FB pixel TP pixel
Disney hlásí 116 miliónů předplatitelů, spuštění v Česku se odsouvá © Disney+

Disney hlásí 116 miliónů předplatitelů, spuštění v Česku se odsouvá

Aktuální prezentace výsledků společnosti Disney potěší všechny ty, kteří fandí růstu Disney+, exkluzivnímu uvedení v kinech, návštěvnosti Disney parků a jihovýchodní Asii. Naopak nepotěší všechny české diváky, kteří si musí na spuštění Disney+ u nás počkat až na léto 2022.

Streaming novinky

Začněme tím hlavním, a to je počet předplatitelů Disney+. Po ne moc radostném prvním čtvrtletí se v období duben až červen podařilo opět zrychlit růst a ke konci června mohl tak Disney hlásit hned 116 miliónů předplatitelů, což je o více než 12 miliónů více než na konci března. Potvrdilo se opět, že zhruba 40 % těchto předplatitelů pochází skrz Hotstar, streamovací služby původem z Indie a zakoupené v rámci akvizice společnosti 20th Century Fox. Hotstar se nyní rozšířuje do dalších zemí jihovýchodní Asie, a podle všeho táhne růst v těchto zemích růst celé značky Disney+. Pozitivní čísla pokračovala také u dalších streamovacích služeb značky Disney, především u Hulu (v USA a Japonsku), kde už je počet předplatitelů 39 miliónů. Sportovní služba ESPN+ hlásí +15 miliónů. Dohromady tak má Disney 170 miliónů (neunikátních) předplatitelů. Největší konkurent Netflix měl na konci června zhruba 209 miliónů předplatitelů po celém světě.

Nové filmy (zatím) online nepůjdou

Disney hlásí 116 miliónů předplatitelů, spuštění v Česku se odsouvá © Marvel Studios

Událostí posledních týdnů v Hollywoodu je spor Disneyho a herečky Scarlett Johansson kvůli odměnám za uvedení Black Widow. Disney se rozhodl film uvést kromě kin také online na Disney+, což mělo podle právníků Scarlett poškodit kino tržby a připravit ji tak o podíly z nich. Velmi se tak očekávalo, co za další premiéry bude uvedeno zároveň online a v kinech, zatím však nic konkrétního oznámeno nebylo. Nejnovější film, Free Guy (původem od studia Fox), jde pouze do kin. Blížící se marvelovka, Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, je zatím stále pouze potvrzená pro kina, to samé platí pro Eternals. Exkluzivní kino uvedení zatím také platí pro muzikál West Side Story od Spielberga či prequel Kingsmanů. Na druhou stranu ve zprávě nezaznělo, že se to nemůže na poslední chvíli změnit. Vedení Disney přiznalo, že kdyby se mělo rozhodovat podle aktuální situace, hybridní uvedení by bylo pravděpodobnější, ale protože se plánuje alespoň s tříměsíčním předstihem (a před třemi měsíci to vypadalo minimálně v USA radostněji), exkluzivní kino okno minimálně 45 dnů platí.

Disney hlásí 116 miliónů předplatitelů, spuštění v Česku se odsouvá © Marvel Studios

Nové premiéry na Disney+ zatím nepřinesly žádné překvapení. Dle dřívějšího očekávání uvidíme ještě letos další Marvel seriál, Hawkeye (24. listopadu), Ms. Marvel naopak bude až příští rok. Letos se také dočkáme Star Wars spin-offu, The Book of Boba Fett, ale zatím žádné zprávy o třetí řadě Mandaloriana. Další oznámení chybí, není ale vyloučena změna na poslední chvíli.

Disney už zase vydělává

Určitě je potřeba připomenout nejradostnější část Disney prezentace, a to je růst tržeb v oblastech, kde Disney poslední rok a půl krvácel. Ano, bavíme se především o zábavních parcích, které po mnoha měsících sucha jsou konečně otevřeny po celém světě. Sice ještě ne na sto procent, ale lidé konečně našli odvahu. 4 miliardy dolarů za druhé čtvrtletí 2021 je čtyřikrát lepší výsledek než před rokem, ale ještě to samozřejmě nedosahuje předcovidové úrovně. Největší částí ve výnosech stále zůstává mediální sekce se 12 miliardami, kam patří nejen Disney+, ale i klasické televize (stále top podkategorie) a také výnosy z prodeje licencí dalším hráčům. Celkově Disney za 2. kalendářní čtvrtletí vydělal více než 17 miliard dolarů, výrazný nárůst z 12 miliard dolarů za stejné období 2020 a přehoupl se také do provozního zisku.

Česko si počká do léta 2022

Disney hlásí 116 miliónů předplatitelů, spuštění v Česku se odsouvá © Lucasfilm

Pro nás nejdůležitější kapitola v prezentaci ohledně další expanze bohužel přináší smutné zprávy - expanze do východní Evropy (jo, tam nás Disney pořád počítá) se bohužel odkládá na léto 2022. Důvodem je podle všeho snaha spustit co nejvíce zemí najednou, a to včetně zemí z regionu severní Afriky a Blízkého východu. Po odkladu HBO MAX z podzimu 2021 na začátek roku 2022 je to tak už druhé zklamání, které musíme letos zkousnout. Naopak v kalendáři expanze stále zůstává rozšíření Jižní Ameriky o sekci Star (do konce srpna) a pak spuštění v dalších zemích jihovýchodní Asie - tedy expanze Hotstaru do zemí jako Tchaj Wan, Hong-Kong a pak zatím v neurčené podobě do Jižní Koreje. Volně přeloženo - pro Disney jsou stále důležitější asijské země, naopak Česko je v jeho očích na stejné úrovni jako třeba Maroko. Nezbývá než vydržet.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  1 004 zobrazení  
Sebevražedný oddíl je druhým nejúspěšnějším kinofilmem na HBO
Sebevražedný oddíl je druhým nejúspěšnějším kinofilmem na HBO
10.08.2021 7:00:00 | Streaming novinky

Warneři mají za sebou docela divoký víkend. Jejich novinka Sebevražedný oddíl totiž v kinech zklamala. Jenže na streamovací službě HBO Max je z ní hit.

Expedice: Džungle na Disney+ vydělává. Další hity zatím streamer neuvede
Expedice: Džungle na Disney+ vydělává. Další hity zatím streamer neuvede
05.08.2021 14:45:00 | Streaming novinky

Zábavná rodinná podívaná Expedice: Džungle vstoupila o uplynulém víkendu do kin i na streamovací službu Disney+. A výsledky jsou pro Disneyho přinejmenším rozpačité.

Zákulisní záběry z Mandaloriana ukazují Marka Hamilla jako Luka Skywalkera
Zákulisní záběry z Mandaloriana ukazují Marka Hamilla jako Luka Skywalkera
04.08.2021 7:00:00 | Streaming novinky

V nové upoutávce na srpnové premiéry láká Disney+ mimo jiné na záběry z dokumentu o natáčení seriálového hitu Mandalorian. Můžete se tak podívat na Marka Hamilla na place před procesem digitálního omlazení.

Netflix se bojí pozastavených natáčení. Nařídil štábům povinné očkování
Netflix se bojí pozastavených natáčení. Nařídil štábům povinné očkování
02.08.2021 7:00:00 | Streaming novinky

Pandemie koronaviru nabírá opět na síle a znovu zkomplikovala natáčení několika projektů. Šéfové Netflixu se proto rozhodli vyžadovat po svých hercích a dalších zaměstnancích v amerických produkcích očkování proti Covidu-19.