FB pixel TP pixel
Nejzábavnější fantasy roku přichází! Nadšené recenze slibují skvělý humor i akci © Paramount Pictures

Nejzábavnější fantasy roku přichází! Nadšené recenze slibují skvělý humor i akci

Už na konci března se do kin přiřítí nová fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, která z upoutávek působila jako poměrně generická a možná až příliš nezajímavá žánrová fašírka. První recenze po americké premiéře ale mluví o jednom z největších překvapení roku a snímek masivně doporučují jako velezábavnou akční jízdu.

13. 3. 2023 12:00 | Filmové novinky

Série Dungeons & Dragons se v minulosti dočkala hned tří filmů pod názvem Dračí doupě, o těch se však dnes ve slušné společnosti raději nemluví. A novinka Dungeons & Dragons: Čest zlodějů dělá všechno pro to, aby se na předchozí pokusy o adaptaci slavné hry na hrdiny pokud možno definitivně zapomnělo. Studio Paramount nalilo do snímku s Chrisem Pinem, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Pagem či Hughem Grantem mezi 150 až 200 miliony dolarů, přičemž otěže potenciální série svěřilo komediálním scenáristům a režisérům Johnu Francisi Daleymu a Jonathanu Goldsteinovi. Ti se zapsali do paměti diváků s povedenou komedií Noční hra a stáli také za scénářem k výtečné komiksárně Spider-Man: Homecoming. A jak se zdá, jejich relativní nezkušenost s trikovými velkofilmy vůbec nebyla problémem.

Režijní a scenáristické duo už v trailerech hodně sázelo na odlehčující humor, který místy hraničil až s parodií na velké fantasy ságy. Recenze ale hovoří jasně a vyzdvihují precizní práci s jednotlivými vtipy, kterým nechybí adekvátní set-up ani úderné pointy. Každý vtip má prý své jasné a smysluplné místo a dokonalé načasování, přičemž film sice nikdy nevybuduje nějaký pocit osudovosti, prý se o to ale ani nesnaží. Jeho primární snahou je od začátku do konce bavit a nabídnout věrnou adaptaci populární hry s tím, že tvůrci neustále pomrkávají na fanoušky, že oni sami strávili hraním na hrdiny neskutečnou spoustu času. Ze hromady použitých prvků si tak dělají nepokrytě legraci, přičemž ale nikdy nespustí pozornost ani z akce. Ta podle dosavadních reakcí hýří nápady a nabízí vskutku spektakulární podívanou, která jednoznačně cílí na široké publikum, které může při komerčním úspěchu položit základ nové úspěšné sérii.

Z herců nepřekvapivě kralují Chris Pine a Regé-Jean Page, kteří se vzájemně přetahují o to, kdo je ve finále větší sympaťák, přičemž pochvaly dostává i zbytek ansámblu, který dokonale doplňuje poněkud uhozený koncept sebeshazovačného fantasy, které nepřepisuje dějiny kinematografie, rozhodně je ale jen derivativně netěží a nebojí se do nich občas vychytrale kopnout. Pokud tedy máte rádi v kině rychle ubíhající a na nic si nehrající popcornovou zábavu, Dungeons & Dragons: Čest zlodějů má být filmem, který vám jednoduše sedne a možná vás donutí znovu oprášit své zašlé sešítky s tuzemským Dračákem. V kinech film startuje už 30. března.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix slaví oscarový úspěch nejen s válečnou řeží. Češi bohužel neuspěli
Netflix slaví oscarový úspěch nejen s válečnou řeží. Češi bohužel neuspěli
13.03.2023 11:20:00 | Filmové novinky

Vyhlášení 95. ročníku Oscarů je za námi a Netflix má rozhodně co slavit. Jeho (anti)válečná řež Na západní frontě klid uzmula hned 4 zlaté sošky, streamovací obr však slaví i s dalším nádherným snímkem. Zamrzí pak neúspěch českých zástupců, u nichž se úspěch do jisté míry předpokládal. Anebo jsme si ho aspoň přáli.

Netflix vyfasoval cenu za nejhorší film roku. Facku si nadělili i organizátoři
Netflix vyfasoval cenu za nejhorší film roku. Facku si nadělili i organizátoři
12.03.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Jako již tradičně se před vyhlášením Oscarů udílely i ceny za nejhorší filmy uplynulého roku neboli Zlaté maliny. Tentokrát nebyl rozhodně ušetřen Netflix, který to slízl za svůj kontroverzní životopis Blondýnka. Organizátoři ale prokázali nečekanou míru sebereflexe.

Netflix chystá vlastního Johna Wicka. Trailer slibuje brutální akční řežbu
Netflix chystá vlastního Johna Wicka. Trailer slibuje brutální akční řežbu
12.03.2023 14:15:00 | Filmové novinky

Nová kapitola akční ságy John Wick zamíří do kin již 23. března, na další akční šlehu ale naštěstí nebudeme muset čekat příliš dlouho. Netflix ji totiž přinese jen o týden později a první ohlasy mluví o další povedené žánrové zábavě s nájemnými zabijáky.

Netflix drtí už čtyři české filmy. Nečekaně se vyšvihla i další novinka
Netflix drtí už čtyři české filmy. Nečekaně se vyšvihla i další novinka
10.03.2023 17:15:00 | Filmové novinky

Český úspěch na Netflixu pokračuje a aktuálně už v jeho TOP 10 nejsledovanějších titulů najdeme hned čtveřici snímků. Naopak se přestává dařit původním snímkům Netflixu, které v posledních době nejsou příliš atraktivní a rychle mizí ze zájmu diváků.