FB pixel TP pixel
Jak dopadl Žižka? První recenze jsou venku a mají jasno © Bioscop

Jak dopadl Žižka? První recenze jsou venku a mají jasno

Nejdražší film s cenovkou až 500 milionů korun se už ve čtvrtek přiřítí do tuzemských kin. A zatímco čeští recenzenti musí čekat do středečních 18 hodin, aby vynesli verdikt, zahraniční novináři již své texty vypustili. A výsledek není příliš velkým překvapením.

7. 9. 2022 11:00 | Filmové novinky

Spektákl Jan Žižka vstoupí do kin již ve čtvrtek 8. září, a tak nepřekvapí, že se na světě objevují první recenze. Avšak zatímco na ty tuzemské se zatím musí čekat, protože embargo po pondělní novinářské projekci bylo stanoveno až na středeční 18. hodinu, zahraniční novináři buď embargo neřeší, anebo ho zkrátka nemají. Buď jak buď, na serveru Rotten Tomatoes se již objevila první detailní hodnocení, která se až překvapivě shodují ve většině atributů nového filmu Petra Jákla, jehož cenovka je odhadována až na 500 milionů korun.

Klišé příběhové i řemeslné

Jak tedy film první kritici hodnotí? Unifikovaně soudí, že se nejedná o žádný zásadní průšvih, kterého se mnozí asi obávali. Jistě, zahraniční recenzenti prakticky neřeší historické nepřesnosti, rozhodně si ovšem všímají, že se Jáklův film nesoustředí zrovna na nejzajímavějíš Žižkovo období. Jak totiž poukazuje i podtitul Zrod vojevůdce, Žižku potkáváme v časech před jeho největší slávou a jak sám režisér opakovaně potvrdil, děj je zasazený do období, kdy si mohl kreativně hodně vymýšlet, protože se o Žižkovi z daného období mnoho neví. Recenzenti mají každopádně velký problém s tím, že příběh samotný není příliš zajímavý, stejně jako jeho titulní hrdina. Z filmu je prý extrémně cítit, že Žižka má být výraznou postavou, ale Jákl ho neumí přesvědčivě prodat jako velkého lídra a stratéga, za kterého ho vydává. Dočkáte se tak sice vozové hradby a dalších atributů spojených s husitskými válkami, Jákl ale prý s chutí padá do všech narativních i bitevních klišé, které si jen představíte.

Samozřejmě podle recenzí nesmí chybět klišovitě šedivý a temný středověk, v němž nikdy nesvítí slunce a krev teče proudem. Panovníci pletichaří podle učebnic průměrných hollywoodských trháků a únosy ústřední postavy Kateřiny se po chvíli prostě okoukají a začnou nudit. Bitevní vřava pak podle hodnocení sice není špatná, nepřináší ale nic nového, jen to, co jsme viděli v už jiných historických spektáklech, které si Jákl dle dřívějších prohlášení očividně bere za vzor. A jelikož si herci také odehrají své, ale nikdy žádný pořádně nevynikne, recenzenti se shodují, že je Jan Žižka tendenční podívanou, která pobaví hlavně milovníky historických rubanic, kteří si potrpí na akci a nehledají příliš velkou hloubku. Tou totiž Žižka podle dosavadních informací zkrátka nepřekypuje. Není ale rozhodně nějakým majestátním průšvihem, když se recenze zastavují na průměrných známkách a nejvíce shovívavý je aktuálně deník Variety. Bude zajímavé sledovat, jakých hodnocení se film dočká od českých recenzentů.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Trailer 4. dílu Rodu draka ukazuje rozvrat mezi Targaryeny a dračí útok
Trailer 4. dílu Rodu draka ukazuje rozvrat mezi Targaryeny a dračí útok
06.09.2022 15:00:00 | Filmové novinky

HBO po uvedení třetí epizody prequelu Hry o trůny uvedlo další z upoutávek, které naznačují, co se bude dále dít. A vypadá to, že rod Targaryenů míří do noční můry, která nejen králi Viserysovi způsobí pořádný bolehlav.

Velkolepý trailer Netflixu ukazuje brutalitu války. Na západní frontě klid vypadá božsky
Velkolepý trailer Netflixu ukazuje brutalitu války. Na západní frontě klid vypadá božsky
06.09.2022 14:30:00 | Filmové novinky

Netflix již tento podzim uvede očekávanou novou adaptaci literární klasiky Na západní frontě klid. A první trailer je naprosto velkolepou záležitostí, která ale zároveň poukazuje na úděsnost války a dopad na vojáky v první linii.

Tom Cruise riskuje život na křídlech dvouplošníku. Geniálním videem láká lidi do kin
Tom Cruise riskuje život na křídlech dvouplošníku. Geniálním videem láká lidi do kin
06.09.2022 13:00:00 | Filmové novinky

Tom Cruise je borec a také tak trochu blázen a milovník adrenalinu. A taky má vážně hodně rád kino a nebojí se ho propagovat šílenými kousky. Divácky tak v novém videu láká na Mission: Impossible a Top Gun: Maverick při riskantním manévru s dvouplošníkem.

Žižka se v kinech dlouho neohřeje. Online bude nečekaně brzy
Žižka se v kinech dlouho neohřeje. Online bude nečekaně brzy
05.09.2022 13:00:00 | Filmové novinky

Ambiciózní historický spektákl Jan Žižka již brzy vstoupí kin. Přesto již bylo oznámeno datum vstupu snímku do online světa. A ačkoli má film ambice zlákat do kin statisíce diváků, v setmělých kinosálech bude exkluzivně jen necelé dva měsíce.