FB pixel TP pixel
Disney kvůli rasismu opět změnil kánon Star Wars. Fanoušci zuří © TMDB

Disney kvůli rasismu opět změnil kánon Star Wars. Fanoušci zuří

Politická korektnost v podání studia Walt Disney Pictures nemá obdoby. Nově si studio dovolilo změnit název ikonického plavidla, které je součástí kánonu Star Wars celá desetiletí, z důvodu strachu z rasismu.

Filmové novinky

Námezdní lovec Boba Fett se sice poprvé objevil už v The Holiday Special, jeho vesmírnou loď jménem Slave I jsme ale poprvé viděli až v roce 1980, když v ní pronásledoval Hana Sola, princeznu Leiu a další hrdiny do Oblačného města na Bespinu. Boba se i se svým plavidlem okamžitě zařadil mezi největší oblíbence fanoušků a i když jsme si jej ve filmech moc neužili, díky bohatému loru známému dnes jako Expanded Universe jeho příběhy pokračovaly. V rámci knih a komiksů navazujících na původní trilogii George Lucase pokračoval coby pilot Slave I v nahánění Hana Sola a několikrát zle zatopil i Lukeovu novému řádu Jediů. Byť o svou loď později přišel a nahradil ji následovnicemi Slave II, III a IV, stále je vnímána coby jedno z nejikoničtějších plavidel z předaleké galaxie.

Disney kvůli rasismu opět změnil kánon Star Wars. Fanoušci zuří © TMDB

Boba stále patří mezi nejoblíbenější postavy ze Star Wars, proto není divu, že se zařadil mezi ústřední (anti)hrdiny i v novém kánonu, který Disney započal v roce 2014. Se svou lodí zle zatopil povstalcům a coby Jangův dědic v ní pak následně pomáhal i Dinu Djarinovi ve druhé řadě seriálu Mandalorian. Slave I se s Bobou určitě vrátí i v novém projektu The Book of Boba Fett, otázkou je, zda se bude stále takto jmenovat. Nové propagační materiály totiž ikonickou loď popisují jako "Boba Fett's Starship", přičemž tento nový název se ukázal na několika Lego nebo Hasbro setech. Otázkou zůstává, proč Disney k tomuto přejmenování údajně rasistického názvu přistoupil. Jméno lodě nebylo s výjimkou dvou dílů The Clone Wars (kde jej vyslovila lovkyně Aurra Sing) vyřčeno, jednoduše tedy šlo v tomto trendu pokračovat. Podle zástupce LEGO si ale Disney vyžádal přejmenování lodě na veškerém merchandisingu, z čehož plyne, že už ho nehodlá do budoucna oficiálně používat, stejně jako například dříve ukončené figurky s princeznou Leiou ve zlatých bikinách.

Disney kvůli rasismu opět změnil kánon Star Wars. Fanoušci zuří © TMDB

Vymazání názvu Slave I každopádně spustilo vlnu nevole, která je ale vcelku pochopitelná. Jistě, některé změny v naší milované sáze, ke kterým v posledních letech došlo, jsou ku prospěchu, v tomto případě ale Disney s Lucasfilmem hodně přestřelili a z pozice dlouholetých fanoušků ságy jde o dost bizarní pokus retroaktivně měnit původní verzi Předaleké galaxie a jejích atributů.

 1 317 zobrazení  
Nové Star Wars napíše scenárista jednoho z nejlepších filmů na Netflixu
Nové Star Wars napíše scenárista jednoho z nejlepších filmů na Netflixu
28.06.2021 7:00:00 | Filmové novinky

Filmové Star Wars jsou po nepříliš povedené sequelové trilogii pánů Johnsona a Abramse v několikaletém limbu. Pomalu se ale chystají znovu k životu a my víme, kdo bude zřejmě u toho.

Bond se vrátí. HBO znovu nabídne všechny filmy s tajným agentem online
Bond se vrátí. HBO znovu nabídne všechny filmy s tajným agentem online
27.06.2021 7:00:00 | Filmové novinky

Kdo na přelomu loňského a letošního roku propásl šanci zhlédnout některý z ikonických snímků s Jamesem Bondem na HBO, má nyní šanci na reparát. Do knihovny HBO GO se totiž o prázdninách vrátí všech 26 snímků s tajným agentem Jejího Veličenstva.

Drak a padouch z Hulka! Nový trailer na marvelovku Shang-Chi láká
Drak a padouch z Hulka! Nový trailer na marvelovku Shang-Chi láká
25.06.2021 15:00:00 | Filmové novinky

Mocný Shang-Chi se představuje v dalším traileru na svůj sólový snímek, jenž po sérii odkladů dorazí do kin a na Disney+ už 2. září. A zdá se, že jeho debut v MCU doplní i dva staří známí!

Temná severská krimi a zběsilá akce. Netflix láká na očekávané seriály
Temná severská krimi a zběsilá akce. Netflix láká na očekávané seriály
25.06.2021 7:00:00 | Filmové novinky

Netflix právě vydal dvě ukázky lákající na seriálové novinky. První z nich určitě potěší fanoušky temných mrazivých thrillerů, ta druhá zase rozradostní diváky čekající na druhou řadu španělských Holek z červeného gauče.