FB pixel TP pixel
Netflix slaví nový sci-fi hit. Nechutná dystopie nahání sledovanost dvojitě © Netflix

Netflix slaví nový sci-fi hit. Nechutná dystopie nahání sledovanost dvojitě

Netflix si může opět gratulovat. Jeho drsná sci-fi novinka z prostředí dystopického vězení, jež je sociální metaforou, totiž sbírá velké množství sledujících. Otázkou zůstává, zda se snímek dostane do TOP 10 nejúspěšnějších filmů jako jeho předchůdce.

Filmové novinky 9. 10. 2024 17:10 | Filmové novinky

Když se před více než 4 lety dostal na streamovací službu Netflix nenápadný španělský snímek Díra, málokdo čekal, že se z něj přes noc stane globální fenomén. Přesně taková však byla realita a během několika týdnů snímek o dystopickém vězení, v němž vězni žijí na různých patrech a ti dole nemají téměř nic k jídlu, kraloval žebříčkům sledovanosti. Netflix tehdy ještě svá čísla nereportoval, o to větším překvapením následně bylo, když bylo odtajněno, že Díru vidělo v první 91 dnech od premiéry 82,8 milionů diváků.

Nečekaný úspěch

Sci-fi snímek je tak dodnes na pátém místě historických tabulek neanglicky hovořících filmů a před ním zůstávají mladší tituly jako Uprostřed ničeho, Sněžné bratrstvo, Žraloci v Paříži nebo Trol. Nyní po čtyřech letech dorazilo pokračování Díra 2 a samozřejmě se čekalo, zda Netflix dokáže úspěch zopakovat. Po prvním víkendu je přitom jasno. Ano, jde o instantní hit, teď jen, aby udržel zájem diváků.

Po prvním zkráceném týdnu v distribuci Netflixu si Díra 2 připsala 19,4 milionů zhlédnutí (diváků, pokud chcete), což bylo o téměř 10 milionů více než druhá krimi V háji. Data platformy FlixPatrol doplňují, že se Díra 2 rychle dostala na první příčku oblíbenosti v 63 zemích světa. Na druhou stranu ale snímek rychle padá. Nyní je jedničkou již jen ve 26 zemích. Zůstává tudíž otázkou, zda Díra 2 dokáže zopakovat úspěch prvního filmu. O hitovosti levného titulu není potřeba vést polemiku, nicméně se zdá, že pokračování bude rychleji v zájmu padat a nepůjde o takový fenomén jako před čtyřmi lety.

Netflix přesto může být spokojený, neboť pokračování logicky probudilo zájem i o opětovné či zpětné sledování první Díry. Ta tudíž zaznamenala v minulém týdnu 3,7 milionů zhlédnutí a dostala se na páté místo týdenních tabulek. Z uvolněných dat Netflixu navíc víme, že Díra je populární i po letech. Například v roce 2023 snímek zaznamenal téměř 22 milionů zhlédnutých hodin. V první polovině letošního roku pak titul zaznamenal dalších 7,2 milionů hodin.

Zdroj: FlixPatrol / Netflix

Stallone se vrací do akce. V traileru se mu loupežné přepadení vymkne z rukou
Stallone se vrací do akce. V traileru se mu loupežné přepadení vymkne z rukou
09.10.2024 16:30:00 | Filmové novinky

Sylvester Stallone se vrací na plátna kin v roli protřelého šéfa zlodějské bandy v novém akčním thrilleru Armor. Trailer ke snímku o přepadení obrněného vozu slibuje napínavou podívanou plnou zvratů a adrenalinové akce.

Hororové šílenství v nekompromisním traileru. Unikát natočený v jediném záběru nadchl kritiky
Hororové šílenství v nekompromisním traileru. Unikát natočený v jediném záběru nadchl kritiky
08.10.2024 18:38:00 | Filmové novinky

Originální horory zdá se ještě existují. Francouzská novinka MadS vás o tom přesvědčí v dynamické upoutávce, která vás dostane do hlavy teenagera, jehož mozek je po neznámé droze vržen do víru divokých událostí směřujících ke konci světa. První diváci z řad kritiků jsou nadšení a chválí film za inovaci žánru a nekompromisní přístup.

Nová božská fantasy Netflixu končí předčasně. Netflix ji zrušil navzdory otevřenému konci
Nová božská fantasy Netflixu končí předčasně. Netflix ji zrušil navzdory otevřenému konci
08.10.2024 15:40:00 | Filmové novinky

Na konci léta uvedl Netflix na své platformě ambiciózní seriál KAOS, v němž zazářil charismatický Jeff Goldblum v roli boha Dia. Bohužel, tato moderní interpretace antických bájí kvůli nedostatečné sledovanosti končí po první řadě, přestože tvůrci počítali s pokračováním.

Středověká pomsta v akčním traileru. Řezání krků doprovází tuna černého humoru
Středověká pomsta v akčním traileru. Řezání krků doprovází tuna černého humoru
07.10.2024 19:30:00 | Filmové novinky

Do kin v USA zanedlouho zamíří stylové historické akční drama Stockholm Bloodbath, za nímž stojí ostřílený švédský režisér Mikael Hafström. Trailer ke snímku slibuje napínavý a drsný černohumorný příběh o pomstě na pozadí skutečných událostí.