FB pixel TP pixel
Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku © TMDB

Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku

Druhá kulminace před klíčovými událostmi a druhé intermezzo 8. řady. Tak by se dal nazvat čtvrtý díl Hry o trůny, který se v mnoha ohledech podobal tomu druhému, ale v mnoha jiných byl dokonce lepší.

Filmové novinky 6. 5. 2019 15:00 | Filmové novinky

POZOR! Následující řádky obsahují spoilery z 4. dílu 8. řady Hry o trůny „The Last of the Starks“.

Na úvod bych chtěl uvést svůj převládající pocit, který se mě s přestávkami držel od prvních okamžiků epizody až do prvních sekund po titulcích. Rozloučení se s mrtvými, Jonův proslov, následné oslavy plné alkoholu a nevázaného sexu mezi osobami, které si plně uvědomují, že přežily doslova smrt a potenciální konec světa.

To všechno je fantastické a vážně krásně se na to dívá. Ovšem jen za předpokladu, že se vám podaří vytěsnit z mysli Bitvu o Zimohrad. Na konci dílu jsem došel k názoru, že kdyby v tuhle chvíli třetí díl úplně vymazali a po druhém rovnou následoval čtvrtý, kde by nám řekli, že Nočního krále (Vladimir Furdik) „prostě nějak udolali“, byl bych s dějem (byť se to zdá šílené) ve skutečnosti mnohem spokojenější, než když existenci třetího dílu připustíme.

Ta divoká nekonzistence autorů, snaha za každou cenu překvapit a naprosté ignorování faktu, že i divák disponuje selským rozumem či schopností přemýšlet racionálně (čehož jsme se bohužel párkrát dočkali i v této jinak velmi vydařené epizodě), je bohužel kaňkou, která se místy vpila i do 4. dílu a naneštěstí se zřejmě bude vpíjet i do dvou závěrečných dílů. Ale dost o mých pocitech, pojďme na samotný díl.

Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku © TMDB

Summa summarum šlo v mnoha ohledech o fenomenální díl plný řady překvapení, který oproti svému předchůdci nedává divákovi zdaleka tolik důvodů chytat se za hlavu. Velká většina tíhy děje se rozdělila na dvě základní věci: Plán Cersei (Lena Headey) na porážku Daenerys (Emilia Clarke) a zásadní otázka toho, kdo z našich dvou Targaryenů by měl sedět na Železném trůně.

Na začátku jsme si užili oslavu vítězství a měli možnost užít si s postavami trochu zábavy. A stejně jako v druhém díle i v tomto mám silný pocit, že to bylo naposledy, co jsme řadu postav viděli při společné interakci. Už tady se rovněž začal rozvíjet první klíčový koncept celého dílu – kdo je pravoplatným dědicem Železného trůnu?

Jon (Kit Harington) před padlými a přeživšími pronesl skvělou řeč a při následné oslavě je patrné, že společně s vítězstvím všichni zároveň oslavují právě jeho, zatímco Daenerys sedí hned vedle sama. Právě tady si zřejmě poprvé začíná zcela uvědomovat, že má v Západozemí vážný problém a její osm řad budovaný příběh má vážné trhliny. Lidé se na ni nedívají tak, jako na Jona. Nemá zde ani zdaleka takovou podporu jako na Essosu. A nikdy se jí nepodaří získat podporu nikoho ze Západozemí, protože je tady přece Jon. (Poznámka: Pokud jste si toho náhodou nevšimli, během oslavy se na kameře objevil plastový kelímek. V Zimohradu zřejmě otevřeli první Starbucks v Západozemí).

Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku © TMDB

To on získal podporu Noční hlídky a stal se jejím velitelem. To on získal podporu Divokých. To on získal podporu dílčích vůdců Severu a je to opět on, kdo nyní rapidně získává podporu lidu. A to je pořád všeobecně znám jen jako bastard Sníh, nikoliv Targaryen. Zde vidíme, že Daenerys propadá čirému zoufalství. Je jí jasné, že pokud se tajemství o Jonově původu dostane ven, její šance na vládu Sedmi královstvím klesnou i z toho mála, kterým nyní disponuje, na nulu.

Ať udělá cokoliv, lidé budou vždycky podporovat Jona. A bez ohledu na to, kolikrát jí Jon slíbí, že ji vždy bude podporovat jako svou královnu, nelze garantovat, že jeho čestný přístup bude na masy vždycky fungovat. Lidé se vždy budou přiklánět spíš k Jonovi a jeho vůdcovství.

Tady navíc do děje opět zasahuje Jonova neschopnost držet jazyk za zuby. Na Branovu (Isaac Hempstead-Wright) výzvu, že je to čistě jeho volba, říká Arye (Maisie Williams) a Sanse (Sophie Turner) pravdu o svém původu, čímž dává do pohybu kořeny nové dějové zápletky, jež se jen do konce tohoto dílu stihla rozšířit až bezprostředně za záda Daenerys k jejím rádcům a je jen otázkou času, kdy se rozšíří mezi lidi a doputuje k Cersei. Už při přísaze obou žen bylo ostatně jasné, že si informaci minimálně jedna nenechá jen pro sebe.

Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku © TMDB

Sansa nakonec nevydrží a řekne pravdu o Jonovi Tyrionovi (Peter Dinklage), kterému vzhledem k jejich společné minulosti skutečně věří. Jde o chytrý krok, jak se pokusit podkopat Daenerys, které stále nevěří, protože má pocit, že Matce draků může v kterýkoliv okamžik přeskočit. Zde musíme připomenout, že Sansa má výborný cit pro lidský charakter. Stále zůstává jedinou a poslední postavou, která z nějakého důvodu nikdy nevěřila Cersei. Nyní má podobně špatný pocit z Daenerys a zatím se zdá, že Dany jí v příštím díle dá za pravdu.

Sansa také skvěle odhadla skutečnost, že Tyrion má někdy z Daenerys strach kvůli její občasné unáhlenosti a nepředvídatelnosti. Aby taky ne, vždyť jí jednu a tu stejnou radu už od 6. řady opakuje stále dokola:

Rozhodnutí Daenerys vypálit s pomocí draka Královo přístaviště už bylo v seriálu naznačeno několikrát. A celá řada postav se jí v tomto ohledu snažila poradit, a to včetně dědice Trůnu Jona nebo jejich dvou rádců Tyriona a Varyse (Conleth Hill). Zde je mezi Jonem a Dany vidět diametrální rozdíl ve stylu vůdcovství, a právě ten zřejmě stojí za tím, že Varys (který už samozřejmě pravdu o Jonovi také ví) v debatě s Tyrionem jasně proklamuje, že Jon je podle něj vhodnější kandidát na Trůn. Aby taky ne, vždyť přesně naplňuje jeho představu o ideálním králi:

Varys a Tyrion nyní stojí před rozkolem. Z politických důvodů se jim zřejmě nepodaří provdat Daenerys za Jona, protože Dany se nemíní vzdát svého nároku na Trůn (proto Jona se slzami v očích prosila, aby nikdy nikomu o svém původu neřekl) a i kdyby, de facto by stejně vládla ona, jelikož Jon by jí ze své podstaty vždy nakonec byl po vůli.

Nacházíme se tak ve zvláštní situaci, kdy osoba, která se na Trůn hodí nejlépe, nechce být žádným králem. To je ale zároveň paradoxně jeden z klíčových důvodů, proč je Jon nejlepší volbou. Zde lze vidět druhý důležitý rozdíl mezi Daenerys a Jonem. Daenerys od samého začátku usiluje o moc. Jejím ultimátním cílem vždy bylo s pomocí ohně a krve získat královský trůn Západozemí. Naproti tomu Jon se od prvního dílu soustředil na získávání správné perspektivy. Vždy se na prvním místě učil od ostatních, snažil se pochopit jejich úhel pohledu a stmelovat je dohromady. Nikdy nebojoval s ambicí někomu nebo něčemu velet. Ve všech případech byl zvolen lidmi okolo sebe.

Právě on je postavou, která se nejvíc podobá záměru, jež si původně Daenerys a Tyrion stanovili – rozbít zaběhnuté kolo osudu, ve kterém bohatí a mocní stojí na hřbetech chudých. Jon je bastard, který objevil pokoru, získal moc a byl demokraticky zvolen králem.

Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku © TMDB

A tato část zápletky chtě nechtě poběží dál kupředu, protože Varys dal Daenerys jasné ultimátum. Jako rádce ji požádal, aby neudělala z Králova přístaviště hromadu popela, jelikož jde dle jeho názoru o chybu. Jenže Daenerys uvnitř stále věří, že jejím posláním je zbavit svět tyranů… zřejmě i za cenu, že se z ní samotné stane tyran. To je asi to poslední, co chtěl Varys slyšet. Daenerys se nyní cítí poražená a zlomená, protože Missandei (Nathalie Emmanuel) je mrtvá (její poslední slovo Dracarys je očividně výzva k tomu, jakým způsobem její smrt pomstít) a Cersei ji má přesně tam, kde ji chce mít.

Pavouk tak bude nepochybně sedět někde v rohu a hledat způsoby, jak na Trůn dostat Jona. Může se obrátit na Sansu, nebo může zkusit přesvědčit Zlatou společnost, aby bojovala za Jona. Tyriona už ostatně ujistil, že bude dělat vše, co uzná za vhodné, čímž naznačil, ke komu se jeho podpora bude nadále ubírat. Tyrion se nyní musí rozhodnout, koho podpoří on.

Další díl pravděpodobně dostojí tradici Hry o trůny a jakožto předposlední rozhodne o všem. Cersei dokázala Daenerys přemanévrovat v každém dosavadním tahu. V tomto díle je Daenerys navíc přepadena flotilou Eurona Greyjoye (Pilou Asbak) a ztrácí Rhaegala (fakt, že nikoho – ani Brana a jeho smečku havranů – nenapadlo prozkoumat Dračí kámen a okolní vody, než sem přiletí zraněný a zřejmě napůl slepý drak a slabě bráněná flotila s klíčovými osobami a zbytky armády, tady raději taktně přeskočíme), což ukazuje na „spravedlivý trest“, který pro ni připravila Cersei – zničit vše, na čem jí záleží, zničit její image a donutit ji k neuváženému kroku. Cersei moc dobře ví, že je emočně silnější než Daenerys a moc ráda by viděla, jak se z Matky draků stane to samé, co z jejího otce Aeryse.

Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku © TMDB

Zatím jí její plán vychází na jedničku. Zabila Dany jedno z jejich dětí, zabila jí nejlepší kamarádku, zničila podstatnou část její flotily a je připravena na její příchod. Schválně také Rudou citadelu přeplnila civilisty, aby se ujistila, že pokud Daenerys zaútočí, bude muset spálit tisíce nevinných. Tím se v očích lidí stane zosobněním zla a typického Targaryena, který opět přichází do Západozemí, aby s pomocí draka dobýval a plenil. Lepší pozici už si Cersei přát nemůže. Zároveň však takový potenciální vývoj dává příležitost dalšímu možnému králi na pozadí, aby povstal.

(Poznámka: Kdyby byla Cersei ještě o chlup chytřejší, mohla si za hradbami připravit jízdu a tu poslat na Daenerys a její skupinku cca 100 Neposkvrněných, kteří dobrovolně přišli pěšky až na efektivní dostřel lukostřelců i balist (škorpiónů) vyjednávat, jelikož se zřejmě minule nepoučili; tady už by Dany nepomohl ani poslední drak a de facto by bylo po všem.)

Kostky jsou vrženy a děj je na kolizním kurzu s velkou poslední válkou, ve které se zřejmě utkají dvě šílené královny. Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) se rozhodl, že musí konfrontovat sestru Cersei a je na cestě zpět do Králova přístaviště (scénu Jaimeho s Tyrionem a Bronnem pojďme také raději taktně překročit, protože Jerome Flynn si zřejmě myslel, že už je kovbojem v Temné věži, takže po Zimohradu chodí s kuší a rozkopává dveře důležitých postav, které z neznámého důvodu nikdo nehlídá, jako na Divokém západě). Je zřejmě poslední žijící osobou, která ještě může mít na královnu nějaký vliv. Když Cersei Euronovi sdělí, že je těhotná, uvnitř jí to očividně zabíjí, protože stále miluje Jaimeho.

Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku © TMDB

Jaime má možná pocit, že by ještě vše mohl zachránit, ale reálně už asi tenhle rozjetý vlak nezastaví a bude muset naplnit proroctví jako valonqar. Cersei a Jaime před narozením sdíleli matčino lůno, celý život se milovali a zdá se velmi pravděpodobné, že i ze světa odejdou společně.

Nezapomínejme také, že na road tripu do Králova přístaviště jsou i Arya a Ohař (Rory McCann). Arya si zřejmě jede pro Cersei a Ohař pro svého bratra Horu.

V tomto díle jsme se zřejmě s některými postavami také definitivně rozloučili. Tormund (Kristofer Hivju) se chystá zamířit zpátky na sever ke Zdi, kam Divocí patří a bere s sebou i Ducha. Proběhne také loučení Jona se Samem (John Bradley) a těhotnou Gilly (Hannah Murray) (s Duchem z nějakého záhadného důvodu ne). Trošku zamrzí, že jsme neviděli rozloučení se Sansou stejně jako moment, kdy se obě Jonovy sestry dozvěděly pravdu o jeho původu (finále napjaté scény u Stromu srdce překazil střihač).

Čtvrtý díl Hry o trůny podkopává Daenerys a chystá poslední válku © TMDB

Jon by nepochybně rád zůstal na Severu, kam patří, ale musí se obětovat a vydat se opačným směrem na jih. Částí tragédie Jonovy postavy je nepochybně skutečnost, že Jon zřejmě nikdy od života nezíská to, co opravdu chce, protože naplněním jeho života je a bude sloužit druhým.

Čtvrtý díl rozhodně splnil svůj účel donutit nás silně emočně zainvestovat do všech hlavních postav a uvědomit si, že nyní už půjde doslova, a hlavně úplně naposledy o všechno.

 2 446 zobrazení   85 se líbí
EXKLUZIVNÍ VIDEO: Květen na Netflixu? Máme přehled všech novinek
EXKLUZIVNÍ VIDEO: Květen na Netflixu? Máme přehled všech novinek
05.05.2019 | Filmové novinky

Stejně jako peníze, i Netflix nikdy nespí. I na květen si tudíž připravil pěknou řádku žhavých novinek, které zkrátka musíte vidět a my vám je servírujeme v exkluzivním video přehledu!

Fotky k 4. epizodě Hry o trůny věští přípravy před finální bitvou seriálu
Fotky k 4. epizodě Hry o trůny věští přípravy před finální bitvou seriálu
03.05.2019 16:00:00 | Filmové novinky

Hra o trůny se v prvních zveřejněných fotografiích ke 4. dílu ohlíží zpět na svůj název a po událostech prvních tří dílů a ukončení dějové linky Bílých chodců nadále přidává plyn směrem k absolutnímu finále a „poslední válce“.

Bitva v 5. díle Hry o trůny bude podle Daenerys větší než ta o Zimohrad
Bitva v 5. díle Hry o trůny bude podle Daenerys větší než ta o Zimohrad
03.05.2019 | Filmové novinky

Ti pozornější z nás už dlouho vědí, že 5. díl 8. řady Hry o trůny bude obsahovat další (a s vysokou pravděpodobností již úplně poslední) velkou bitvu. Emilia Clarke nyní prozradila, že bude „ještě větší“ než bitva o Zimohrad.

Třetí řada Příběhu služebnice se blíží, podívejte se na „revoluční” trailer
Třetí řada Příběhu služebnice se blíží, podívejte se na „revoluční” trailer
02.05.2019 13:45:00 | Filmové novinky

Téměř za měsíc se na obrazovky vrátí cenami ověnčené dystopické drama Příběh služebnice v hlavní roli s Elisabeth Moss. Online televize Hulu proto vydala trailer, který poodkrývá nové detaily.