FB pixel TP pixel
Tvůrkyně Zaklínače vysvětlila, proč Yennefer nevypadá jako v knihách. Odmítá bílý ideál krásy © Netflix

Tvůrkyně Zaklínače vysvětlila, proč Yennefer nevypadá jako v knihách. Odmítá bílý ideál krásy

Castingová režisérka seriálu Zaklínač, Sophie Holland, v novém rozhovoru přiznala, že má problém s tím, když jsou jako krásní zobrazováni převážně lidé bílé pleti, a tak rasově přeobsadila některé role Geraltova světa.

Streaming novinky

Sophie Holland platí ve filmové a seriálové branži za velezkušenou profesionálku. Pro Netflix již kromě Zaklínače pracovala také na seriálech Wednesday či Světlo a stíny a její jméno najdete rovněž pod seriálem Médium z dílny Amazonu. Během rozhovoru, který publikoval mimo jiné server Variety, castingová ředitelka Zaklínače vysvětlila, co ji přivedlo k její profesi a proč si zamilovala zrovna obor castingu.

Změna přístupu

„Myslím, že poprvé jsem se cítila jako režisérka castingu, když jsem pracoval na filmu Tým zabijáků od Dana Krausse, což byl příběh amerických vojáků v Afghánistánu. Tehdy jsem poprvé pochopila, že casting není jen o hledání krásných lidí, kteří umí přesvědčivě přednést americký přízvuk, ale že casting může mít skutečný, hluboký dopad na lidi, kteří se na finální produkt dívají,“ popsala Sophie s tím, že za zlomový moment v přístupu ke své práci považuje narození své dcery.

„Dnes je jí pět a já si už tehdy pomyslela, jak těžké to ženy mají. A vzpomínám si, jak jsem si říkala, že jí musím pomoct, protože se určitě stejně jako já stane terčem různých útoků. Možná bude mít štěstí a oslaví deváté narozeniny před tím, než jí někdo řekne, že je kr*va. Tahle myšlenka a fakt, že ji před tím nedokážu ochránit, mě velmi znepokojily. Co ale udělat mohu, je skrz casting změnit to, jak lidé ženy vnímají… můžu je učinit mocnými a inspirujícími,“ pokračovala tvůrkyně Zaklínače ve vysvětlování pozadí svých castingových rozhodnutí.

Tuto svou teorii, která se nesoustřeďuje jen na vhodnou reprezentaci žen, ale všech minoritních skupin, Holland dle svých slov aplikuje na veškeré projekty, jichž je součástí – a výrazně se podepsala i na tom, jací herci nakonec role v seriálu Zaklínač získali. Velmi podrobně pak popsala, proč se rozhodla pro rasovou změnu v případě postavy Yennefer.

Proč Yennefer nevypadá jako v knihách?

Tvůrkyně Zaklínače vysvětlila, proč Yennefer nevypadá jako v knihách. Odmítá bílý ideál krásy © Netflix

"Vždy jsem první, kdo se zasazuje o rozmanitost v celé její kráse. Jednou z těch, které mě ihned napadají, byla postava Yennefer v seriálu Zaklínač. Lauren Schmidt Hissrich je showrunnerkou a skvěle se nám s ní spolupracuje, protože je vždy otevřená rozhovorům,“ popsala castingová režisérka seriálu. "V knize je [Yennefer] popsána jako nejkrásnější žena na světě. To bylo před několika lety a chci věřit, že se od té doby věci změnily. Ale když se zamyslíte nad nevědomými předsudky lidí – zejména ve světě fantasy, připadalo mi, že tyto světy jsou převážně bílé. A já si vzpomínám, jak jsem si říkala: ‚Mám pocit, že musíme zpochybnit to, co lidé považují za standard krásy. ' A mít v této roli ženu tmavé pleti působí na lidi, kteří se dívají, neuvěřitelně silně," dodala Holland.

Jen pro doplnění, původní autor Zaklínače Andrzej Sapkowski Yennefer v knize Poslední přání popisuje jako ženu s „bledým trojúhelníkovým obličejem, fialovýma očima a úzkými, mírně zkřivenými rty pod černými kadeřemi“. Sophie Holland a zřejmě i Lauren Hissrich se zjevně rozhodly obsadit herečku, v tomto případě Chalotru, která nevypadala tak, jak byla postava zobrazena v původních dílech Sapkowského. A učinily tak proto, jelikož Sophii podle všeho vadí, že jako krásné jsou zobrazovány převážně jen ženy bílé pleti.

Filozofie proměny původního díla s cílem propagovat diverzitu se nicméně Netflixu v případě Zaklínače příliš nedaří. Třetí řada Zaklínače ve srovnání s tou druhou doposud zaznamenala 50% propad diváky zhlédnutých hodin seriálu. A i té první hrozí, že by brzy mohla opustit prestižní žebříček deseti nejsledovanějších seriálů v historii Netflixu. Nutno ale uznat, že vliv na to nemá ani tak obsazení rolí jako spíš dějové změny proti předloze, které dle mnohých diváků nedosahují ani zdaleka původního Sapkowského díla.

Zdroj: Variety

Netflix si ze stávkujících herců nic nedělá. Do tvorby více zapojí umělou inteligenci
Netflix si ze stávkujících herců nic nedělá. Do tvorby více zapojí umělou inteligenci
27.07.2023 18:00:00 | Streaming novinky

Zatímco herci a scenáristé stávkují a přou se s hollywoodskými studii o výši odměn či o využití umělé inteligence, Netflix jako naschvál nabízí pohádkově placenou pozici využívající AI.

Prima+ nabírá platící předplatitele rychleji, než samotná televize čekala
Prima+ nabírá platící předplatitele rychleji, než samotná televize čekala
27.07.2023 16:30:00 | Streaming novinky

Ředitel FTV Prima Marek Singer odhalil, že streamovací služba Prima+ roste rychleji, než samotná televize předpokládala. Ta si dala za cíl do roka získat 100 000 předplatitelů. Už po pěti měsících má téměř splněno.

Netflix masivně nabírá předplatitele. Vyplácí se vykopnutí neplatičů i nové hity
Netflix masivně nabírá předplatitele. Vyplácí se vykopnutí neplatičů i nové hity
20.07.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Lepší než jsme čekali. Tak by se daly shrnout kvartální výsledky největší streamovací služby. Netflix dál pokračuje v růstu, který se ještě před rokem zdál jako nereálný. Celkem už mu platí skoro 239 milionů lidí po celém světě a ukazuje svým soupeřům záda.

Nová sci-fi Marvelu má tragickou sledovanost. Šéfovi Disney došla trpělivost a potvrdil změny
Nová sci-fi Marvelu má tragickou sledovanost. Šéfovi Disney došla trpělivost a potvrdil změny
14.07.2023 15:50:00 | Streaming novinky

Bob Iger právě prodloužil smlouvu se společností Disney, kterému bude šéfovat další dva roky, a přiznal, že kvalita MCU filmů šla opravdu dolů. Viní z toho především Disney+.