FB pixel TP pixel
Postaví se Netflixu Czechflix? Jsme mu nejblíž za posledních 6 let © TV Nova / Voyo

Postaví se Netflixu Czechflix? Jsme mu nejblíž za posledních 6 let

O národní streamovací platformě označované jako Czechflix se mluví už několik let. Má však podobný projekt šanci na realizaci? Ve skutečnosti už tak trochu vzniká, i když neoficiální cestou.

27. 3. 2023 14:50 | Streaming novinky

Projekt společné streamovací platformy nadhazoval již v roce 2017 současný generální ředitel České televize Petr Dvořák. Mělo jít o projekt tří největších tuzemských televizí - tj. TV Nova, Primy a České televize - který by spojil jejich nabídky titulů do jedné služby, která by tak zabránila tříštění nabídky na nyní již velmi zaplněném streamovacím trhu. Dvořákův plán dával v roce 2017, kdy byl streamovací trh de facto ještě v plenkách, docela smysl. Otázkou však je, zda je tomu i nyní. Současný šéf TV Nova Daniel Grunt si myslí, že nikoliv, jak potvrdil v novém rozhovoru s šéfredaktorem webu Mediář.cz Ondřejem Austem. Grunt se ve svém pesimismu odráží od neúspěšných zahraničních pokusů, jako jsou již nefungující francouzské Salto nebo německý Joyn. Úskalí podobné služby je podle Grunta celá řada. Od přerozdělování podílů, zisků či samotného prodeje. Objektivně je pak nutné připomenout, že od roku 2017 se trh značně proměnil a každá z tuzemských televizí zároveň začala pracovat na své vlastní online platformě. IVysílání prošlo povedeným faceliftem, bohužel ale postrádá finance na další rozvoj z hlediska původního obsahu nejen kvůli nezměněným koncesionářským poplatkům, ale i celkové ekonomické situaci v České republice. Prima letos konečně spustila svou platformu prima+, kde se na oficiální výsledky prozatím čeká. Nejlépe je na tom z dosavadních videoték právě Gruntovo Voyo, které letos dosáhlo ve spojení se Slovenskem 500 000 předplatitelů. Ještě na začátku roku 2021 přitom mělo jen 60 000 platících diváků.

Voyo jako Czechflix lite

Grunt vysvětluje skokový nárůst v předplatitelích hned několika zásadními kroky. Prvním bylo přesunutí populární Ordinace v růžové zahradě pouze online, což oproti očekáváním donutilo diváky skutečně za obsah platit. Poté začaly být klíčové další investice do vlastního obsahu. Ať už jde o Voyo Originals nebo akvizice českých filmů, jejichž katalog má Voyo aktuálně největší. Grunt v novém rozhovoru vlastně potvrdil, že Voyo si Czechflix aktuálně tak trochu udělalo, když začalo po vzájemné dohodě uvádět i obsah České televize, který zároveň zůstává dostupný na iVysílání. Na Voyo jsou tyto tituly označené jako „Znáte z České televize“, přičemž nechybí ani logo na grafice jednotlivých titulů. Voyo tak nezastírá, odkud svůj nejnovější český obsah má a de facto bezbolestně kombinuje svůj obsah s tím nejcennějším, čím by nyní ekonomicky nestabilní ČT mohla konkurovat. Grunt nicméně v rozhovoru potvrzuje, že obsah z ČT je přebírán titul od titulu, takže ne každá novinka automaticky spadne i na Voyo. Czechflixu jsme tak nejblíže za posledních 6 let. Vzhledem k miliardovým investicím na Voyo i prima+ je ale jasné, že další rozvoj tímhle směrem je v dohledné době utopií. Další roky ale mohou situaci výrazně změnit. Konkurence je velká a diváci dle průzkumů uvádí, že měsíčně zpravidla platí jen za zhruba tři streamovací služby.

Zdroj: Lupa.cz / Mediář

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Češi se učí platit za Netflix a spol. Za Evropou podle nových dat stále silně zaostáváme
Češi se učí platit za Netflix a spol. Za Evropou podle nových dat stále silně zaostáváme
27.03.2023 14:10:00 | Streaming novinky

Český statistický úřad dodal nová zajímavá data týkající se sledování placených streamovacích služeb. Z nich vyplývá, že platformy jako Netflix, HBO či Voyo i v loňském roce v Česku významně rostly.

Streamovací obři narvou filmy za miliardy do kin. Online exkluzivita se rozpadá
Streamovací obři narvou filmy za miliardy do kin. Online exkluzivita se rozpadá
26.03.2023 14:10:00 | Streaming novinky

Zatímco v době covidové zažívaly streamovací služby ohromné žně, když jim předplatitelé narůstali v podstatě za nic, nyní se musí znovu snažit. Nestačí však jen zvedat množství předplatitelů, a tak největší giganti znovu objevili zlatou husu, kterou celé roky pohrdají. Tradiční kina však mají pomoci nejen s příjmy.

Nejsledovanější film na Netflixu byste neuhádli. Češi prokázali i zálibu v pornu
Nejsledovanější film na Netflixu byste neuhádli. Češi prokázali i zálibu v pornu
24.03.2023 18:15:00 | Streaming novinky

Nic není zajímavějšího než vkus tuzemských diváků. Alespoň tak můžeme soudit při pohledu na aktuálně nejsledovanější snímky na Netflixu. Češi totiž na jednu stranu milují animáky, na druhou si ale užijí i nechutnosti a zákulisí pornografie.

Češi školí Netflix. Největší hit letošního roku vznikl v Česku, daří se i dalším filmům
Češi školí Netflix. Největší hit letošního roku vznikl v Česku, daří se i dalším filmům
22.03.2023 17:40:00 | Streaming novinky

Pokud si myslíte, že lokální produkce nejsou pro streamovací služby zásadní, nová data vás vyvedou z omylu. České filmy jsou totiž pro Netflix velmi důležité a v rámci individuálních regionů jsou obdobně zásadní i další velké akvizice. Samotné originály Netflixu občas nestačí.