FB pixel TP pixel
Disney Plus překvapivě zdraží i v Česku. Peněženkami zatřese už na podzim © Marvel Studios

Disney Plus překvapivě zdraží i v Česku. Peněženkami zatřese už na podzim

Zatímco ve své středeční prezentaci Disney okolo přesného rozsahu zdražení kličkoval, v následných tiskových zprávách už byl konkrétnější. Do vybraných evropských trhů míří nové tarify s reklamami, ve zbytku kontinentu je situace jednodušší - přijde jen zdražení.

Streaming novinky

O tom, jak moc se společnosti Disney poslední měsíce nedaří, jsme psali včera. Kvartální výsledky přinesly hrůzostrašný propad předplatitelů a finanční situace jednotlivých segmentů také nebyla moc růžová. Vedle problémů s kinopropadáky bojuje Disney s tím, že ze streamovacích služeb nedostává tolik peněz, kolik by chtěl. Už delší dobu se vědělo, že Disney chystá zdražit, aby tím zamázl provozní ztrátu. Teď víme, kdy, kde a o kolik přesně to bude.

Změna cen a tarifů

Zatím se změny týkaly jen USA, nyní přicházejí i do Kanady a Evropy. Pro devět evropských zemí (Velká Británie, Německo, Švýcarsko, Francie, Itálie, Norsko, Dánsko, Švédsko) zavádí Disney+ hned tři cenové hladiny - standardní tarif s reklamami, standardní tarif bez reklam a prémiový tarif. Rozdíl už je patrný v názvu - u prvního tarifu musí předplatitelé počítat s reklamami, které se stávají u streamovacích služeb novým standardem. V Británii bude pro zajímavost tento tarif stát 5 liber (cca 140 Kč). Následující 2 tarify jsou bez reklam, ale liší se kvalitou a funkčností. Jenom prémiový tarif má u vybraných tarifů maximální kvalitu obrazu (4K) a zvuku (Dolby Atmos), nabízí sledování na více zařízeních najednou (4 místo 2) a videa si můžete stahovat. V Británii si prostřední tarif pořídíte nově za 8 liber (cca 225 Kč), nejdražší prémiový vyjde na 11 liber (cca 310 Kč).

Disney Plus překvapivě zdraží i v Česku. Peněženkami zatřese už na podzim © Lucasfilm

Jak je vidět, prémiový tarif je funkcemi totožný s tím, co se dnes považuje za jediné a standardní předplatné. Za ten dnes pro srovnání v Británii platí 8 liber, ve zbytku Evropy 8 euro a u nás víceméně odpovídajících 199 Kč. Relativně rozumná cena byla takto stanovená jako agresivní útok na konkurenci, ale jak ukazují prezentace společnosti, výnos na uživatele potřebuje být větší (ideálně dvojnásobný), aby se celý stroj dostal do černých čísel. Disney+ to vyřešil podobně jako Netflix. Můžete zůstat na své ceně, ale počítejte s omezením funkcí a nebo si připlaťte, pokud chcete mít stejnou kvalitu jako dnes. A jako bonus - pokud chcete opravdu šetřit, je to pro vás tarif s reklamou, ve kterém Disney přenese odpovědnost za výnosy na své reklamní klienty.

Zdražení o 40 Kč

Bohužel tuto volbu budou mít zákazníci jen v Kanadě a ve vybraných zemích Evropy, zbytek našeho kontinentu bude mít jedinou možnost - zaplatit si více. Stávající tarif už tedy měsíčně nebude stát 199 Kč, ale konkrétně u nás 239 Kč. Všechny funkce (stahování, sledování až na 4 zařízeních najednou) i kvalita (max. 4K, Dolby Atmos) zůstanou, jen se navýší cena. Pro nové zákazníky začne platit od 1. listopadu tohoto roku, pro stávající nejpozději ve vyúčtování po 6. prosinci. Šancí na šetření zůstává roční předplatné, kdy za cenu 10 měsíců dostanete měsíců 12 (2390 Kč), pak vás průměrná cena vyjde jako dnes. Ale i zde samozřejmě dochází ke zdražení, roční předplatné si dnes můžete pořídit za 1990 Kč a mít měsíční náklad jen cca 165 Kč.

Disney Plus překvapivě zdraží i v Česku. Peněženkami zatřese už na podzim © Marvel Studios

Zdražení zavádí Disney+ v době, kdy ztrácí dost předplatitelů, ale padlo rozhodnutí, že je lepší mít méně uživatelů s větším výnosem než hodně uživatelů, co platí méně. Navíc si Disney+ po vzoru Netflixu posvítí i na sdílení účtů (který si jeho zamezení moc chválí), takže pokud rozdáváte účet po celém příbuzenstvu, připravte se na osekávání. A to vše v době, kdy kvalita nového obsahu na Disney+ stagnuje a domácnosti jsou aktuální vysokou inflací už hodně vyčerpané. Změna cen předplatného u Disney+ také může odšpuntovat změnu cen jiných poskytovatelů. Pod psychologickou hranicí 200 Kč za měsíc pro maximální kvalitu zůstane od příštího roku z velkých hráčů už jen HBO Max. V druhé lize se cenově vyjímá Apple TV+ (199 Kč), ale SkyShowtime stojí už jen 179 Kč a Prime Video u nás Amazon prodává stále jen za 79 Kč - v Evropě velmi unikátní akce. Samostatnou kapitolou je potom české Voyo (159 Kč). Dá se čekat, že tento klid ale dlouho nevydrží a také ostatní hráči seberou odvahu cenu zvýšit. Připravte se na náraz.

Zdroj: Disney

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Česká televize rozprodává seriály na všechny strany. Své velké hity dá i Primě
Česká televize rozprodává seriály na všechny strany. Své velké hity dá i Primě
10.08.2023 17:30:00 | Streaming novinky

Ředitel TV Prima Marek Singer se v novém rozhovoru pro server Mediář rozpovídal o budoucnosti streamovacích služeb a odhalil i rozjednanou dohodu s Českou televizí. Prima tak chce nadále dohánět Voyo, které zůstává o pár kroků napřed.

Disney je v totální krizi. Ztratil 12 milionů předplatitelů, zdraží a zruší sdílení hesel
Disney je v totální krizi. Ztratil 12 milionů předplatitelů, zdraží a zruší sdílení hesel
10.08.2023 10:56:00 | Streaming novinky

Krize u studia s pohádkovým hradem v logu pokračuje. Ve druhém čtvrtletí odepsal Disney+ téměř 12 milionů předplatitelů a pokračuje tak v poklesu, který trvá už třetí kvartál po sobě. Sice se může chlácholit dílčími úspěchy v určitých segmentech, ale potvrzuje se, že u Myšáka Mickeyho vrcholí špatné období.

HBO a další služby Warnerů ztrácí předplatitele. Fenomén Last of Us se znovu nekoná
HBO a další služby Warnerů ztrácí předplatitele. Fenomén Last of Us se znovu nekoná
04.08.2023 12:08:00 | Streaming novinky

Další velký streamovací hráč publikoval svoje čísla předplatitelů a není to moc hezký pohled. Poprvé za tři roky, co Warner Bros Discovery začalo reportovat svoje čísla, poklesl počet lidí, kteří si předplácí HBO Max a další služby. Lepší se sice finanční situace, ale jinak před šéfem studia Davidem Zaslavem stojí jedna výzva za druhou.

Voyo dotahuje Netflix. Oznámilo impozantní nárůst předplatitelů a podzimní nabídku
Voyo dotahuje Netflix. Oznámilo impozantní nárůst předplatitelů a podzimní nabídku
03.08.2023 14:30:00 | Streaming novinky

Největší tuzemská streamovací platforma Voyo pokračuje v krasojízdě za získáváním nových předplatitelů. Nová nahlášená čísla se ještě víc přiblížila Netflixu a drží si odstup od konkurenční služby prima+.