FB pixel TP pixel
Koronavirus: I divadla se přesouvají online. Kde si přehrát představení? © TMDB

Koronavirus: I divadla se přesouvají online. Kde si přehrát představení?

Filmaři nejsou jediní, kdo to v době koronaviru nemá lehké. I divadelníci potřebují z něčeho žít a dostat svá díla k divákům, kteří náhle museli opustit hlediště. Proto se hromadně přesouvají online.

České novinky

O dřívějších releasech filmů od Disneyho nebo Universalu jsme už psali. Zatímco filmový byznys stagnuje, natáčení se ruší a kina se celosvětově zavírají, filmy se pomalu, ale jistě přesouvají na internet. A nebo se jejich premiéry rovnou přesouvají na lepší časy (a ty jsou v mnoha případech dost daleko - zdravíme deváté Rychle a zběsile, těšíme se za rok!).

Koronavirus nicméně udělal čáru přes rozpočet nejen filmařům po celém světě (dotklo se to i nás v Česku, když se mimo jiné pozastavila produkce seriálů Carnival Row, The Wheel of Time a Falcon and The Winter Soldier), ale i divadlům. Ta se stejně jako kina po celém světě zavírají, protože světe div se, v hledišti bývá opravdu hodně diváků! Divadlo zkrátka žije. A v době koronaviru mu nezbývá nic jiného, než žít online.

Sledujte svá oblíbená divadla online

Na internetu se tak můžete podívat na záznamy inscenací například z pražského Divadla na Vinohradech, ze Studia DVA či z brněnského Divadla Bolka Polívky. Kanál #kulturažije na MALL.TV si pak připravil vysílání představení například z kultovního Dejvického divadlo, z La Fabriky či Divadla VOSTO5. Na MALL.TV je navíc divadelním souborům možné několika kliknutími i finančně přispět na fungování v těchto těžkých časech. Což je fér.

Sledovat lze i zahraniční představení

Sledovat online a zdarma můžete i záznamy z newyorské Metropolitní opery a brzy i z londýnského National Theatre. Londýnské Národní divadlo svá představení běžně promítá v kinech po celém světě (výjimkou není ani pražský triptych Aero, Oko a Světozor), ale nyní se od 2. dubna přesune na YouTube. Prvním představením, které bude ve čtvrtek 2. dubna ve 20:00 vysíláno, bude komediální hit s Jamesem Cordenem Sám na dva šéfy (One Man Two Guvnors). Po odvysílání bude na YouTube kanálu dostupné celý týden. Další čtvrtky se můžete těšit na Janu Eyrovou, Ostrov pokladů a Večer tříkrálový.

V plánu jsou samozřejmě i další tituly, které budou snad co nevidět oznámeny. V každém případě platí, že večery s NT Live se konají vždy ve čtvrtek ve 20:00 (našeho času, Britové nastavují upozornění na 19:00) a záznamy pak jsou dostupné týden. Návštěva divadla ani kina to není, ale snad tyto pevné časy představení přinesou kýžený výsledek v podobě společného komunitního zážíitku… online.

 1 935 zobrazení   18 se líbí
YouTube kanál Filmy česky a zadarmo startuje denní příděl filmů proti nudě
YouTube kanál Filmy česky a zadarmo startuje denní příděl filmů proti nudě
24.03.2020 | České novinky

Distribuční společnost Bioscop/Magic Box se rozhodla bojovat proti trudomyslnosti a nudě v čase koronaviru a na svém YouTube kanále uvede každý den oblíbený snímek ze svého katalogu. Startuje se Pelíšky a Samotáři.

Web Titulky.com stále porušuje autorská práva Netflixu i HBO
Web Titulky.com stále porušuje autorská práva Netflixu i HBO
23.03.2020 13:00:00 | České novinky

Jeden z nejvýraznějších českých filmových serverů, zabývající se distribucí titulků pro zahraniční filmy a seriály, porušuje autorská práva. A nic se neděje!

HBO oficiálně pozastavuje výrobu dabingu
HBO oficiálně pozastavuje výrobu dabingu
20.03.2020 10:00:00 | České novinky

HBO v informačním emailu svým zákazníkům oznámilo, že na dobu 2 týdnů pozastavuje výrobu dabingu u svých pořadů. Jak jsou na tom další streamovací služby?

Kina začínají promítat online! Včetně odborných úvodů a možnosti diskuze
Kina začínají promítat online! Včetně odborných úvodů a možnosti diskuze
18.03.2020 14:00:00 | České novinky

Zavřená kina se snaží svým návštěvníkům nabídnout alespoň nějakou alternativu, aby jim nevypadly příjmy a zároveň, aby potěšily své věrné diváky. Se zajímavou nabídkou nyní přichází Aerofilms.