice filmů
03.03.2023 16:50:00 | České novinky

Českým filmům se na Netflixu nebývale daří, obvykle to ale platí hlavně pro romantické komedie, ve kterých se herci předhání v pitvoření a trapnosti. Nyní už to ale neplatí. Na Netflixu totiž uspěla i dvojice filmů, které lze brát zcela vážně a které si pozornost publika rozhodně zaslouží.

Nejlepší streamovací službou na Vánoce není Netflix. Trumfují ho Češi
Nejlepší streamovací službou na Vánoce není Netflix. Trumfují ho Češi
23.12.2022 17:30:00 | České novinky

Ačkoli je Netflix zdaleka nejoblíbenější streamovací službou nejen ve světě, ale i v Česku, co se týče komplexnosti nabídky pro vánoční období, rozhodně není nejsilnějším hráčem na trhu. Kupodivu mu zdatně konkurují Češi z tuzemského Voya, kteří nic nepodcenili a nabízí komplexní nabídku komedií a pohádek z domova i zahraničí.

Nový český film je rekordně rychle na Netflixu. V kinech ho nikdo neviděl
Nový český film je rekordně rychle na Netflixu. V kinech ho nikdo neviděl
30.11.2022 11:30:00 | České novinky

Českým filmům se na Netflixu obecně daří a mnoho z nich míří na streamovací služby i v neuvěřitelně rychlém čase od premiéry v kinech. Po Třech Tygrech, kteří se online stali hodně slušným fenoménem, zkouší štěstí titul, na který se v kinech mnoho štěstí neusmálo a potřeboval by, aby ho někdo vůbec viděl.

Jedna z nejlepších českých streamovacích služeb končí. Obsah se přesouvá
Jedna z nejlepších českých streamovacích služeb končí. Obsah se přesouvá
05.10.2022 14:30:00 | České novinky

Dobrých tuzemských streamovacích služeb je stále velmi málo, ta od společnosti Aerofilms ale patřila bez diskuze mezi ty nejlepší. Nyní ji čeká ukončení provozu a přesun obsahu na novou platformu.