FB pixel TP pixel
Jaké platy mají šéfové Hollywoodu? Nová odhalení ukazují snobárnu a pokrytectví vůči stávkujícím © AMC

Jaké platy mají šéfové Hollywoodu? Nová odhalení ukazují snobárnu a pokrytectví vůči stávkujícím

Hollywoodští scenáristé a herci vyrazili do ulici a zahájili největší stávku odborů za posledních 60 let. Studioví bossové se brání, že stávkující mají nereálné představy o svých výdělcích. Jeden z nich přitom za 5 let vydělal 384krát více než průměrný scenárista.

Filmové novinky

Hollywoodští scenáristé už 3 měsíce stávkují a snaží se tak vyjednat nové podmínky smluv, které by jim zaručily vyšší minimální platy, odměny ze streamingu a také ochranu proti umělé inteligenci. Obdobně jsou na tom od minulého týdne i hollywoodští herci, kteří se se zástupci studií rovněž nedohodli na budoucí spolupráci. Představitelé studií, jako šéf Disney Bob Iger, přitom nešetří vůči hercům a scenáristům kritikou a mluví o nerealistických platových představách a komplikování situace v už tak dost těžké době po covidové pandemii, která zasáhla celý filmový byznys. Potíž je v tom, že slova studiových bossů působí poněkud pokrytecky, když se podíváte blíže na jejich neustále rostoucí příjmy a srovnáte je s víceméně stagnujícími platy průměrných herců a scenáristů, kteří z valné většiny nedostávají milionové honoráře jako největší filmové hvězdy současnosti.

Deník Lost Angeles Times přinesl informace, jaké platy a odměny šéfové hollywoodských studií v uplynulých 5 letech získali, a data jasně ukazují, že se příjmy nejvyšších činovníků v Hollywoodu dostaly do skutečně astronomických výšin. Zatímco průměrný roční plat scenáristy byl předloni 260 000 dolarů, přičemž mediánový scenárista za posledních 5 let přišel o 14 procent své odměny kvůli inflaci, průměrný plat vrcholového manažera v Hollywoodu činil ve stejném období 28 milionů. Což podle dat výzkumné firmy Equilar, která do nich zahrnula kromě základního platu i bonusy a další odměny) představuje nárůst o 53 procent oproti roku 2018 a 108násobek průměrné scenáristické odměny.

Jaké platy mají největší bossové Hollywoodu?

Pokud se ptáte, kolik peněz získali za posledních pět let ty největší hollywoodské ryby, odpověď je následující. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si přišel na 499 milionů dolarů, Ari Emanuel z Endeavor Group na 347 milionů dolarů, Reed Hastings z Netflixu na 209 milionů dolarů, Bob Iger z Disney na 195 milionů dolarů, Ted Sarandos z Netflixu na 192 milionů dolarů, Ruper Murdoch a Lachlan Murdoch z Fox Corp. na 175 a 171 milionů dolarů, Brian Roberts z Comcastu na 170 milionů dolarů, Joseph Ianniello z Paramount Global na 152 milionů dolarů a Patrick Whitesell z Endeavor Group na 143 milionů dolarů.

Je samozřejmě důležité připomenout, že tyto horentní sumy nejsou žádnými součty základních platů. Podstatnou položku (až 80 procent) totiž tvoří odměny, které jsou do velké míry spojené s pohyby na akciovém trhu. Ten silně poklesl v roce 2022, což ovlivnilo i odměny studiových bossů. Na druhou stranu, oni sami vyřešili obavy akcionářů z nastávající recese tím, že začali masivně propouštět tisíce zaměstnanců a následně i osekávat obsah mimi jiné streamovacích služeb. Ať už jde o rozprodávání (licencování) obsahu, případně limitování nových produkcí.

Platy manažerů rostou do astronomických výšin

Nejvíce zarážející jsou růsty platů vrcholných manažerů na dlouhodobé škále, když od roku 1978 do roku 2021 stoupl plat s připočtením inflace o 1460 procent. U průměrného pracovníka to však bylo pouhých 18,1 procenta. Jak uvádí CNBC, i během pandemie platy šéfů studií extrémně rychle rostly o 30 procent, zatímco zaměstnanecké platy zaznamenaly nárůst jen o 4 procenta.

A jaké navýšení platů vlastně takoví scenáristé chtějí? Ve svém prohlášení uvádí, že žádají u minimálních odměn šestiprocentní nárůst v prvním roce platnosti nové dohody a 5procentní v dalších dvou letech. Studia navrhovala 4procentní nárůst v prvním roce a v dalších dvou letech nárůsty o 3 a 2 procenta, což jejich zastupující organizace AMPTP označila za největší nárůst v prvním roce za více než 25 let. Scenáristické odbory však tuto nabídku odmítají a tvrdí, že jejich návrh na zvýšení představuje takové sumy, které většina vrcholných představitelů Hollywoodu vzhledem ke svým platům může považovat za chybu v zaokrouhlení. Uveďme rovněž, že roční inflace v USA se v letech 2021 a 2022 pohybovala okolo 7 a 6,5 procent. Letos pak poklesla na 3 procenta. Už návrh scenáristických odborů je tedy půl procenta pod výší inflace za poslední tři roky. Nabídka studií pak skutečně vypadá tváří tvář současné ekonomické situaci spíše jako výsměch.

Zdroj: Bloomberg / CNBC / Los Angeles Times

Nejchválenější kriminálka současnosti nakonec bude i v Česku. Dorazí v září
Nejchválenější kriminálka současnosti nakonec bude i v Česku. Dorazí v září
18.07.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Milovali jste legendární kriminálku Columbo? Pak by vám určitě neměl uniknout nový seriál režiséra Riana Johnsona, který se půl roku od americké premiéry konečně dočká uvedení i v České republice.

Byl jednou jeden... život: Legendární seriál je konečně online s dabingem
Byl jednou jeden... život: Legendární seriál je konečně online s dabingem
18.07.2023 16:20:00 | Filmové novinky

Fenomenální francouzský seriál, který učí děti poznávat lidské tělo, je konečně opět dostupný online s dabingem. Nenechte si ho ujít.

Strážci galaxie 3 konečně míří na Disney+. Datum premiéry potvrzuje smutný trend
Strážci galaxie 3 konečně míří na Disney+. Datum premiéry potvrzuje smutný trend
18.07.2023 15:40:00 | Filmové novinky

Je to tady, Marvel konečně prozradil datum uvedení třetího dílu Strážců galaxie na Disney+. Změna distribuční strategie prodlužující dobu mezi kinopremiérou a startem na Disney+ je tak definitivně potvrzena.

Netflix odhalil novou zombie komedii. Trailer slibuje bláznivou jízdu s nemrtvým žralokem
Netflix odhalil novou zombie komedii. Trailer slibuje bláznivou jízdu s nemrtvým žralokem
17.07.2023 19:25:00 | Filmové novinky

Zombie filmy a seriály si na Netflixu získaly nemalou oblibu, a tak není divu, že streamer sází i na novinku, v níž jsou zombie nadějí na nalezení nového smyslu života. V adaptaci japonské mangy se setkáme nejen s armádou nemrtvých, ale i zombie žralokem. Trailer slibuje velkou zábavu.