FB pixel TP pixel
Historky z Hollywoodu: Jak Robin Williams válčil s Disney kvůli Aladinovi © TMDB

Historky z Hollywoodu: Jak Robin Williams válčil s Disney kvůli Aladinovi

Do kin míří ne až tak očekávaná hraná adaptace populární disneyovky Aladin. Ta platí od svého uvedení v roce 1992 za nesmrtelnou klasiku, především díky hlasovému výkonu Robina Williamse v roli Džina. Za touto rolí se ale skrývá také jeden z největších hollywoodských sporů 90. let.

Tipy na film

Ať se bude Will Smith v novém Aladinovi snažit jakkoliv, vždycky bude srovnáván s tím, jak si s rolí Džina pohrál před skoro 30 lety Robin Williams. Jeden z největších komediálních talentů všech dob udělal z vedlejší postavy v Disney animáku prakticky hlavní tahák a kromě jiného odstartoval do té doby neslýchanou horečku v obsazování slavných hlasů do velkých animáků. Účast Williamse ve slavné disneyovce ale brzy po uvedení filmu přerostla v nevídanou válku mezi komikem a studiem. Proč? Na to se nejdříve musíme vrátit ještě trochu víc do minulosti.

Píše se konec 80. let a studio Disney se po skoro dvaceti letech v útlumu vrací do formy. Čerstvě jmenovaný šéf studia, Jeffrey Katzenberg, sází na známé postavy, jednoduché náměty a muzikálová čísla, úspěch Malé mořské víly nebo Krásky a zvíře dokazuje, že to byla správná volba. Další na řadě je animák na motivy stejnojmenné arabské legendy a režie se ujímá režisérská dvojka John Musker a Ron Clements. Kromě muzikálových čísel chce mít duo ve filmu tak legrační vedlejší postavičku jako byl krab Sebastian v Malé mořské víle. A hned má jasno v tom, kdo by měl podobně šíleného Džina v Aladinovi mluvit a představovat. Vzorem jim je jeden z mnoha stand-upů Robina Williamse.

K jejich překvapení Williams rychle souhlasí a za vcelku mrzký honorář 70 000 dolarů namluví stovky hodin šílených dialogů, které teprve posléze animátoři přivádějí k životu (tedy víceméně opačný postup než byl dřív běžný). Má ale jednu důležitou podmínku ke svému vystoupení. Jeho Džin nesmí být jako postava a nedejbože už vůbec ne dialogy či dokonce jeho jméno použito k propagaci filmu jako hlavní tahák. Trvá na tom, že film je o Aladinovi a jeho postava mu víceméně jen přihrává. Disney sice s dohodou souhlasí, ale jak už tenkrát komentátoři trefně poznamenali, byla to dohoda, která byla odsouzena k tomu, aby se porušila.

Proč? Protože Disney. Od Williamse bylo bláhové se domnívat, že Disney nevyužije k propagaci všechno, co může. Vždyť je to DISNEY. Tedy společnost, která postavila svůj byznys na tom, že všechno, co vlastní, propaguje a točí tak dlouho, dokud se vám z toho nezamotá hlava. Disneyland. Hračky. Seriály. Šaty. Videofilmy. A pořád dokola. Zpočátku chtěl Disney tomuto vábení odolat, ale když viděl, jaká očekávání film má a jaké okamžité popularity se dočkal Džin po uvedení Aladina v kinech, tak odolat prostě nemohl. Ostatně nelze se mu divit. Tahle scéna z filmu mluví za vše.

Džin tak brzy začal útočit na děti i dospělé z hraček v McDonaldu, plakátů a dalších mluvících hraček. Jeffrey Katzenberg si mnul ruce, do kterých se mu sypaly miliony dolarů z prodejů. Jeho status zachránce značky Disney a postavení nejmocnějšího muže Hollywoodu se potvrdily. Ale Robin Williams, který tehdy ještě nebyl taková hvězda, jako v průběhu 90. let, se ho nezalekl. Kudy chodil, tudy čpěl na Disneyho síru. A nebavíme se o nějakých malých plátcích. Velké rozhovory. Veřejná vystoupení. Dokonce i při zisku Zlatého Glóbu za Aladina se prskalo. Williams nikdy nešel pro sprosté slovo daleko, a pro Jeffreyho Katzenberga neměl dlouhá léta dobrého slova. Jeho naštvání bylo o to větší, že Aladin ten samý rok spláchl v tržbách do záchodu dva filmy, na kterých si Williams dával záležet. První byl animák Fern Gully - Poslední deštný prales, kde Williams namluvil podobně šílenou vedlejší roli (kterou podepsal dávno před Aladinem), a druhý jeho vysněný projekt Hračky, plánovaný do kin měsíc po Aladinovi, kvůli kterému tak trval na tom, aby jeho jméno nebylo s filmem spojované. Lidé měli chodit na Robina Williamse a jeho Hračky. Ne na Aladina. Jenže nechodili.

Slovní válka probíhala víceméně neustále v letech 92 až 94. Disney se snažil uplatit Williamse darem v podobě obrazu od Pabla Picassa v hodně 1 milionu dolarů, ale Williams jim ho hodil na hlavu s tím, že se mu nehodí do obýváku. Když v roce 1994 vznikl druhý díl Aladina čistě jako video pokračování (tehdy běžná praxe), museli se u Disneyho obejít bez Williamse a postavu Džina místo něj namluvil Dan Castellaneta, americký hlas Homera Simpsona. Mrkněte, jak mu to šlo.

U obou hlavních protagonistů mezitím došlo k zajímavému vývoji. Robin Williams si spravil chuť, když všechny oslnil v roce 1993 komedií Mrs. Doubtfire - Táta v sukni, a před sebou měl další zajímavé nabídky jako Jumanji nebo Ptačí klec. Jeffrey Katzenberg dojel v roce 1994 na samotný vrchol, animovaný Lví král byl ještě úspěšnější než Aladin. Zdálo se, že ho nic nezastaví, ale jeho ego začalo brzy vadit i lidem v Disney a na konci roku 1994 dostal padáka. Katzenberger se s Disneym ošklivě pohádal a žaloval firmu o obrovské peníze. Nikdy je nedostal, a tak alespoň vykradl všechny nápady, co mohl.

Ještě ten samý rok ohlašuje vznik nového studia Dreamworks, které založil společně se Stevenem Spielbergem a Davidem Geffenem (spíše hudební producent). Jejich prvním animákem je Mravenec Z, který vytěžil ideu slavných hlasů v animovaném prostředí maximálně - je tu Sylvester Stallone, Woody Allen, Sharon Stone a mnoho dalších. A navíc - námět je vlastně až moc podobný jinému filmu - Životu brouka, který tehdy nastupující Pixar pod Disneym připravoval. Nebylo to poprvé a naposledy, co se Katzenberg mstil Disneymu. V roce 2001 vstupuje do kin další animák od Dreamworks - Shrek. A v něm si hlavní postava, namluvená jiným slavným komikem (Mike Myers) vytírá - doslova a do písmene - klasickými pohádky...zadek.

U Disneyho mezitím nastalo období smiřování. Nový šéf studia se Williamsovi veřejně omluvil, Williams omluvu přijal a došlo na laskavá objetí. A předpokládáme i nějaké to pěkné finanční vyrovnání, protože nejen že se Džin a hlas Williamse mohl začít znovu objevovat na plakátech a hračkách v McDonaldu, ale také se Williams vrátil do role Džina v dalším Aladinově pokračování, Aladin a král zlodějů. A Disney s ním začal točit další dětské filmy jako Jack, Flubber či později Andrew - člen naší rodiny. A na stole navíc ležel scénář od dvou mladých kluků, kteří právě točili svůj debut pro studio Miramax (tehdy vlastněné Disneym) a chtěli Williamse do vedlejší role. A zbytek je historie…

Aladdin © TMDB

Aladin

Aladdin | USA | 1992 | Animované filmy | Pro kluky

Aladin je chudý chlapec z tržiště, jehož jediným majetkem i přítelem je jeho opička Abu. Denně sní svůj sen o úniku z bezútěšného života v bídě a o lásce krásné princezny Jasmíny. Osud se nakloní v jeho prospěch, když jej chce zlý sultánův rádce Džafar využít k získání kouzelné lampy z jeskyně, skryté uprostřed pouště. Aladin se stane majitelem kouzelného koberce a lampy, jejíž dobrý džin mu může splnit tři přání. Aladin se s jeho pomocí skutečně přiblíží k princezně, dosud neústupně odmítající nápadníky, a získá její lásku. Stále jej však trápí jeho prostý původ, který se jí zdráhá přiznat. A to jej ještě čeká souboj se zrádným Džafarem a jeho papouškem Jagem, zmocnivšími se na čas lampy, sultanátu i princezny... Hrají: Scott Weinger, Robin Williams, Linda Larkin, Jonathan Freeman, Frank Welker, Gilbert Gottfried, Douglas Seale

 80 %
Sledovat Online na Disney Plus  Disney Plus | české titulky | český dabing | od 9. 2. 2022
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 2. 11. 2022
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | české titulky | český dabing | od 30. 3. 2021
 361 zobrazení   18 se líbí
RECENZE: The Wandering Earth aneb Armageddon na čínský způsob
RECENZE: The Wandering Earth aneb Armageddon na čínský způsob
26.05.2019 | Tipy na film

Čínský megahit The Wandering Earth utržil jen v Číně 700 milionů dolarů a řadí se tak na druhou příčku tamních historických tabulek. Stojí však film o vyhasínajícím slunci a snaze přesunout Zemi do jiného planetárního systému za váš drahocenný čas? Na to se podíval Jakub Neumann aka Toren CZ.

25 filmů a seriálů, které mají na Netflixu nově české titulky
25 filmů a seriálů, které mají na Netflixu nově české titulky
24.05.2019 16:00:00 | Tipy na film

Netflix se v posledních měsících konečně pořádně opřel do českých překladů a po najmutí desítek překladatelů tlačí českou podporu do jednoho seriálu a filmu za druhým. Máme neskutečnou radost a tady máte hned 25 titulů, které si můžete konečně užít bez jazykové bariéry.

Téma: Labyrint filmových tržeb aneb jak Hollywood krvácí kvůli reklamě
Téma: Labyrint filmových tržeb aneb jak Hollywood krvácí kvůli reklamě
24.05.2019 | Tipy na film

Pokračujeme v našem seriálu o tom, jak je na tom Hollywood s penězi. Minule jsme si ukázali, jak Hollywood získává peníze z filmů a kdy začíná být film opravdu ziskový. Jen jsme tak naťukli, že do rozpočtu se kromě nákladů na samotné natočení musí počítat i propagace. A na tu se dneska podíváme pořádně.

10 seriálů, u kterých promarníme letošní léto (a podzim)
10 seriálů, u kterých promarníme letošní léto (a podzim)
23.05.2019 | Tipy na film

Vybrali jsme pro vás deset seriálů, u kterých si můžete v nastávajících letních dnech zpříjemnit večer se svou drahou polovičkou! Na některé žhavé kandidáty si sice ještě pár měsíců budeme muset počkat, ale několik sérií si můžete užít už nyní!