FB pixel TP pixel
iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny © Universal Pictures

iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny

K očekávánému kroku se odhodlal Apple s instalací nové verze iOS a tvOS. Služba iTunes, skrz kterou jste si mohli půjčovat a kupovat napřímo filmy, se plně přesunula do aplikace Apple TV. S ní má Apple velké plány a buduje z ní ultimátní streamovací aplikaci nad všemi platformami.

Streaming novinky

Služba iTunes patří k nejstarším pamětníkům placeného videa. Ačkoliv u nás umožňovala si půjčovat filmy až od roku 2011, tedy osm let po svém oficiálním startu v USA, bylo to na dlouho dobu jediné místo se širokou nabídkou titulů. Když jsme spouštěli Filmtoro v srpnu 2015, patřil obchod s filmy na iTunes mezi základní pilíře a i dnes jeho nabídka patří se svými 8.000+ tituly k těm největším. S tím, jak celý svět postupně přešel z půjčování a nakupování filmů a seriálů k předplatnému a ujaly se služby typu Netflix, HBO Max či Disney+, padal i význam iTunes. V roce 2019 začala obchodu iTunes zvonit hrana, když Apple odstranil aplikaci z prostředí macOS a její funkce spojil s klasickým prostředním svého operačního systému a pak na konci roku 2019 spustil streamovací službu Apple TV+. Zatímco ta se plnila originálními filmy a seriály a Apple výrazně zapracoval na tom, aby si pořady lidé mohli přehrávat skrz zbrusu novou aplikaci Apple TV (ideálně na nejnovější generaci své hardwarové krabičky také s názvem Apple TV), samotný obchod a aplikace iTunes postupně umírali. Aplikace byla dostupná už jen pro osobní počítače s Windows či mobilní telefony s iOS.

Konec iTunes

iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny © Apple

S nejnovější verzí operačního systému pro své mobily či tablety iOS 17.2. a také s nejnovější verzí tvOS 17.2. pro krabičku Apple TV aplikace iTunes půjčování filmů (a ve vybraných zemích seriálů) už nenabízí. Vše se kompletně přesunulo pod aplikaci Apple TV, stejně jako se postupem času přesunuje nákup hudby z iTunes do Apple Music. Majitelé starších systému k ní budou moci mít přístup skrz iTunes dále, ale jakmile aktualizujete, obchod i vaše již zakoupené filmy se vám přesunují do aplikace Apple TV. Nemusíte se tedy bát, že byste o svoje nákupy přišli, jen je najdete jinde. Nemění se také princip půjčování či nákupů, technicky či cenově zůstává vše při starém. Apple svoji aplikaci Apple TV pro v 17.2. výrazně přepracoval. Někde k lepšímu, někde k horšímu.

iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny © Apple

Myšlenkou Apple totiž je mít Apple TV (aplikaci a víceméně i krabičku) jako centrum domácí zábavy pro veškerý streaming, který máte doma. Je to myšlenka, kterou sdílí s dalšími technologickými giganty jako Google či Amazon, kteří se pokoušejí o něco podobného, ať už hardwarovou dominancí nebo ultimátní streamovací aplikací. Google ostatně se svojí již několikrát oživenou Android TV čím dál více ovládá vnitřnosti méně úspěšných značek televizí a mimochodem také přesouvá nákup filmů z Google Play pod Youtube. Amazon prostřednictvím svých kousků jako Fire TV či Fire tablet lehce servíruje podobným stylem svůj masivní obchod s čímkoliv už dlouhá léta. Amazon či Apple se sice snaží o originální obsah, ale jejich největší síla je v distribuci, ať už coby vládce mobilních zařízení, televizí či v obchodních platformách. Jejich hra má končit tak, že budou superagregátorem a superoperátorem, tedy pod jednu střechu postupně dostanou všechen obsah ze streamingu a nabízet ho budou uživatelům bez ohledu na to, jestli se jedná o jejich obsah, či ne.

Uživatelé se přizpůsobí

iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny © Apple

Pro uživatele to teď bude znamenat několik let získávání nového návyku. Zatímco doteď musel ovládat svoje streamovací aplikace jako Disney+, HBO Max či SkyShowtime samostatně, nyní mu Apple nabízí tyto služby připojit ke své Apple TV aplikaci. Nad vším funguje jedno vyhledávání, které ví, jestli tyto platformy máte předplacené a nabídne vám obsah z více zdrojů za různé formy plateb. Teoreticky si tak můžete v aplikaci vyhledat Barbie a systém vám dá možnost si ji koupit či jednorázově půjčit z obchodu, který dříve býval iTunes, a nebo – v případě aktivního předplatného HBO Max – si ji rovnou pustit tam. Apple je napojen na tyto platformy tak, že umí zobrazovat v detailech titulů také informace o české podpoře, nicméně vizuálně to není úplně nejšťastnější, takže se můžete jednoduše splést. A samozřejmě méně zdatným divákům bude trvat delší dobu si zvyknout, že kromě integrovaných aplikací existuje tedy stále možnost si filmy půjčovat a hlavně, že je tu vedle i samostatná služba Apple TV+, která za další předplatné zpřístupní Apple Originals jako Ted Lasso.

iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny © Apple

V této agregaci udělal Apple ale lepší skok než Amazon, který dodnes mate diváky ve vybraných zemích tím, co je součástí předplatného Prime Video, které se kupuje extra, a co je zdarma v rámci aplikace Freevee. Nicméně stejně jako Amazon, také Apple se musí tento princip satelitního či kabelového operátora a agregátora naučit ještě kvůli jiné věci, a to jsou Apple TV Channels. Tak jako se můžete skrz aplikaci Apple TV připojit v Česku ke streamovacím službám jako HBO Max, Disney+, SkyShowtime, Mubi, Crunchyroll (Netflix nečekejte, ale třeba Canal+ by měl být logickým krokem), rozšiřuje se i nabídka televizních kanálů a přenosů. Sezonní přístup k americké fotbalové lize MLS (myšleno evropskou kopanou, nikoliv americký fotbal) už je v české Apple TV nějaký ten pátek k dispozici, nyní je ještě víc zdůrazněn v samostatné záložce. V USA a dalších zemích je nabídka mnohem výživnější a není problém skrz Apple TV Channels (tak se tato záložka oficiálně nazývá) dostat se k placeným televizním stanicím či jiným specialitám. Doufejme, že i u nás se bude nabídka rozšiřovat.

iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny © Apple

Čekejte tedy okolo Apple TV další novinky, návrat iTunes filmů se ale konat nebude. Webové stránky iTunes se stále ještě hlásí živé, ostatně i my je používáme pro sbírání nových odkazů, a proto se s logem iTunes ještě budete u nás chvílí setkávat. Zvykejte si ovšem pomalu na koncentraci všeho ve své aplikaci Apple TV, kterou bude chtít Apple vstoupit do nové fáze streamovacích válek.

Zdroj: Apple

Netflix šel do naha! Odhalil sledovanost 99 procent filmů a seriálů
Netflix šel do naha! Odhalil sledovanost 99 procent filmů a seriálů
13.12.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Netflixu (ale i dalším službám) se roky vyčítá, že ohledně svých dat není transparentní. A to nejen vůči médiím či divákům, ale i ve vztahu k tvůrcům. V posledních měsících se však Netflix začal v tomto směru zlepšovat a nyní odhalil prakticky vše v masivním reportu.

Streamovací války nesou oběti. Gigant Paramount mává bílou vlajkou a není sám
Streamovací války nesou oběti. Gigant Paramount mává bílou vlajkou a není sám
13.12.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Okolo streamovací služby Paramount+, jejíž obsah u nás nabízí SkyShowtime, začíná být v posledních dnech horko. Spekuluje se, že je možná celá značka Paramount (včetně filmového studia) na prodej. A mezi zájemci se objevilo jedno překvapivé jméno.

Nová hrozba pro Netflix: Apple spojuje síly s konkurencí, utrpí však technická kvalita
Nová hrozba pro Netflix: Apple spojuje síly s konkurencí, utrpí však technická kvalita
12.12.2023 15:10:00 | Streaming novinky

Co se avizovalo před pár měsíci, to se již brzy stane skutečností. Původní filmy a seriály z nabídky Apple TV+ se objeví také v nabídce české verze služby Canal+, a to už od února příštího roku. Canal+ s touto novinkou zavádí nový balíček.

Prima+ před Vánoci poprvé zlevňuje, ušetřit lze i několik stovek korun. Zisk slevy je ale porodem
Prima+ před Vánoci poprvé zlevňuje, ušetřit lze i několik stovek korun. Zisk slevy je ale porodem
05.12.2023 18:15:00 | Streaming novinky

Streamovací služba televize Prima odstartovala letos v únoru a těsně před Vánoci se konečně dočká první slevové akce, která má za úkol nabrat stovky a možná tisíce nových předplatitelů. Primě se přitom obecně uživatele nabírat daří. Množství uživatelů rostlo letos rychleji, než televize sama čekala.