FB pixel TP pixel
Kina se zřejmě otevřou 8. června. Otázkou zůstává, co se v nich bude hrát © TMDB

Kina se zřejmě otevřou 8. června. Otázkou zůstává, co se v nich bude hrát

Pandemie koronaviru znamenala obrovský zásah do filmového průmyslu. Řada filmů byla přeložena na pozdější datum, nová natáčení stojí a s možným otevřením kin v červnu není jasné, co se bude v sálech promítat.

České novinky

Otevření kin v červnu, ale s omezeními

Ačkoli pandemie koronaviru zasáhla filmové odvětví s pořádným důrazem, producentům, distributorům i filmovým festivalům začíná svítit světlo na konci tunelu. Vládní plán počítající s povolením kulturních akcí totiž naznačuje, že by se kina a kulturní akce obecně mohly otevírat 8. června. Má to však několik podstatných ALE.

Předně je nutné brát v úvahu, že akce budou povoleny pro 50 osob, což značně limituje množství lidí v kinosálech a v podstatě zabraňuje pořádání jakéhokoli festivalu. Ať už hudebního či filmového. To se samozřejmě s největší pravděpodobností dotkne letošního filmového festivalu v Karlových Varech, který 28. dubna nebude mít tradiční tiskovou konferenci a místo toho bude pouze zasílat tiskovou zprávu. Značí to zrušení či odložení letošního ročníku na pozdější datum jako v případě Febiofestu, Finále Plzeň či dalších festivalů? Pravděpodobně ano. Ale nesuďme před večerem.

Kina se zřejmě otevřou 8. června. Otázkou zůstává, co se v nich bude hrát © TMDB

Zatím se zdá, že filmový svět počítá s návratem do normálních kolejí kolem září, čemuž napovídají plány filmových festivalů v Benátkách a Torontu, které by podle organizátorů měly zatím proběhnout dle plánu. Rovněž české festivaly jsou plánované především v rámci září a října, tedy 5 až 7 měsíců od startu epidemie. Dává to smysl, neboť organizátoři potřebují mít na festivalech davy lidí. Nikoli pár desítek. A tím se vracím zpět ke kinům.

Distribuce váhá s novinkami

Ačkoli by kina mohla 8. června otevřít pro 50 osob, filmoví distributoři se prozatím zdráhají pustit do kin novinky. Takové 3Bobule dodnes nemají ohlášenou náhradní premiéru a stejně jsou na tom i filmy jako Šarlatán, Štěstí je krásná věc, Žáby bez jazyka či Můj otec Antonín Kratochvíl. Je nyní i jasné, že se bude přesouvat premiéra filmu Bourák (zatím na 28. května) a je vysoce pravděpodobné, že by prvním českým filmem po pandemii mohl být až Havel s datem 16. července. To už by mohla být omezení 50 osob zrušena a lidé by se do kin nemuseli bát vkročit. Protože co si budeme povídat, očekávat nával lidí do kin okamžitě po zrušení opatření je spíše utopií a distribuce potřebuje na novinkách utržit peníze, které do jejich vývoje tvůrci vložili. Nikoli je promítat pro pár lidí ve vyprázdněných sálech, zatímco většina populace bude pokračovat s nakoukáváním Netflixu.

Kina se zřejmě otevřou 8. června. Otázkou zůstává, co se v nich bude hrát © TMDB

Ostatně podobně uvažují i hollywoodská studia, která odkládají filmy na termíny od července dál. A to je vzhledem k současné katastrofální situaci s pandemií v USA ještě velmi optimistická prognóza. Do kin by tak v první vlně zamířily filmy, které v kinech byly již v časech před nástupem koronaviru, případně by se revivalů dočkaly starší kousky. Je ale již nyní jasné, že pokud se kina otevřou, bude to za velmi přísných opatření. Kinaři a distribuce totiž již nyní řeší, jak se budou muset pozměnit hygienická nařízení. Můžete tedy téměř s jistotou počítat s omezením osob u pokladen kin, rouškami v sálech, rozsazením napříč sálem a možná i baleným popcornem. Těžko si totiž představit, že by podobná nařízení v první vlně rozvolňování pro kulturní akce nepřišla. Na oficiální oznámení si však ještě počkáme.

 323 zobrazení   16 se líbí
15 nejlepších filmů, které najdete na YouTube kanále Filmy česky a zadarmo
15 nejlepších filmů, které najdete na YouTube kanále Filmy česky a zadarmo
14.04.2020 | České novinky

YouTube kanál Filmy česky a zadarmo v uplynulých 3 týdnech přinesl dohromady 15 oblíbených českých filmů, které jsou dostupné vždy po dobu 30 dní. Kromě těchto "koronavirových" přídavků však kanál nabízí i další filmy. Pojďme se podívat na ty nejlepší.

YouTube kanál Filmy česky a zadarmo zveřejnil nabídku filmů na nový týden
YouTube kanál Filmy česky a zadarmo zveřejnil nabídku filmů na nový týden
06.04.2020 13:00:00 | České novinky

YouTube kanál Filmy česky a zadarmo před dvěma týdny spustil akci, kdy každý týden od 17.00 uveřejňuje na svém profilu jeden oblíbený český film denně. Nyní známe nabídku pro druhý dubnový týden.

PODCAST: Koronavirus vs. streamovací služby + dubnové hity Netflixu a HBO
PODCAST: Koronavirus vs. streamovací služby + dubnové hity Netflixu a HBO
03.04.2020 14:00:00 | České novinky

V novém více než hodinovém podcastu jsme se po dvou týdnech znovu vrátili ke koronaviru a jeho dalším dopadům na svět filmu. Pandemie již totiž začala negativně působit i na streamovací služby, které mimo jiné snížily svou kvalitu. Zároveň doporučujeme dubnové hity!

Malá kina se koronaviru nebojí a přesunula se online. Podpořte je!
Malá kina se koronaviru nebojí a přesunula se online. Podpořte je!
01.04.2020 15:00:00 | České novinky

Zatímco velké multiplexy s nástupem vládních nařízení o uzavření provozoven zavřely na neurčito dveře a čekají, malá kina se dokázala přizpůsobit. Iniciativy Vaše kino a Moje kino LIVE ukazují, jak svým divákům dopřát zážitek i z domova