FB pixel TP pixel
Koronavirus: Řetězec kin Cinema City nezavřel a opět líže morální dno © TMDB

Koronavirus: Řetězec kin Cinema City nezavřel a opět líže morální dno

V České republice platí stav nouze, který de facto zakazuje jakékoli šrocování lidí na jednom místě ve větším počtu než 30 osob. Zatímco většina kin na měsíc zavřela své brány, Cinema City doluje peníze.

České novinky

Předem upozorňuji, že si tentokrát dovolím být velmi osobní, k síti kin Cinema City mám totiž dlouholetý osobní vztah. Vysvětlím. Je to zhruba 10 let, co jsem si během studií vysoké školy přivydělával v tehdejší síti kin Palace Cinemas. Vařil jsem popcorn, rozdával hračky, tiskl vstupenky a jako uvaděč viděl závěrečnou scénu Hvězdného prachu nebo kompletního Temného rytíře víckrát, než bych měl oficiálně přiznávat. Byly to dobré časy, neboť tehdejší vedení uvažovalo logicky a nechovalo se ke svým zaměstnancům a návštěvníkům jako hladová bestie prahnoucí pouze po penězích.

Přetočme hodiny o 10 let do budoucnosti, do roku 2020, a jako bývalý zaměstnanec, který opravdu s chutí chodil do Slovanského domu jako zaměstnanec i jako divák, se nestačím divit. Myslím, že už jsem se k technické kvalitě veřejně kdysi dávno vyjadřoval, nicméně, proč si to nezopakovat. Kvalita Cinema City je od změny názvu a převzetí nových vlastníků tristní (nic se nezměnilo ani od 2 let staré koupě Cineworld Group). Standardy projekcí jako je maskování plátna zmizely, kvalita nemá s jakýmkoli nadstandardem multikin nic společného (srovnejte třeba s Premiere Cinemas, ale i Cinestar je úplně jinde). Ano, Cinema City má IMAX a 4DX (nechodím do něj, ale někoho to zkrátka baví), ale to je tak všechno.

Koronavirus: Řetězec kin Cinema City nezavřel a opět líže morální dno © TMDB

Co mě ale v současné situaci nouzového stavu vytáčí, je absolutní neschopnost Cinema City přijmout fakt, že stanovení limitu 30 osob neznamená, že můžete promítat a vystavovat své klienty i zaměstnance potenciálnímu riziku. Ano, jsme Češi, tj. národ, který by si pro korunu nechal vrtat koleno, bezhlavě jezdí do rizikových oblastí Itálie, protože „přece nenechám propadnout svoje vydřený love“, a který ke všemu přistupuje jako všeználek Brouk Pytlík nebo usměvavý Švejk, opravdu mě ale fascinuje, že dokážeme zlehčovat i takovou věc, jakým je stav nouze vyhlášený státem v momentě, kdy počet nakažených hlavně v Praze roste.

A už vůbec nechápu logiku Cinema City, které z mé zkušenosti musí mít na provoz každého kina minimálně 10 zaměstnanců, aby mohlo fungovat a tudíž ani limitace pro 30 osob v sále nedává smysl. Počítat by se totiž měli nejen návštěvníci, ale i zaměstatnci, kteří s nimi přijdou do kontaktu. Kromě toho filmy mohou končit v podobný čas, lidé se střetávají u pokladen. Opravdu lze zaručit, že se jich na jednom místě nesejde třeba ve frontě na popcorn více?

Koronavirus: Řetězec kin Cinema City nezavřel a opět líže morální dno © TMDB

Ano, v Česku jsme vskutku přeborníky na jakékoli kličky v zákonech a nařízeních, nepřestává mě ovšem fascinovat hyenismus, kterého se vedení Cinema City dopouští, aby si ještě trochu namastilo oproti zavřené konkurenci kapsu. Vysílá jasný signál: „Chceme vaše peníze stůj co stůj, nehledě na to, jestli se něčím nakazíte vy, nebo naši pracovníci.“ Gratuluji, jste dobytci a je mi úplně jedno, že zástupci Cineworldu v posledních hodinách vysvětlují v médiích, že pokud zavřou, nebudou schopni platit dluhy a mohou zkrachovat. Hádejte co, nejste sami. Nelichotivě bych mimochodem počastoval i každého rodiče, který s vědomím potenciálního nakažení vezme mezi dalších cca 30 lidí svoje malé dítě, které „potřebuje zabavit“. Co si třeba zahrát nějakou stolní hru? Tedy aplikovat aktivitu jako za časů, kdy se výchova dětí nezmenšila na plácnutí dítě před mobilní telefon či tablet. U srdce mě hřeje jen skutečnost, že když se dívám na prodej vstupenek, nezdá se, že by Cinema City kdovíjak s touto strategií válelo. Češi možná skutečně nebudou takoví ignoranti, za jaké nás často mám. Díky alespoň za to.

 9 170 zobrazení   224 se líbí
PODCAST: Koronavirus a jeho dopady na filmový byznys a diváky
PODCAST: Koronavirus a jeho dopady na filmový byznys a diváky
12.03.2020 14:00:00 | České novinky

Koronavirová situace je nově označená za pandemii a dopad na denní život i ekonomiku začíná být masivní. V novém podcastu jsme se na obě tyto strany mince podívali a rozebrali, jaký dopad má koronavirus na filmový byznys a životy filmových diváků.

Kde si můžete přehrát vítěze Českých lvů? My to víme
Kde si můžete přehrát vítěze Českých lvů? My to víme
08.03.2020 15:00:00 | České novinky

Je dobojováno a Český lev za rok 2019 ohlásil jako vítěze primárně Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Drsné válečné drama získalo většinu sošek a ovládlo tak slavnostní večer českých filmových cen.

Na které ambiciózní české filmy se můžeme v nejbližší době těšit?
Na které ambiciózní české filmy se můžeme v nejbližší době těšit?
04.03.2020 | České novinky

V bilanční zprávě pro rok 2019 Národní fond kinematografie zveřejnil nejen v jaké kondici se nachází český film a kterým snímkům se dařilo finančně i umělecky, ale podal informace o filmových projektech, které můžeme v nejbližší době očekávat.

Viděli jste dokument V síti? Pusťte si i těchto 12 společenských dokumentů
Viděli jste dokument V síti? Pusťte si i těchto 12 společenských dokumentů
04.03.2020 | České novinky

Pokud jste zamířili do kina na dokument Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti, možná jste dostali chuť podívat na se další dokumentární počiny, které se zabývají společenskými problémy dneška. Vybrali jsme pro vás dvanáctku těch, na které nedáme dopustit. Dvanáct? Tak to je pohoda!