FB pixel TP pixel
Jedna z nejlepších akčních sérií je nyní na Netflixu. Čeština jí nechybí © Universal Pictures

Jedna z nejlepších akčních sérií je nyní na Netflixu. Čeština jí nechybí

Nestává se úplně často, aby Netflix nabízel kompletní filmovou sérii. Nyní se to ale konečně stalo.

Filmové novinky

Ano, Netflix má pár dílů Mission: Impossible či jiné části dalších rozjetých sérií, to ale to není nic proti tomu, když si můžete konečně vpálit do zorniček jedno zcela kompletní dobrodružství. A na to teď konečně došlo. Do nabídky Netflixu totiž přibyly všechny filmy z dosavadní špiónské ságy o zapomnětlivém Jasonu Bourneovi, ve kterém čtyřikrát řádil Matt Damon a jednou Jeremy Renner. A vy byste si tuhle akční flákotu rozhodně neměli nechat ujít.

Ostřejší alternativa Bonda

První díl podle knih Roberta Ludluma, Agent bez minulosti, natočil před 19 lety režisér Doug Liman, který vtiskl špionským příběhům do té doby skoro nevídanou dávku realismu a přízemnosti. Ostatně nezapomeňme, že tou dobou vládl špionským dobrodružstvím James Bond a ve stejném roce v kinech blbnul Pierce Brosnan v katastrofálně digitální zběsilosti Dnes neumírej. Jason Bourne jako by Bondovi sebral vítr z plachet a diváci rychle zjistili, že agent z masa a kostí je vždycky víc, než miliarda triků včetně neviditelného Aston Martinu.

Byl to ale až Paul Greengrass, který Bourneovi vtiskl rukopis, který se zapsal do historie akčního filmu. Greengrass totiž přešel na ruční kamery, které ještě více podtrhly nejen neustálý pocit sledovanosti tajnými službami, ale především akční vylomeniny ústředního agenta, který najednou lámal ruce takovým způsobem, že jste to doslova cítili na vlastní kosti. Greengrass dokázal diváka i díky rychlejším střihům přitáhnout ještě více k Bourneovi, přičemž co začal v Bourneově mýtu, to následně ještě vyšperkoval v prakticky dokonalém Bourneovu ultimátu, které Greengrassův dokumentární styl snímání vyhrocených pěstních soubojů a honiček pozvedlo na zcela neslýchanou úroveň.

Spin-off i pozdní sequel

O to smutnější byl poloviční restart/spin-off Bourneův odkaz, ve kterém se příběh zaměřil na nového agenta s tváří Jeremyho Rennera. Režii po Greengrassovi převzal dlouholetý scenárista série Tony Gilroy, který chtěl špionský svět Treadstonu ještě více uzemnit a výrazně ubral i na zběsilé akci a dynamickém snímání. Gilroy před premiérou tvrdil, že právě tohle byla jeho vize filmů o Bourneovi, ale Greengrass ji posléze učinil více akční a méně psychologickou. Pravdou ale je, že publikum na Gilroyovu verzi s magickými agentskými pilulkami, které z vás udělají superagenta, moc neslyšelo. A tak se série vrátila zpět k ústřednímu hrdinovi.

Pět let starý Jason Bourne dorazil až 9 let po Bourneovu ultimátu a na výsledku je vidět, že se Greengrass a Damon vraceli k příběhu, který už byl do jisté míry uzavřený. Bourneovskou štafetu navíc úspěšně přebral v té době již dávno zrestartovaný Bond s Danielem Craigem, jenž se v Casino Royale a Quantum of Solace předchozím bourneovkám snažil hodně dýchat na záda. Nakonec se ale opět vrátil spíše k britské tradici a agresivního špionského buldoga změnil zpět na elegána, který je v éře moderních technologií zastaralou, ale potřebnou silou. Paradoxem je, že podobné téma zvolil ve svém posledním tažení i Jason Bourne. Ten se totiž musí utkat s novou agentkou, která spíše než hrubou sílu využívá právě technologie. Ostatně jak jinak se popasovat se špionáží v čase po Edwardu Snowdenovi a aféře hromadného sledování populace vládou.

Sága o Jasonu Bourneovi je každopádně nejen zajímavou encyklopedií akčního filmu, ale i progrese daného žánru napříč 14 lety. Zatímco Bourne dokázal redefinovat konkurenční bondovskou ságu, sám sebe dokázal nesmazatelně zapsat jako vyřezanější a nesmlouvavější variantu, která není svázaná desetiletími dlouhým odkazem tradic. I proto byste si měli dobrodružství agenta bez minulosti znovu zopakovat. Obzvlášť když jsou nyní na Netflixu i s českou podporou v podobě titulků.

 81 577 zobrazení   380 se líbí
Harry Potter se vrací do Bradavic. HBO plánuje sešlost hrdinů po 20 letech
Harry Potter se vrací do Bradavic. HBO plánuje sešlost hrdinů po 20 letech
19.11.2021 7:00:00 | Filmové novinky

Možná se to nezdá, ale letos uplynulo již 20 let od premiéry Kamene mudrců, prvního filmu s nesmělým čarodějem Harrym Potterem. HBO se proto rozhodlo uspořádat návrat bradavických kouzelníků.

Lucasfilm rozhodl o budoucnosti Star Wars. Řadu fanoušků nenadchne
Lucasfilm rozhodl o budoucnosti Star Wars. Řadu fanoušků nenadchne
18.11.2021 9:00:00 | Filmové novinky

Společnost Lucasfilm má za sebou poměrně turbulentní týdny. Kromě kreativních neshod s Patty Jenkins ohledně tvorby Rogue Squadron se řešila také pozice šéfky Kathleen Kennedy. Přes kritiku z řad fanoušků nakonec Lucasova nástupkyně povede filmový kolos nadále. Smlouvu má až do roku 2024.

20 skvělých filmů, které jsou nově dostupné na Netflixu s češtinou
20 skvělých filmů, které jsou nově dostupné na Netflixu s češtinou
17.11.2021 13:00:00 | Filmové novinky

S polovinou listopadu Netflix přidal řadu filmů s českou lokalizací do své nabídky. Nechybí ani řada akčních megahitů v čele s Mission: Impossible či Spider-Manem.

Finální trailer Spider-Mana je tady! Marvel slibuje pavoučí Endgame
Finální trailer Spider-Mana je tady! Marvel slibuje pavoučí Endgame
17.11.2021 9:00:00 | Filmové novinky

Online konečně dorazil dlouho očekávaný plnohodnotný trailer na třetí díl spider-manovské série spadající pod Marvel Cinematic Universe. A laťka nikdy nebyla výš.