FB pixel TP pixel
Harry Potter se má dočkat prvního seriálu. Záměr tvůrců je ohromným zklamáním © Warner Bros.

Harry Potter se má dočkat prvního seriálu. Záměr tvůrců je ohromným zklamáním

Šéf společnosti Warner Bros. Discovery David Zaslav má příští týden oznámit novou strategii pro streamovací platformy, už nyní ale server Bloomberg přinesl zprávu, která není ani tak vzrušující, jako spíš určitým podivným způsobem zajímavá. Populární fantasy série Harry Potter se podle všeho dočká seriálového zpracování.

4. 4. 2023 16:40 | Filmové novinky

Zaslav je údajně velmi blízko k uzavření smlouvy na seriál o sedmi sériích, přičemž každá z nich má adaptovat jednu knihu z pera J. K. Rowlingové. Na první pohled to zní logicky, knižní sága o dospívajícím mágovi přinesla filmovou sérii, videohry, tematický zábavní park, divadelní hru a nepříliš úspěšný spin-off. Nicméně existuje spousta důvodů, proč to nedělat.

Dalo by se argumentovat, že seriálový formát Pána prstenů vyšel, nicméně Prsteny moci nabídly nový příběh z daného světa, zatímco seriálový Harry Potter nabídne něco, co už jsme v audiovizuální formě viděli. Dělat přímý remake takové filmové franšízy dává smysl hlavně tehdy, pokud se doba posunula a nová verze má co nabídnout. Filmové triky ale od konce filmové série až takový posun neudělaly, a svět Harryho Pottera je uzavřený v takové nadčasové bublině, že dobová aktualizace neposkytuje nijak významný potenciál. Teenagerovská dramata jsou v současnosti sice liberálnější, co se týče reprezentace queer komunity, autorka série ale není známá tím, že by těmto tématům dávala příliš velký prostor. Navíc ji provází pověst autorky, která má nad svými adaptacemi ráda absolutní kontrolu a moc neuznává změny ve prospěch adaptace, takže není na místě ani dělání si velkých nadějí na novější, neotřelý pohled.

Série jako Harry Potter jsou navíc obaleny silnou vrstvou nostalgie, a u nových verzí oblíbených věcí málokdo říká, že jsou alespoň stejně dobré, a to i v případě, že je to pravda. Seriálový Harry Potter, pokud skutečně vznikne, má před sebou hodně nezáviděníhodnou cestu.

Zdroj: Bloomberg

Filip Šula
Úředně potvrzený filmový nerd a milovník nejen žánrovek všech typů a kvalit, ale i pořádného umění. O filmu píše nějaký ten pátek a zatím to nevypadá, že by ho to omrzelo. Když se nevěnuje filmům, podniká nesmělé pokusy v literární tvorbě nebo se skrývá v lesích.
Nejlepší Spider-Man se vrací ve fenomenálním traileru. Nic šílenějšího jste neviděli
Nejlepší Spider-Man se vrací ve fenomenálním traileru. Nic šílenějšího jste neviděli
04.04.2023 15:20:00 | Filmové novinky

Už 1. června dorazí i do českých kin nové dobrodružství nejnápaditějšího a podle mnohých diváků i naprosto nejlepšího z filmových Spider-Manů. Miles Morales se tentokrát vydá napříč multivesmíry a nový trailer odhaluje, že nás čeká naprosto nespoutaná a do jisté míry šílená jízda.

Pán prstenů je snad prokletý. Po tragické smrti zvířete došlo na další neštěstí
Pán prstenů je snad prokletý. Po tragické smrti zvířete došlo na další neštěstí
04.04.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Seriálový Pán prstenů od Amazonu čelí jedné ráně za druhou. Nejenže se tento extrémně nákladný projekt setkal s velkou nepřízní části fanoušků, natáčení druhé řady v krátké době postihly již dvě neštěstí.

Nový hrdina v traileru krájí autobusy a připomíná Iron Mana. Filmu hrozilo zrušení
Nový hrdina v traileru krájí autobusy a připomíná Iron Mana. Filmu hrozilo zrušení
03.04.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. ve spolupráci s DC Comics představilo první akční upoutávku na superhrdinské řádění Blue Beetla. V hlavní roli se objevuje hvězda Netflixu a film mohl skončit ve studiovém trezoru.

Vyproštění 2 v novém traileru bere dech. Chris Hemsworth s rotačákem nemá chybu
Vyproštění 2 v novém traileru bere dech. Chris Hemsworth s rotačákem nemá chybu
03.04.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Léto se nezadržitelně blíží, což znamená, že streamovací služby začínají tasit největší blockbustery sezóny. O slovo se hlásí i Chris Hemsworth, který vymění Thorovo kladivo za rotační kulomet a pustí se do sestřelování helikoptér. Nová upoutávka strhne i jednozáběrovou řezanicí ve vězení.