FB pixel TP pixel
Disneyho krize dopadne tvrdě na diváky. Oseká se nabídka i český dabing © Marvel Studios

Disneyho krize dopadne tvrdě na diváky. Oseká se nabídka i český dabing

Streamovací služba Disney Plus musí v současnosti řešit řadu problémů. Tím největším je však její dlouhodobá ztrátovost, za níž může globální expanze i velké náklady spojené s nadprodukcí filmových a seriálových projektů. S tím hodlá současné vedení skoncovat. Řezy dopadnou i na dabing.

Streaming novinky

Služba Disney Plus na tom není moc dobře. Nové kvartální výsledky přinesly ztrátu 12 milionů předplatitelů, přičemž již tento podzim streamer sáhne i po nepopulárním zdražování. A aby toho nebylo málo, již brzy si hodlá po vzoru Netflixu posvítit i na sdílení hesel, takže kdo nyní sdílí své předplatné s kamarády či rodinou na druhé straně republiky, bude mít brzy po legraci. Disney si totiž spočítal, že je lepší mít méně platících uživatelů, než mít hodně neplatičů. Ani tím ale nejsou ztráty za provozování streamovací služby vyřešené a Disney chystá další velké změny.

Úspora u originálů i v dabingu

Začíná se mluvit o tom, že by se Disney mohl z některých regionů úplně stáhnout, potvrzené však již nyní je, že bude do budoucna výrazně omezovat tvorbu původních regionálních titulů. Ostatně určitě jste si všimli, že i na české Disney Plus přibývá řada titulů mimo Hollywood. Je to tím, že Disney začal po startu služby velmi výrazně tvořit v regionech (Latinská Amerika, západní Evropa apod.), kde doufal, že mu původní pořady pomohou nabrat větší diváckou základnu. Očividně se mu ale tato taktika nepovedla tolik jako Netflixu. Sám šéf Disney Bob Iger potvrdil, že se některé země nechaly příliš unést a pro službu vzniklo příliš mnoho obsahu, který ale neměl globální přesah. Nesmíme totiž zapomínat, že právě globálnost projektů je to, co z Netflixu udělala giganta streamingu, když dokázal bavit napříč zeměmi hity jako Papírový dům nebo Hra na oliheň.

Disney nyní výrazně osekává týmy v zemích po celém světě a chystá se od původního regionálního obsahu odvrátit. To zrovna nás v Česku nemusí tolik trápit, protože z našich luhů se na Disney Plus nic neobjevilo. I tak nás ale Disney neušetří. Jednak samozřejmě bude titulů v nabídce služby méně, Disney ale rovněž rozhodl, že bude více limitovat i tvorbu dabingu. Zatímco při startu služby se očekávalo, že bude v dabingu naprosto vše, brzy se ukázalo, že je obsahu zkrátka příliš a především dospělejší tvorba si musí vystačit pouze s titulky. Přesto ale byla dabingová studia dlouhé měsíce zavalená, což by se nyní mělo změnit. Již několik týdnů si ostatně diváci stěžují na to, že nové řady seriálů dabing nedostávají. Aktuálně se například čeká na hlasovou podporu u třetí řady hitu Jen vraždy v budově. Do budoucna se ale situace rozhodně zlepšovat nemá a podle aktuální spořivé strategie mají dabing dostávat pouze tituly, kde se investice vyplatí. Což logicky bude znamenat pouze největší hollywoodskou tvorbu.

Zdroj: What's on Disney Plus

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Disney Plus překvapivě zdraží i v Česku. Peněženkami zatřese už na podzim
Disney Plus překvapivě zdraží i v Česku. Peněženkami zatřese už na podzim
11.08.2023 11:10:00 | Streaming novinky

Zatímco ve své středeční prezentaci Disney okolo přesného rozsahu zdražení kličkoval, v následných tiskových zprávách už byl konkrétnější. Do vybraných evropských trhů míří nové tarify s reklamami, ve zbytku kontinentu je situace jednodušší - přijde jen zdražení.

Česká televize rozprodává seriály na všechny strany. Své velké hity dá i Primě
Česká televize rozprodává seriály na všechny strany. Své velké hity dá i Primě
10.08.2023 17:30:00 | Streaming novinky

Ředitel TV Prima Marek Singer se v novém rozhovoru pro server Mediář rozpovídal o budoucnosti streamovacích služeb a odhalil i rozjednanou dohodu s Českou televizí. Prima tak chce nadále dohánět Voyo, které zůstává o pár kroků napřed.

Disney je v totální krizi. Ztratil 12 milionů předplatitelů, zdraží a zruší sdílení hesel
Disney je v totální krizi. Ztratil 12 milionů předplatitelů, zdraží a zruší sdílení hesel
10.08.2023 10:56:00 | Streaming novinky

Krize u studia s pohádkovým hradem v logu pokračuje. Ve druhém čtvrtletí odepsal Disney+ téměř 12 milionů předplatitelů a pokračuje tak v poklesu, který trvá už třetí kvartál po sobě. Sice se může chlácholit dílčími úspěchy v určitých segmentech, ale potvrzuje se, že u Myšáka Mickeyho vrcholí špatné období.

HBO a další služby Warnerů ztrácí předplatitele. Fenomén Last of Us se znovu nekoná
HBO a další služby Warnerů ztrácí předplatitele. Fenomén Last of Us se znovu nekoná
04.08.2023 12:08:00 | Streaming novinky

Další velký streamovací hráč publikoval svoje čísla předplatitelů a není to moc hezký pohled. Poprvé za tři roky, co Warner Bros Discovery začalo reportovat svoje čísla, poklesl počet lidí, kteří si předplácí HBO Max a další služby. Lepší se sice finanční situace, ale jinak před šéfem studia Davidem Zaslavem stojí jedna výzva za druhou.