FB pixel TP pixel
Disney čelí totálnímu rozvratu. Vrací se zneuznaný šéf, který nenávidí současný Marvel © Marvel Studios

Disney čelí totálnímu rozvratu. Vrací se zneuznaný šéf, který nenávidí současný Marvel

Disney v posledních letech nezažívá nejlepší období. Společnost sice aktuálně znovu vede Bob Iger, teď se ale k firmě začíná vracet i jeden z předchozích výrazných manažerů Ike Perlmutter. Ten má s Igerem nevyřízené účty a některé zdroje ho označují za šovinistu a rasistu, který nesnáší šéfa Marvelu Kevina Feigeho. Podaří se mu znovu usednout do sedla a rozvrátit společnost, v níž má miliony dolarů?

Streaming novinky

Historie Hollywoodu je plná firemního bodání kudel do zad, uzavírání nečekaných dohod a dalších zvratů, které byste očekávali spíše v oscarovém dramatu od nejlepších scenáristů planety. A na jednu opravdu velkou rozbrojku se chystá i současné vedení společnosti Disney. Do té se totiž snaží znovu vrátit bývalý šéf Marvel Entertainment Ike Perlmutter, který má nevyřízené účty se staronovým šéfem Disneyho Bobem Igerem i dlouholetým lodivodem Marvelu Kevinem Feigem.

Perlmutter má v hollywoodských kuloárech velmi zajímavou pověst a zkráceně řečeno jde o jednoho z dinosaurů, kterým se v minulosti příliš nelíbila snaha Marvelu či Disneyho jít směrem diverzifikace svých projektů. Ačkoli to Perlmutter a jeho právník odmítají, některé zdroje upozorňují na Perlmutterův rasismus a šovinismus. Jako příklady mají posloužit situace, kdy měl Perlmutter při přeobsazování Terrence Howarda u filmu Iron Man 2 prohlásit, že je to přece jedno, protože ušetří peníze a všichni černoši vypadají stejně. Zároveň měl být hlasitě proti tomu, aby vznikly filmy Black Panther a Captain Marvel, tedy snímky postavené na afroamerickém hrdinovi a ženské hrdince v hlavní roli.

Veřejní nepřátelé

Perlmutter si za svou kariéru v Hollywoodu nadělal spoustu nepřátel, mezi něž se v roce 2015 zařadil i šéf Disneyho Bob Iger, který tehdy odmítl jako svého potenciálního nástupce zvážit Perlmutterova koně Jaye Rasula. Zároveň se posléze oba muž pohádali ohledně Marvelu, jemuž se tehdy dařilo pod vedením Kevina Feigeho, jemuž Perlmutter házel klacky pod nohy. Iger se za Feigeho postavil, Perlmutterovi postupně odebral jakoukoli moc nad komiksy a v loňském roce se ho definitivně zbavil. Potíž je však v tom, že Perlmutter je významným Disneyho akcionářem, což mu nyní dává moc nasadit do firmy svého koně.

Podle informací The Hollywood Reporter se Perlmutter poté, co se Disney dostal v posledních letech kvůli covidu a nákladným investicím do streamingu do problémů, dostal zpátky do sedla a spojil se se svým přítelem Nelsonem Peltzem a právě Jayem Rasulem, aby využil padajících akcií společnosti a získal místa ve firemním boardu. Perlmutter je totiž přesvědčen, že Iger nemá v současném boardu výraznou opozici, což ho nenutí k razantním rozhodnutím. Ta přitom Iger v minulosti již učinil, když ořezal náklady, propustil tisíce zaměstnanců, začal licencovat obsah konkurenci a začal směřovat firmu za kvalitou a nikoli kvantitou.

Dosadí nového šéfa?

Hollywoodská média spekulují, že Rasulo je stěžejní součástí tohoto trojlístku, neboť je jediným, kdo není byznysmanem v důchodovém věku, což je faktor, který může řadu akcionářů odradit od Peltze a Perlmuttera, kterým je již 81 let a jsou označování za staříky na cestě za pomstou. Rasulo místo toho oslavil 59. narozeniny a je o 13 let mladší než Iger, což z něj může v očích mnoha akcionářů činit zajímavou alternativu pro budoucí vedení firmy. Obzvlášť v případě, že by současný board nebyl s Igerovými řešeními spokojen. A jak víme, board bude spokojen v momentě, kdy bude firma v černých číslech, bude mít jasný plán a akcie budou růst. Což je něco, na čem Iger stále pracuje a loňský katastrofální rok v kinech i na streamingu mu rozhodně na klidu nepřidává.

Pokud by se však – byť přes prostředníka – dostal k veslu znovu Perlmutter, došlo by zřejmě na otočku o 180 stupňů a další sérii vyhazovů. Perlmutter by rozhodně tvrdě zasáhl proti Marvelu a jeho lodivodovi Kevinu Feigemu, který navíc v posledních letech nemá kvůli klesajícímu diváckému zájmu jistou pozici. Rozhodně by se chtěl navíc Perlmutter zbavit i Igerových lidí. A těch ve firmě není málo. Ostatně i poté, co Iger odevzdal Disney do rukou bývalého CEO Boba Chapeka, se hojně šířilo kuloáry, že se společnost rozdělila na dva tábory, kdy každý stál na straně jednoho z šéfů. Nyní by nepochybně došlo k tomu samému a jestli si Disney aktuálně nemůže něco dovolit, je to „občanská válka“ v kancelářích a rozvrat společnosti, která poslední měsíce čelí jedné krizi za druhou.

Zdroj: THR / GlobeNewswire / Financial Times

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  64 se líbí
Streamovací války v roce 2023: Vítězi jsou Netflix, Prima i Voyo. Disney a HBO jsou v krizi
Streamovací války v roce 2023: Vítězi jsou Netflix, Prima i Voyo. Disney a HBO jsou v krizi
01.01.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Rok se s rokem sešel a dalších 12 měsíců je za námi. Jaké největší události se letos doma i venku ve streamingu odehrály? Kdo ze služeb posílil a kdo oslabil? Podívali jsme se na všechny zprávy, data a přehledy a nabízíme ultimátní shrnutí.

Češi drtí Netflix víc, než se čekalo. Detailní statistiky odhalily úspěchy 40 filmů
Češi drtí Netflix víc, než se čekalo. Detailní statistiky odhalily úspěchy 40 filmů
28.12.2023 14:50:00 | Streaming novinky

V polovině prosince vydal Netflix poprvé ve své historii komplexní přehled sledovanosti svých filmů a seriálů během první poloviny roku 2023. V 18 000+ řádcích se nepříliš jednoduše orientuje, ale my jsme pro náš sesterský web FlixPatrol statistiky vzali a napojili je na naši databázi. A vyplývá z toho několik zajímavých dat.

Je to rebel! Petr Nárožný hláškuje v geniální první reklamě na český Netflix
Je to rebel! Petr Nárožný hláškuje v geniální první reklamě na český Netflix
27.12.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Překvapivou reklamu vypustil český Netflix u příležitosti premiéry své nové sci-fi Rebel Moon. Poprvé v historii totiž natočil reklamu s českým hercem, s českými reáliemi a spojil ji i s klasickým českým vánočním filmem.

Hollywoodští giganti jednají o spojení sil. Dohoda by otřásla světem filmu
Hollywoodští giganti jednají o spojení sil. Dohoda by otřásla světem filmu
21.12.2023 9:00:00 | Streaming novinky

Je filmový svět připraven na další spojení hollywoodských studiových obrů? Když před lety Disney pohltil konkurenční Fox, bylo z toho velké přeskládávání síly na trhu. Nyní o podobném spojení sil dumají Warneři a Paramount, dvě společnosti, které se dlouhodobě poněkud trápí.