FB pixel TP pixel
HBO opět razantně odstraňovalo obsah. Promazání se dotkne i Čechů © HBO Max

HBO opět razantně odstraňovalo obsah. Promazání se dotkne i Čechů

Ze zámořského HBO Max zmizelo během páteční půlnoci přes třicet filmů a seriálů včetně mnoha originálů. Streamer své rozhodnutí objasňuje.

23. 8. 2022 12:20 | Streaming novinky

Na americké HBO Max právě proběhla velká čistka, když během páteční půlnoci zmizelo z katalogu této streamovací stanice 36 titulů, z nichž bylo 20 HBO originálů. Některé tituly, jako například seriály Genera+ion či Generation Hustle, zmizely i z české varianty této streamovací stanice. Většinově však šlo o seriály a filmy zaměřené na nejmenší diváky, které se u nás nevysílaly či byly už dříve licencované jinými stanicemi. Jako například parádní animák Tak nějak, který je u nás k vidění na Netflixu. Mluvčí HBO poměrně drastický krok, při kterém zmizely z katalogu na tři desítky titulů, popsal lakonicky: „Usilovně pracujeme na sjednocení našich obsahových katalogů pod jednu platformu, provádíme proto změny v nabídce obsahu dostupného na HBO Max i Discovery+. To bude zahrnovat i odstranění části obsahu z obou platforem.“

Hlavním motivem jsou zde ale především peníze a snaha ušetřit. I když většina odstraněných titulů patří HBO, která již zaplatila za výrobu těchto pořadů, stále musí vykazovat platby hercům, štábu a scenáristům, které jsou založeny na dlouhodobých ukazatelích sledovanosti. Odstraněním těchto filmů a pořadů může vedení okamžitě snížit náklady. Warner Bros Discovery navíc může tyto odstraněné pořady licencovat přeprodáním jinému streamerovi a zvýšit tak příjmy. Většina obsahu, který HBO Max stahuje, jsou buď reality show, nebo dětské a rodinné pořady. Jak jsme psali jinde, reality show budou doplněny obsahem z Discovery, odklon od dětského a rodinného obsahu je ovšem novinkou.

Dětské pořady dle zákulisních zdrojů vykazují na HBO Max slabá čísla sledovanosti. Podle vedení diváci upřednostňují obsah pro dospělé, když je Max zaměřen především na mužské publikum a Discovery se specializuje na reality obsah, který sledují spíše ženy. Na dětské pořady si předplatitelé volí jiné služby a Warner Bros Discovery nehodlá na plánované nové službě do tohoto obsahu investovat. Kromě šetření se vedení chce vyhnout i netflixovskému efektu nekonečného a neusledovatelného obsahu, který prý hrozí až HBO a Discovery spojí své katalogy. Chce proto odstraněním "přebytečných" pořadů zachovat svou službu přehlednou.

Zdroj: CNBC

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Netflix s reklamami bude levný a osekaný. Zásadní funkce bude chybět
Netflix s reklamami bude levný a osekaný. Zásadní funkce bude chybět
18.08.2022 12:30:00 | Streaming novinky

Netflix na příští rok chystá uvedení levnějšího předplatného, jehož součástí budou i reklamy. Bohužel nekomfort spojený s reklamními prezentacemi nezůstane osamocen a streamer chystá další omezení.

HBO začíná ve velkém propouštět. Zrušilo celé jedno oddělení a bude pokračovat
HBO začíná ve velkém propouštět. Zrušilo celé jedno oddělení a bude pokračovat
16.08.2022 15:20:00 | Streaming novinky

Společnost Warner Bros. Discovery oznámila, jaké změny hodlá v rámci šetření a restrukturalizace v blízké budoucnosti provést. A podobně jako v Netflixu se bude hlavně propouštět.

Další trable Netflixu. Jeho videohry jsou obří průšvih, přesto chystá další
Další trable Netflixu. Jeho videohry jsou obří průšvih, přesto chystá další
16.08.2022 13:15:00 | Streaming novinky

Netflix v listopadu roku 2021 spustil v rámci streamovací služby i sekci videoher. Podle nejnovějších statistik je však herní byznys prozatím spíše průšvihem než úspěchem. Čísla hráčů jsou zoufale malá.

Nový Predátor je rekordní megahit. Režisér rozebírá konec slibující pokračování
Nový Predátor je rekordní megahit. Režisér rozebírá konec slibující pokračování
11.08.2022 12:00:00 | Streaming novinky

Dle ohlasu na sociálních sítích byla premiéra sci-fi hororu Predátor: Kořist na Disney+ a americké Hulu velkou filmovou a mediální událostí. A potvrzuje to i sám Disney, který radostně hlásí rekordní čísla.