FB pixel TP pixel
Filmové festivaly čeká revoluce. První z nich míří oficiálně online © TMDB

Filmové festivaly čeká revoluce. První z nich míří oficiálně online

Multimediální festival South by Southwest, který se měl v polovině března konat v texaském Austinu, byl zrušen kvůli koronaviru. Nyní se dočká nového života online. A zřejmě letos nebude sám.

Streaming novinky

Jeden z největších amerických festivalů míří na web

Festival South by Southwest, zkráceně SXSW, se po zrušení přesune na internet. Tedy alespoň částečně. Multimediální event s bohatou filmovou sekcí se měl konat v polovině března v texaském Austinu. Kvůli koronaviru byl však zrušen, což mělo bohužel dopad nejen na jeho zaměstnance, kteří byli ve velkém propouštěni, ale v budoucnu jistě i na austinskou ekonomiku. A samozřejmě i na filmaře, mezi nimiž je i český Jan Vejnar a jeho krátký film Figurant (jemu a dalším krátkým filmům jsme věnovali samostatný článek).

Kvůli zrušení fyzické události mnoho nadějných režisérů, režisérek, producentů, producentek a dalších nezbytných osob nutných pro správný chod filmového byznysu přišlo o možnost potkat se s kolegy, navázat kontakty a předvést svá porfolia. Alespoň jedno z toho teď však bude možné díky Amazon Prime Video (a doufáme, že i ostatní kroky budou díky publicitě následovat).

Filmové festivaly čeká revoluce. První z nich míří oficiálně online © TMDB

SXSW ve spolupráci s Amazon Prime Video chystá desetidenní online přehlídku filmů, která by se měla konat ještě letos na jaře (doufá se v pozdně dubnové datum). A to zadarmo. I když jak se zdá, jen v USA. Ačkoliv se přehlídka má konat před paywallem (nemusíte si platit Amazon Prime Video, stačí mít jen účet na Amazonu), zatím to vypadá, že filmové žně budou mít jen Američani.

Což možná (ale možná také ne) půjde obejít přes VPN, ale otázkou spíše zůstává, jestli se přístup umožní alespoň filmařům a novinářům z ostatních zemí, kteří se na festival chystali a v mnoha případech zaplatili horentní sumy za akreditace. Když už se filmy mají dostat k divákům, bylo by fajn, kdyby se dostaly k co největšímu počtu. A když to jde u kraťasů (viz Figurant a další), nevidíme důvod, proč by to nemělo jít i u celovečeráků.

Čeká festivaly digitální revoluce?

Filmové festivaly čeká revoluce. První z nich míří oficiálně online © TMDB

Tituly, které bude Amazon streamovat, zatím nebyly oznámeny. A přestože bude online festival zdarma, jejich autoři od Amazonu dostanou nějaký příspěvek do kasičky (což je od dvěstěmiliardové společnosti hezké). Otázkou také zůstává, jak to letos bude s dalšími velkými festivaly. Mezinárodní filmový festival v Cannes se z května přesunul na neurčito (doufá se v přelom června a července, ale kdo ví). Karlovy Vary zatím taktně mlčí. A zářijové (!) Toronto začíná zvažovat online možnosti. Nikdo totiž netuší, jak se situace ohledně koronaviru v následujících měsících vyvine a jak to případně bude se shromažďováním osob ve velkém.

Pro filmové festivaly by to do budoucna mohlo nicméně znamenat i menší digitální revoluci. Ačkoliv festivaly zdaleka nejsou jen o filmech jako takových (jde mimo jiné o setkávání kolegů z profese, navazování kontaktů, dobrodružství v neznámých městech a společný kino zážitek, který ani obývák s nejlepší audiovizální sestavou nenahradí), a nemohou tedy (snad) zaniknout úplně, směřování obsahu online rozhodně není na škodu. Filmy by se tak mohly dostat k více (akreditovaným) novinářům, profesionálům z oboru a ve výsledku tak i k více divákům. A o to jde především.

Reklama  333 zobrazení   5 se líbí
Filmová apokalypsa: Jak koronavirus obrací filmový svět naruby
Filmová apokalypsa: Jak koronavirus obrací filmový svět naruby
25.03.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Odložené premiéry, zavřená kina, zastavená natáčení, stovky tisíc lidí bez práce, horší kvalita streamování, desítky miliard dolarů ztracené. Koronavirus a karanténa s ním spojená ovlivňuje naše životy ze všech směrů. Shrnuli jsme všechny změny do jednoho článku a hledali i dobré zprávy.

Zpestření karantény: Pornhub nabízí prémiový obsah celosvětově zdarma
Zpestření karantény: Pornhub nabízí prémiový obsah celosvětově zdarma
25.03.2020 | Streaming novinky

Po Itálii, Francii a Španělsku se Pornhub rozhodl nabídnout svůj prémiový obsah zdarma rovnou pro celý svět, takže i u nás se dostaneme k obsahu, který je jinak skryt za platební bránou, a můžeme alespoň trochu ulehčit trpkému karanténnímu životu.

Disney+ vstupuje do západní Evropy. Kvůli koronaviru ihned sníží kvalitu
Disney+ vstupuje do západní Evropy. Kvůli koronaviru ihned sníží kvalitu
24.03.2020 15:45:00 | Streaming novinky

Bez velkých fanfár (pokud nepočítáte odpočty na Twitteru) se streamovací služba od Disneyho rozšiřuje do západní Evropy. Doposud byla služba na kontinentě dostupná pouze v Nizozemí, které už loni v listopadu sloužilo jako testující trh pro další expanzi.

Amazon a Apple snižují kvalitu streamování po vzoru Netflixu
Amazon a Apple snižují kvalitu streamování po vzoru Netflixu
22.03.2020 13:00:00 | Streaming novinky

Další streamovací služby se přidávají iniciativě evropského komisaře Thierryho Bretona, který vyzval streamovací giganty tomu, aby omezili kvalitu streamování kvůli možnému přehlcení sítí.