FB pixel TP pixel
Na které ambiciózní české filmy se můžeme v nejbližší době těšit? © TMDB

Na které ambiciózní české filmy se můžeme v nejbližší době těšit?

V bilanční zprávě pro rok 2019 Národní fond kinematografie zveřejnil nejen v jaké kondici se nachází český film a kterým snímkům se dařilo finančně i umělecky, ale podal informace o filmových projektech, které můžeme v nejbližší době očekávat.

České novinky

Jeden z ambicióznějších filmů, který si již letos odbyl premiéru na právě skončeném festivalu Berlinale, je snímek Šarlatán. Ten vypráví příběh léčitele Jana Mikoláška, kterého si zahrál Ivan Trojan pod dohledem slavné polské režisérky Agnieszky Holland. Další z titulů, které neskrývají vyšší cíle, je určitě životopisné drama Havel. To dostalo od Státního fondu kinematografie v roce 2018 14,5 milionu korun. Režírovat jej bude Slávek Horák, autor filmu Domácí péče, v hlavních rolích uvidíme Viktora Dvořáka jako Václava Havla a Annu Geislerovou v roli Olgy Havlové. Z dětských projektů určitě stojí za zmínku zfilmování dobrodružné knihy foglarovského typu Prašina Vojtěcha Matochy o fiktivní magické pražské čtvrti. Práva získal televizní a filmový producent Vratislav Šlajer, film by se měl v kinech objevit v roce 2021.

Na které ambiciózní české filmy se můžeme v nejbližší době těšit? © TMDB

K dokončení jsou blízko i animované a loutkové projekty jako Barevný sen Jana Baleje (Fimfarum 2), Přes hranici, jenž je debutem režisérky Florence Miailhe a který je koprodukčně svázán s Českou republikou, Francií a Německem, nebo dětský loutkový film Myši patří do nebe, kterou režíruje dvojice Jan Bubeníček a Denisa Grimmová Abrhámová. Nemalý mediální zájem bude jako tradičně spojen s novým dokumentem autorské dvojice Vít Klusák a Filip Remunda Jak Bůh hledal Karla, který se zaměří na polskou religiozitu v opozici k ateistickému Česku. Letošní jiný Klusákův projekt V síti, si před premiérou minulý týden svým tématem a mediální propagací stihl zajistit obří zájem veřejnosti, čísla návštěvnosti kin budou jistě vysoká. Z dalších projektů zmiňme například dokument debutujícího Jindřicha Andrše Nová šichta, který se soustředí na téma, které se v rámci dnešní společnosti často řeší, přechod od práce, která prakticky zaniká (hornictví) k novým výzvám (virtuální práce) pohledem bývalého horníka. Státní fond kinematografie také v roce 2019 vysokými částkami podpořil projekt Tomáše Mašína Bratři, který má zachytit příběh bratrů Mašínů (15 milionů korun), film Terezy Nvotové Světlonoc získal podporu 10 milionů korun a druhý film režisérky Beaty Parkanové Slovo pak 8,5 milionu. Detailnější informace naleznete zde.

 397 zobrazení   3 se líbí
Rekordní rok 2019. Jak se loni dařilo českému filmu?
Rekordní rok 2019. Jak se loni dařilo českému filmu?
02.03.2020 | České novinky

Státní fond kinematografie vydal před nedávnem bilanční zprávu o tom, jak se v loňském roce vedlo českému filmu. Pojďme se na ni podívat a vypíchnout nejzajímavější informace.

PODCAST: Specialista Bioscopu V. Marek: Chci dělat kampaň Párty Hárd 2
PODCAST: Specialista Bioscopu V. Marek: Chci dělat kampaň Párty Hárd 2
26.02.2020 15:00:00 | České novinky

V čerstvém podcastu se za mikrofon usadil marketingový specialista distribuční společnosti Bioscop Vojtěch Marek, který se rozpovídal o svých kariérních počátcích, rekordní návštěvnosti v českých kinech, propagaci (nejen) českých filmů a tužbě spolupracovat s Řezníkem na pokračování Párty Hárd.

50 nejlepších českých filmů, které jsou aktuálně dostupné na Netflixu
50 nejlepších českých filmů, které jsou aktuálně dostupné na Netflixu
26.02.2020 13:00:00 | České novinky

Český Netflix aktuálně nabízí již přes 100 českých filmů. A ano, najdete mezi nimi i řadu mizerných romantických komedií. My se dnes ale podíváme na to nejlepší, co české luhy a háje na streamovací službě nabízí napříč žánry.

Tonda Blaník je zpět, tentokrát svou satiru rozehraje na YouTube
Tonda Blaník je zpět, tentokrát svou satiru rozehraje na YouTube
25.02.2020 | České novinky

Asi nejznámější český “lobbista” Tonda Blaník, který je českému publiku znám ze seriálu Kancelář blaník a má na kontě 5 řad seriálu a jeden celovečerní film bude pokračovat v glosování současné politické scény.