FB pixel TP pixel
Disney Plus šetří: Smaže a rozprodá přes 50 filmů a seriálů, chystá zdražování © Lucasfilm / Disney Plus

Disney Plus šetří: Smaže a rozprodá přes 50 filmů a seriálů, chystá zdražování

Je to jen pár měsíců, co se do radikálního ořezávání obsahu bolestivě opřelo HBO, za což od diváků schytávalo jednu virtuální facku za druhou. Nyní je ale na řadě spořivý Disney, který reaguje na malou návratnost své streamovací služby. Ve snaze získat finanční prostředky tudíž stahuje přes 50 filmů a seriálů, které se pokusí udat jinde.

21. 5. 2023 10:47 | Filmové novinky

Ekonomická krize se nevyhýbá nikomu, ani studiu Disney. To po sérii vyhazovů a restrukturalizaci společnosti začíná výrazněji zasahovat i do obsahu streamovací služby Disney Plus, především pak titulů, které nesplnily očekávání a Disney by je rád v budoucnu zpeněžil jinak, anebo si je alespoň odepsal z daní. Zní vám to jako krok od HBO? Přesně tak, jde o úplně stejnou strategii, za kterou řada diváků nadávala jen pár měsíců zpátky i HBO Max. Jenže krize se skutečně neptá a Disney musí se zadluženou službou, která se ne a ne proměnit v profit, něco udělat.

Hledají se 2 miliardy

Na konci článku si můžete prohlédnout přes 50 titulů, které Disney hodlá ze své služby stáhnout a následně je rozprodat jinam. Najdete mezi nimi projekty National Geographic, ale také oblíbené seriály jako Dollface, fantasy Willow nebo filmy jako Princezna a Rosaline. Autor článku kupříkladu nemá radost ze zmizení seriálového sequelu legendárních hokejových filmů Šampióni: Nová hra. Disney CFO Christine McCarthy vysvětlila investorům situaci tak, že studio hodlá tímto krokem ušetřit mezi 1,5 a 1,8 miliardou dolarů. Tím, že totiž tituly ze služby stáhne a odepíše si je v rámci účetnictví, zaplatí výrazně nižší daně. Ano, je to stejný případ, jako když se účetně odepisovala konkurenční Batgirl. Ke zmizení titulů níže má dojít 26. května. V Česku už ale některé nejsou dostupné nyní.

Staronový šéf studia Disney, Bob Iger, se mezitím chystá k dalším krokům. V rámci USA kupříkladu spojí Disney+ a Hulu do jediné aplikace stejně jako je tomu kupříkladu v Česku. Již dříve se začalo přehodnocovat, kolik nových projektů bude pro Disney Plus vznikat, aby nedocházelo k nadměrnému utrácení, z něhož nepřichází adekvátní nárůsty předplatitelů. A ano, koncem letošního roku má Disney v plánu také zdražit na úroveň, která podle Igera více reflektuje hodnotu obsahu na jeho službě. Tím de facto potvrdil, že Disney Plus při startu výrazně cenu podstřelilo, aby zaútočilo na konkurenci. Celkově má Disney v plánu letos ušetřit 3 miliardy, k čemuž dochází jen rok poté, co se za obsah utratilo okolo 30 miliard. Snižování nákladů pak zřejmě ovlivní i probíhající stávka scenáristů. Ta však bude mít výrazné dopady v následujících měsících, kdy zkrátka nebude tolik obsahu, případně bude ovlivněna jeho kvalita jako při stávce před 15 lety.

Tituly, které Disney Plus odstraní

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  5 239 zobrazení   52 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Vetřelec vs. Predátor má vlastní seriál. Disney nechce, abychom ho viděli
Vetřelec vs. Predátor má vlastní seriál. Disney nechce, abychom ho viděli
21.05.2023 9:30:00 | Filmové novinky

Série Vetřelec a Predátor patří mezi rodinné zlato dnes již bývalého hollywoodského studia 20th Century Fox, které po přejmenování na 20th Century Studios spadá pod konglomerát Disney. Ten podle všeho vlastní i zcela dokončený desetidílný seriál, kde si obávaná monstra dávají pár facek. Zřejmě ho ale nikdy neuvidíme.

Žhavý kandidát na sci-fi roku: Lidstvo ve skvostném traileru válčí s umělou inteligencí
Žhavý kandidát na sci-fi roku: Lidstvo ve skvostném traileru válčí s umělou inteligencí
19.05.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Po sedmi letech od premiéry Rogue One: Star Wars Story uvede režisér Gareth Edwards do kin svou dobrodružnou sci-fi novinku Stvořitel s Johnem Davidem Washingtonem v hlavní roli. Dle traileru se můžeme těšit na atmosférické, napínavé a vizuálně podmanivé dílo.

Zbytečný a zdaleka nejhorší. Indiana Jones 5 je podle recenzí zklamáním roku
Zbytečný a zdaleka nejhorší. Indiana Jones 5 je podle recenzí zklamáním roku
19.05.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Pátý a zřejmě i poslední Indiana Jones, v němž se objeví Harrison Ford, má za sebou slavnostní premiéru v Cannes. Studio Disney a produkční společnost Lucasfilm si ale zřejmě představovaly jiné přijetí. Recenze jsou totiž (pod)průměrné.

Nejočekávanější historický film roku v prvním traileru. DiCaprio řeší sériové vraždy indiánů
Nejočekávanější historický film roku v prvním traileru. DiCaprio řeší sériové vraždy indiánů
18.05.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Apple konečně ukázal první upoutávku na nový film Martina Scorseseho, v němž hlavní roli ztvární Leonardo DiCaprio. Ten se přimotá k podivným úmrtím indiánů poté, co na svém území objeví ropu.