FB pixel TP pixel
Velký návrat Marvelu: Deadpool s Wolverinem trhnou rekordy, kritici nešetří rozpaky © Marvel Studios

Velký návrat Marvelu: Deadpool s Wolverinem trhnou rekordy, kritici nešetří rozpaky

Marvelovský spasitel konečně přichází a zdá se, že jeho velkohubost nebude jen prázdným mlácením slámy. Predikce tržeb jsou totiž u nového Deadpoola extrémní, nehledě na skutečnost, že recenze nejsou tam, kde si je Marvel přál vidět.

Filmové novinky 24. 7. 2024 9:40 | Filmové novinky

Už tento čtvrtek vstupuje do kin nový marvelovský spektákl, který zároveň bude jediným blockbusterem, jenž letos komiksový gigant do kin uvede. Jedná se o velkou změnu strategie Marvelu, který chce trochu zvolnit tempo, aby diváci přestali mít po letech neustálého přívalu filmů a seriálů pocit, že kdysi velká zábava se stala otravným domácím úkolem. Zdá se, že tato strategie bude úspěšná, protože predikce snímku Deadpool & Wolverine jsou pro Marvel skvělé. Podle analytiků Deadpool a jeho parťák v podobě Hugh Jackmana vstoupí v USA do kin s tržbami okolo 170 milionů dolarů. Celosvětově pak má během prvního víkendu dojít k nastřádání až 350 milionů dolarů.

Padne miliarda?

To jsou ohromná čísla, jež by měla v případě spokojených diváků nasměrovat film až k miliardě. Střízlivější odhad však mluví o hranici 800 milionů, ostatně předchozí dva filmy se zastavily právě pod touto laťkou. Jenže to Deadpool fungoval ještě v rámci studia 20th Century Fox, nebyl až po okraj narvaný odkazy na MCU a hlavně neměl vedle sebe Wolverina, který je velkým Jackmanovým návratem k superhrdinství. Kdepak, tady se míří mnohem výš než posledně.

Pravděpodobně tržby neovlivní ani spíše rozpačité recenze. Deadpool má aktuálně na Rotten Tomatoes 140 recenzí, pozitivních je přitom 80 procent. Průměrné hodnocení je však spíše zklamáním, neboť se zastavuje jen u 6 bodů z 10. Výrazně horší je hodnocení na serveru Metacritic, kde Deadpool s Wolverinem nastřádali jen 54 bodů ze 100. Kritici se sice jednohlasně shodují, že Reynolds do role pasuje jako vždycky, unisono chválí Jackmana, který jako Wolverine nikdy nezklamal, a jsou ohromeni množstvím odkazů na komiksy i samotný filmový vesmír Marvelu či Foxu, jenže pak jsou tu problémy.

Hodně odkazů, málo příběhu

Nikoho příliš nenadchl papírově tenký děj, postavy (včetně Deadpoola a Wolverina) nemají prakticky žádnou hloubku a režisér Shawn Levy tradičně nepřekročil svůj stín a nabízí kamerově mdlou podívanou, na které je patrné nadužívání previzualizací či CGI, ale film jako takový nemá žádnou výraznější osobnost. Což ale u Marvelu není ničím atypickým. Ostatně za svůj vizuál je franšíza dlouhodobě kritizována. Kritici dodávají, že Deadpool jako takový navíc není zase tak moc vtipný, jak se snaží být. Porce humoru je sice výrazná, často ale míří mimo, obecně tak dost záleží, kde máte hranici vkusu a jak moc vám sedly předchozí filmy. Komu se kdovíjak nelíbily, ten nebude nadšený ani tentokrát. Fanoušci se naopak budou bavit. Nový Deadpool je každopádně z hlediska hodnocení nejhorším filmem své série.

Marvel nepochybně doufal, že Deadpool & Wolverine budou chválenější, než jaká je realita. Minimálně z hlediska tržeb si ale zatím může oddychnout. Teď jen musí doufat, že se všichni fandové nenahrnou do kin první víkend a nenastanou velké propady tržeb během následujících týdnů jako se to stalo u filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania.

Zdroj: Metacritic / Rotten Tomatoes

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Joker 2 ve velkolepém traileru dává lidem, co chtějí. Nebezpečný psychopat čelí soudu století
Joker 2 ve velkolepém traileru dává lidem, co chtějí. Nebezpečný psychopat čelí soudu století
23.07.2024 15:30:00 | Filmové novinky

Režisér Todd Phillip a studio Warner Bros. představili nový trailer očekávaného snímku Joker: Folie a Deux, který naváže na osudy Arthura Flecka z filmového megahitu Joker. Pokračování bude částečně muzikálem a zaměří se na vztah Jokera s jeho mentálně nestabilní láskou Harley Quinn. Zároveň tvůrci odhalují soudní proces s anti-hrdinou.

Netflix zastavil dokončení akčního fantasy s Charlize Theron. Film byl dotočen už před 2 lety
Netflix zastavil dokončení akčního fantasy s Charlize Theron. Film byl dotočen už před 2 lety
23.07.2024 14:20:00 | Filmové novinky

Akční fantasy Old Guard: Nesmrtelní s Charlize Theron v hlavní roli zaznamenalo v roce 2020 na Netflixu velký úspěch u diváků. Očekávané pokračování se však potýkalo s problémy v postprodukci. Theron nyní vysvětluje příčiny zpoždění a slibuje brzkou premiéru druhého dílu.

Hororové překvapení roku je obřím hitem. Děsivého vraha Nicolase Cage film chytře tajil
Hororové překvapení roku je obřím hitem. Děsivého vraha Nicolase Cage film chytře tajil
23.07.2024 13:40:00 | Filmové novinky

Letošní léto filmům přeje, a nejen blockbusterům typu Twisters nebo Deadpool a Wolverine. Mezi nečekanými letními hity se objevil i malý nezávislý horor, který se po skvělých ohlasech může pyšnit i úctyhodnou návštěvností.

Rod draka míří do finále. Trailer 7. dílu slibuje nové dračí jezdce a tisíce mrtvých
Rod draka míří do finále. Trailer 7. dílu slibuje nové dračí jezdce a tisíce mrtvých
22.07.2024 20:45:00 | Filmové novinky

Do konce druhé řady seriálu Rod draka zbývají už jen dvě epizody a HBO se pomalu chystá na velkolepé finále. V nové upoutávce Rhaenyra konfrontuje nového dračího jezdce a předvídá tisíce mrtvých.