FB pixel TP pixel
Fanoušci slaví. Indiana Jones míří na Disney Plus. Poprvé dorazí i nesehnatelný seriál © Lucasfilm

Fanoušci slaví. Indiana Jones míří na Disney Plus. Poprvé dorazí i nesehnatelný seriál

Fantastické překvapení si pro fanoušky archeologa s kloboukem a bičem přichystalo studio Disney. To totiž vyjednalo práva na kompletní sérii Indiana Jonese, přičemž poprvé do online prostoru zamíří i příběhy mladého Indyho. Ty byly dosud dostupné pouze na VHS a DVD.

17. 5. 2023 12:00 | Filmové novinky

Už tento čtvrtek bude mít na festivalu v Cannes premiéru pátý film ze série o slavném archeologovi s tváří Harrisona Forda Indiana Jones a nástroj osudu. Ještě před uvedením nového filmu ale studio Disney oznámilo, že měsíc před celosvětovým uvedením do kin (29. června) přidá na svou streamovací službu Disney Plus i dlouho vysněné předchozí příběhy ikonického dobrodruha. Od 31. května tak budou na Disney Plus po celém světě dostupné všechny čtyři předchozí filmy, které začínají Dobyvateli ztracené archy a končí Královstvím křišťálové lebky. Bližší technické specifikace sice nebyly uvedeny, ale očekává se, že půjde po vzoru Star Wars o 4K verze, které byly již dříve vydány na UHD Blu-rayích.

Sdílené uvedené se SkyShowtime

Pro Disneyho jde o nemalý krok směrem k divákům, který dost možná nebyl zrovna levný. Ostatně není ani známo, na jak dlouho budou tituly dostupné. Ví se pouze, že Disney nebude mít filmy na platformě exkluzivně, neboť je bude sdílet v rámci USA se službou Paramount Plus. V rámci Česka pak jsou filmy dostupné na SkyShowtime. Tato služba ale nenabízí UHD verze, ale pouze HD. O to zvědavější jsme, jestli Disney nabídne trumf v podobě vizuálně nejvymazlenější kvality Indyho předchozích příběhů. Na druhou stranu má ale v rukávu jinou pecku.

Disney totiž oznámil, že kromě celovečerních filmů bude mít ke stejnému datu online premiéru i Mladý Indiana Jones, legendární seriál, který víceméně navázal na úvodní sekvenci z Poslední křížové výpravy, kde si mladého Indyho zahrál River Phoenix. V seriálu, za nímž stál jako producent sám George Lucas a který v jedné epizodě nabídl i cameo samotného Forda, jsme s Indym objeli doslova celý svět a zjistili jsme, že se ještě před svou nejslavnější érou profesora seznámil s celou řadou výjimečných osobností. Lucas totiž tehdejší seriál pojal jako velmi edukativní historickou podívanou, Indy tak putoval napříč zeměmi a střetl se se Sigmundem Freudem, T.E. Lawrencem, Louisem Armstrongem nebo Winstonem Churchillem. Dokonce měl románek se špionkou Mata Hari.

Mladý Indiana Jones

Disney vlastní práva na seriál díky původní premiéře na stanici ABC, která spadá právě pod domov Mickey Mouse. Samotný vývoj projektu byl nicméně velmi dramatický, když seriál odstartoval jako The Young Indiana Jones Chronicles a odvysílal celkem 28 epizod mezi roky 1992 a 1993. Vznikly také 4 televizní filmy a posléze byl seriál v roce 1999 pod názvem The Adventures of Young Indiana Jones přetvořen do 22 televizních snímků. Zatím se zdá, že právě tyto poslední revize uvidíme právě na Disney Plus.

George Lucas poskytl náměty pro většinu epizod, u nichž jako scenáristé a režiséři sloužili jedni z nejlepších tvůrců v Hollywoodu. Za jednotlivými epizodami stáli lidé jako Joe Johnston, Carrie Fisher nebo Mike Newell. V hlavní roli se objevil Sean Patrick Flanery, dětskou verzi Indyho pak ztvárnil Corey Carrier. Seriál rovněž obsahoval flashforwardy na stárnoucího Jonese, který již neměl jedno oko. Tuto podobu hrál George Hall.

Seriál se doposud dočkal dvou vydání na fyzických nosičích a dnes je v kompletní podobě v podstatě nesehnatelný. Některé epizody lze pořídit na VHS, kompletně ale seriál na obstarožních videokazetách nikdy nevyšel. V roce 2008 jsme se dočkali DVD vydání, které bylo napojené na premiéru Království křišťálové lebky. Zajímavostí rovněž je, že tato edice obsahovala i 94 historických dokumentů, které odkrývaly skutečnou historii oněch slavných osobností. Za produkcí přitom stál Rick McCallum, který se posléze stal producentem prequelové trilogie Star Wars.

Zdá se, že zařazením seriálu na Disney Plus nejen studio, ale i společnost Lucasfilm uznávají, že Mladý Indiana Jones zůstává oficiálním kánonem Indyho příběhů. Což je na jednu stranu milý, na druhou ale překvapivý krok. Obecně se totiž dlouhé roky spekuluje o tom, že Disney bude chtít točit vlastní prequely či spin-offy s jiným hercem v hlavní roli. Pokud ale bude Mladý Indiana Jones kanonický, značně si tím zmenší okno pro potenciální příběhy. Buď jak buď, pro diváky je oznámení vynikající zprávou, za níž si Disney zaslouží poděkovat.

Zdroj: IndieWire / Empire

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  7 142 zobrazení   216 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Clarkson a spol. projeli Českem. Nový speciál The Grand Tour má datum premiéry
Clarkson a spol. projeli Českem. Nový speciál The Grand Tour má datum premiéry
17.05.2023 10:00:00 | Filmové novinky

Pakliže fandíte rychlým a mnohdy vzácným vozům, humorným situacím a především slavné trojici moderátorů Clarkson, May a Hammond, měli byste zbystřit. Blíží se totiž premiéra chystaného speciálu The Grand Tour. A trio borců tentokrát zavítalo i do Česka.

Vyproštění 2 hýří akcí na jeden záběr. Trailer má nápadů na rozdávání
Vyproštění 2 hýří akcí na jeden záběr. Trailer má nápadů na rozdávání
16.05.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Netflix představil plnohodnotný trailer na akční pokračování Vyproštění 2, v němž se Chris Hemsworth vrátí jako žoldák Tyler Rake. Ten minule sice zemřel, nyní se ale vrací silnější než kdy dřív.

Exkluzivní přiznání i záběry. Schwarzenegger v novém seriálu odhalí city místo svalů
Exkluzivní přiznání i záběry. Schwarzenegger v novém seriálu odhalí city místo svalů
15.05.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Akční ikona Arnold Schwarzenegger se už 25. května vrátí na Netflix s akční komedií Fubar. Streamovací platforma ale nově odhalila, že kromě fikčního špionážního seriálu uvede i třídílný dokument, v němž Arnie otevře srdíčko dokořán.

Trailer ambiciózní sci-fi Nadace odhaluje epické bitvy i monstra. Premiéra bude v létě
Trailer ambiciózní sci-fi Nadace odhaluje epické bitvy i monstra. Premiéra bude v létě
15.05.2023 17:10:00 | Filmové novinky

Pakliže fandíte sci-fi seriálům a máte blízko k Isaacu Asimovovi, určitě netrpělivě čekáte na novou řadu projektu Nadace, který se snaží adaptovat dle mnohých nezfilmovatelnou literární klasiku. Nový trailer slibuje více akce i trikových momentů.