FB pixel TP pixel
Již zítra se otevřou kina. Známe detailní opatření i programovou nabídku © TMDB

Již zítra se otevřou kina. Známe detailní opatření i programovou nabídku

Od pondělí 11. května se znovu otevírají kina, která byla v březnu uzavřena z důvodu vládních nařízení ve snaze zabránit šíření koronaviru. Co vás čeká v programu kin a jaká jsou bezpečnostní doporučení, aby mohla kina bezpečně fungovat? Na to jsme se podívali.

České novinky

Odložené premiéry i filmy, co jsou online

Pokud nás sledujete dlouhodobě, pak vás programová nabídka kin pro první týdny po znovuotevření asi nepřekvapí. Potvrdily se totiž sliby distributorů a kinařů, že v prvních dnech nemáme očekávat příval novinek. Ty dorazí až podle toho, zda bude návštěvnost smysluplná. Kina tudíž od pondělí odstartují s nabídkou, kterou si dnes můžete často přehrát i online. V nabídce kin nalezneme filmy jako Joker, Bloodshot, Neviditelný, Vlastníci či Frčíme. Hned v otevírací týden však kinaři nasadí i dosud nepromítaný thriller Lov, který měl jít do kin právě v době, kdy u nás byla zavedena vládní opatření, která kina uzavřela.

Zajímavé bude sledovat i další pouť dokumentárního hitu V síti, který společně s doprovodným filmem V síti: Za školou nepřešel během karantény na online platformy a udržel tak pro kina svou exkluzivnost. Následující týdny nicméně nemáme dle distributorů očekávat žádné velké hity. 21. května by měla být nasazena komedie Malá lež či historická Emma. 28. května jsou v plánu retro komediální Problémissky společnosti Bioscop a s filmy přijdou i menší distribučky jako Artcam Films, která uvede dokumenty Pro Samu a Země medu.

První festival po uvolnění nabídne FAMUfest

Již zítra se otevřou kina. Známe detailní opatření i programovou nabídku © TMDB

Pokud vám chybí festivalová nálada, alespoň částečně to může napravit FAMUfest, jenž proběhne omezeně v Kasárnách Karlín od 20. do 24. května. Kromě programu v Karlíně bude festival probíhat i online, když nabídne 52 soutěžních filmů v 11 tematických blocích. Část z těchto filmů naleznete přímo na webu FAMUfestu ve virtuální filmotéce.

Online projekce zatím zůstanou

Pokud vám vyhovuje přesun kin do online světa skrze platformy Vaše kino a Moje kino LIVE, prozatím by měla být možnost sledování filmů z pohodlí domova zachována. Ostatně dává to smysl i vzhledem k nařízení, že se vstupenky do sálu budou moci prodávat ob sedačku. Kina tudíž skrze online prodej mohou vykrýt část svých příjmů právě diváky, kteří z bezpečnostních důvodů do kina ještě přijít nechtějí.

Dezinfekce, roušky a bez potravin

Již zítra se otevřou kina. Známe detailní opatření i programovou nabídku © TMDB

Fond kinematografie v uplynulých dnech zveřejnil detailní doporučení pro kinaře, která se týkají bezpečnosti v kinech. Je důležité zmínit, že se jedná o doporučení a kinaři tudíž mají možnost si určité prvky upravit dle možností daného kina a své vlastní odpovědnosti. Obecně platí, že by všichni pracovníci i návštěvníci kina měli mít na obličeji roušku. Shlukování v předsálí nebude umožněno a lidé by se po zakoupení vstupenek (doporučený je nákup online) měli ihned odebrat do sálu. Sály by měly být mezi promítáními dezinfikované. Jak však instruktážní manuál uvádí, dezinfikovat je potřeba například opěrky, nikoli samotné polstrování. Rovněž je možné, že ve vašem kině nebude možné používat klimatizaci. Pokud je totiž postavena na cirkulaci vzduchu uvnitř prostoru a horký vzduch nevyvádí ven, je taková cirkulace nevhodná kvůli možnosti nekontrolovaného šíření viru. Prostory kin by rovněž měly být vybaveny dezinfekcemi a nakonec skutečně nebude umožněn prodej jakýchkoli potravin či nápojů. Platí i omezení počtu osob dle současných vládních nařízení, tedy, že do sálu může být v jeden čas prodáno 100 vstupenek.

 881 zobrazení   27 se líbí
PODCAST: Netflix vyhrál koronaloterii. Čekají kinaře temné časy?
PODCAST: Netflix vyhrál koronaloterii. Čekají kinaře temné časy?
08.05.2020 | České novinky

Zatímco kinaři bojují o přežití a vyhlížejí blížící se termín znovuotevření svých svatostánků, Netflix si mne ruce. Má totiž za sebou veleúspěšné čtvrtletí a hned několik hitů. Opravdu nás čeká online budoucnost? Anebo se vše opět vrátí do starých kolejí?

Vše, co potřebujete vědět o otevření kin 11. května
Vše, co potřebujete vědět o otevření kin 11. května
01.05.2020 12:00:00 | České novinky

A jsme zase o krok před nimi, chce se použít známá hláška z filmu Pelíšky, když i hollywoodské deníky přináší zprávy, že je Česká republika první evropskou zemí, která znovu otevře kina a další kulturní místa po zásahu koronaviru. Dali jsme dohromady veškeré dostupné info o tom, jaká budou opatření.

PODCAST: Do kina půjdeme v rouškách, říká V. Marek z Bioscopu
PODCAST: Do kina půjdeme v rouškách, říká V. Marek z Bioscopu
30.04.2020 7:00:00 | České novinky

Kdy se otevřou kina? Jaká nabídka tam na nás bude čekat? A jaká budou hygienická opatření? To je jen část témat, která v novém podcastu osvětluje Vojtěch Marek z distribuční společnosti Bioscop, která byla jako jedna z mnoha zasažena pandemií koronaviru.

KVIFF letos neproběhne. Chystá se globální online festival jako náhrada
KVIFF letos neproběhne. Chystá se globální online festival jako náhrada
28.04.2020 10:00:00 | České novinky

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary dnes oznámil, že se kvůli stále se vyvíjející pandemii koronaviru letošní filmový festival počátkem července neuskuteční. Diváci by však o filmy přijít neměli. Světové festivaly chystají společnou iniciativu v podobě globálního online festivalu.