FB pixel TP pixel
Karlovarský festival pobouřil Ukrajince ruským filmem. Organizátoři reagují jasně © Netflix

Karlovarský festival pobouřil Ukrajince ruským filmem. Organizátoři reagují jasně

Jen krátce před zahájením mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech musí pořadatelé řešit mediální skandál a bránit se vůči příkrým slovům z Ukrajiny.

29. 6. 2022 14:00 | Filmové novinky

Jak je již každoročním zvykem, začátek července s sebou přinese i jednu z největších filmových událostí roku – Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Zatímco loni vedení festivalu čelilo výtkám vůči pozvání kontroverzní hollywoodské star Johnnyho Deppa, letos musí žehlit další mediální nepříjemnost. Ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis totiž v otevřeném dopise prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi protestuje proti zařazení ruského filmu Kapitán Volkonogov uprchl do festivalového programu. Nelíbí se mu, že film vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se dokonce podíleli na ruských propagandistických filmech. Poskytnutím prostoru pro tento film se odvádí pozornost mezinárodního společenství od válečných zločinů páchaných na Ukrajině, a vyzývá festival, aby „…pozastavil jakoukoli spolupráci s lidmi a institucemi přímo či nepřímo podporovanými ruskou vládou".

Zástupci festivalu si za zařazením snímku do programu stojí a toto rozhodnutí obhajují ve vydaném prohlášení. Vedení odmítá, že by promítání filmu odvedlo pozornost mezinárodního společenství od ruských válečných zločinů. Naopak ve snímku, který měl loni premiéru na benátském festivalu, vidí nepřímou, byť velmi čitelnou kritiku stávajícího ruského režimu. „Naopak jsme přesvědčeni, že uvedením toho filmu můžeme vzbudit veřejnou diskuzi, která upozorní na přesah hlavního tématu filmu do aktuálního dění,“ tvrdí mimo jiné festivalové vedení. Film Kapitán Volkonogov uprchl se odehrává v Leningradě v roce 1938, kdy jsou stalinistické čistky na svém vrcholu a jako domnělí nepřátelé státu jsou popravováni nevinní lidé.

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Je to tady! Daredevil a další marvelovky z Netflixu jsou opět online
Je to tady! Daredevil a další marvelovky z Netflixu jsou opět online
29.06.2022 10:00:00 | Filmové novinky

Fandové komiksových seriálů se konečně dočkali a ani to netrvalo dlouho. Jen dva týdny od spuštění v Česku streamovací služba Disney Plus vrací do oběhu původně netflixovské adaptace temnějších seriálů napojených na Marvel Cinematic Universe.

Nové video vysvětluje, v čem je seriál Obi-Wan Kenobi naprosto skvělý
Nové video vysvětluje, v čem je seriál Obi-Wan Kenobi naprosto skvělý
28.06.2022 15:45:00 | Filmové novinky

Seriál Obi-Wan Kenobi je u konce a fanoušci jsou rozpolcení na dva tábory. Zatímco jedni novinku ze světa Star Wars chválí za uzavřený dějový oblouk a zábavné souboje, jiné trápí těžké dějové lapsy. Nyní ale přichází video, které jasně rozebírá, že je seriál lepší, než si někteří chtějí přiznat.

Nejžhavějších film roku vznikl v Česku. Trailer na Hranice lásky musíte vidět
Nejžhavějších film roku vznikl v Česku. Trailer na Hranice lásky musíte vidět
28.06.2022 11:00:00 | Filmové novinky

Zapomeňte na trapnou erotiku ve stylu Troškova Slunce, seno… nebo křečovité postelové scény, konečně přichází film, který je autentický a o vztazích a intimnostech mluví bez příkras.

Tom Cruise slaví největší úspěch v kariéře. Trumfl Batmana i Hobita
Tom Cruise slaví největší úspěch v kariéře. Trumfl Batmana i Hobita
27.06.2022 14:45:00 | Filmové novinky

Zatímco řada jiných herců už to v jeho věku začala pomalu balit, Tom Cruise teprve nyní sahá po vrcholných úspěších své kariéry. Sérii Mission: Impossible dotáhl víceméně k dokonalosti a nyní slaví neuvěřitelný úspěch návratu Top Gunu.