FB pixel TP pixel
Legenda animace se loučí. Mijazakiho novinka má nadšené recenze a zaútočí na Oscara © Ghibli

Legenda animace se loučí. Mijazakiho novinka má nadšené recenze a zaútočí na Oscara

Posledním filmům známých režisérů je vždy věnovaná velká pozornost, obzvlášť v případě, kdy jejich poslední film vznikl před více než deseti lety. Z filmařského důchodu se přesně po dekádě vrací i mistr japonského anime Hajao Mijazaki a všechny indicie napovídají, že se jedná o mimořádný počin.

Filmové novinky

Snímek The Boy and the Heron doprovází zajímavá pověst. Přestože má svou japonskou premiéru dávno za sebou, víme o něm velice málo. Existuje pouze několik fotek a žádný oficiální plakát, jelikož film šel do japonských kin bez jakékoliv reklamy. I tak se mu ale podařil největší otvírák v historii studia Ghibli a jeden z největších letošních kino víkendů v Japonsku. Dlouho nás distributoři napínali, jak snímek vypadá, a u příležitosti mezinárodní premiéry na filmovém festivalu v Torontu jsme se konečně dočkali.

Podle první minutové ukázky se zdá, že se máme opět na co těšit a dvaaosmdesátiletý režisér stále neztrácí nic ze své poetiky. Film volně založený na předválečném coming-of-age románu How do you live? (tak zní i originální název filmu) vznikl přímo pro Mijazakiho vnučku a jedná se spíše než o ryze dětský film ve stylu Ponyo z útesu nad mořem o výpravnější fantasy dotýkající se temnějších témat, jako je ztráta blízkého člověka ve stylu Princezny Mononoke či nedávné Suzume.

Nadšené recenze a zřejmě Oscar

V zámoří se již objevily i první recenze filmu a jak se dalo čekat, ani tentokrát Mijazaki diváky nezklamal a drží se své unikátní poetiky. První reakce velmi často zmiňují metaforičnost a dojemnost samotné mistrovy labutí písně. „Mijazaki se s námi a s rozpadajícím se královstvím snů a šílenství loučí s božskou úctou a srdceryvným zármutkem, jako když se skutečná legenda smiřuje s vlastní smrtí,“ píše o filmu server IndieWire. The Hollywood Reporter pak o filmu mluví jako o „upřímném obrazu lidské houževnatosti a zármutku a kouzelné výzvě k hledání přátelství a porozumění světa.“ Film by se měl dostat do českých kin díky společnost Aerofilms ještě letos na podzim a samozřejmě se očekává útok na Oscara.

Zdroj: Rotten Tomatoes / THR

Nejbrutálnější seriál roku se vysmívá Marvelu. Trailer slibuje superhrdinská jatka
Nejbrutálnější seriál roku se vysmívá Marvelu. Trailer slibuje superhrdinská jatka
08.09.2023 13:25:00 | Filmové novinky

Již na konci září dorazí na streamovací službu Prime Video od Amazonu očekávaný seriálový spin-off Gen V, který rozšíří univerzum brutálního komiksového hitu Banda. Nový plnohodnotný trailer k seriálu láká ve stylu Bandy na provokativní násilí, temný humor a hektolitry krve.

Netflix slaví nový megahit. Pirátská novinka sledovaností zničila Zaklínače
Netflix slaví nový megahit. Pirátská novinka sledovaností zničila Zaklínače
07.09.2023 17:40:00 | Filmové novinky

Kampaň Netflixu se vyplatila a jeho veleočekávaná pirátská novinka One Piece zaznamenala skvělou sledovanost. Ta dokonce přesahuje hodnoty seriálu FUBAR Arnodla Schwarzeneggera nebo fantasy spektáklu Zaklínač.

Nová sci-fi o invazi mimozemšťanů se blíží. Děsivý trailer ukazuje monstra i únosy lidí
Nová sci-fi o invazi mimozemšťanů se blíží. Děsivý trailer ukazuje monstra i únosy lidí
07.09.2023 16:50:00 | Filmové novinky

Již koncem září dorazí na streamovací služby Hulu a Disney Plus nový sci-fi horor od talentovaného scenáristy a režiséra Briana Duffielda. Ten stojí za povedenou apokalyptickou romantikou výbuch nebo hororem Chůva na zabití.

Piráti z Karibiku 6 dávají šanci návratu Johnnyho Deppa. Napsal je tvůrce The Last of Us
Piráti z Karibiku 6 dávají šanci návratu Johnnyho Deppa. Napsal je tvůrce The Last of Us
06.09.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Scenárista Craig Mazin má svou kariéru skvěle rozehranou a po úspěšném Černobylu a ještě úspěšnějším seriálu The Last of Us již delší dobu pracuje i na šestém filmu o Pirátech z Karibiku. A stvořil něco natolik podivného, že se sám divil, že jeho projekt dostal zelenou.