FB pixel TP pixel
Nejdrsnější hrdina Marvelu už řádí online. Recenze chválí hororovost © Marvel Studios

Nejdrsnější hrdina Marvelu už řádí online. Recenze chválí hororovost

Ve středu 30. března odstartoval na streamovací službě Disney+ nový seriál Marvel Studios s názvem Moon Knight. Oscar Isaac zde ztvárňuje dosud nejdrsnějšího hrdinu komiksového univerza.

31. 3. 2022 18:00 | Filmové novinky

Zatímco předplatitelé Disney+ zatím měli možnost vidět pouze první epizodu, která postupně představuje hlavního protagonistu Stevena Granta, který zjistí, že má v sobě ještě osobnost výrazně akčnějšího Marca Spectora, recenzenti v zahraničí již viděli první dvě až čtyři epizody. A hýří chválou, jak je u Marvelu (pokud mu do věcí nemluví Sony) víceméně obvyklé. Aktuálně má seriál Moon Knight, ve kterém svedou bitvu egyptští bohové, na serveru Rotten Tomatoes 83 procent pozitivních recenzí, přičemž častou chválu seriál dostává za odklon od rozjuchanosti. Moon Knight je podle reakcí velmi jiným superhrdinou, který často vraždí a nemá slitování. Děj navíc hodně těží z toho, že má hlavní hrdina hned dvě rozdílné osobnosti, což vede k zajímavým dialogům i situacím. Seriál se sice kompletně nezbavil humoru, ale kombinuje ho s hororem a starosvětským dobrodružstvím, které připomene Mumii nebo Indiana Jonese. Příklon k temnějším žánrům a větší drsnosti ostatně potvrzuje i skutečnost, že má seriál divácký rating od 16 let, což marvelovky obecně nemívají.

Vzhledem k tomu, že je seriál zároveň více psychologický, musí se opřít o silného hereckého představitele. A Oscar Isaac je podle recenzí prostě boží, táhne seriál na svých bedrech a hravě ovládá snad každou scénu, v níž se objeví. Chválu sklízí i Ethan Hawke v roli hlavního padoucha. Ten sice podle všeho nemá tolik prostoru i proto, že Isaac hraje vlastně dvě postavy v jednom balení, přesto je dostatečně hrozivý a démonický. Nejmenší nadšení seriál bohužel sklízí za scénář, který chce nabídnout všechno, ale jednotlivých motivů je v něm zkrátka moc. Řadě recenzí vadí filozofické promluvy o lidské přirozenosti a identitě. Jiní recenzenti mají problém s nepříliš dobře definovanou mytologií a zmateností scénáře, kterému často padá pomyslný řetěz. Na druhou stranu je prý scénář nepředvídatelný a je v podstatě imunní vůči spoilerům, protože se v seriálu stále něco děje. Opravdovou hlubinnou sondu do duše rozpolceného hrdiny ale čekat nelze. Rozhodně ale budete chtít tohoto (anti)hrdinu vidět i v budoucnu. Jednoduše i proto, že mu prostor šesti seriálových epizod nestačí a žádá si pokračování. Ať už na obrazovkách, nebo ideálně ve filmovém podání.

Zdroj: Rotten Tomatoes

 1 978 zobrazení   122 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Disney začal cenzurovat seriály od Marvelu. Mizí krev i bodná zranění
Disney začal cenzurovat seriály od Marvelu. Mizí krev i bodná zranění
31.03.2022 16:00:00 | Filmové novinky

Ostražití diváci si všimli skutečnosti, že streamovací služba Disney+ začala s cenzurováním násilného obsahu v seriálech od Marvelu. Disney aktuálně bojuje s dospělým obsahem, který musí pečlivě oddělovat od filmů a seriálů pro menší diváky.

Ledová archa s ponorkami? Netflix představil novou strhující sci-fi
Ledová archa s ponorkami? Netflix představil novou strhující sci-fi
31.03.2022 8:00:00 | Filmové novinky

Katastrofická sci-fi patří mezi divácky nejvděčnější žánry. Po nedávných projektech ze Švédska či Belgie nám Netflix nabídne i postapokalyptickou vizi z Turecka.

Nová Hra o trůny zná datum premiéry. Rod draka ožije už v létě
Nová Hra o trůny zná datum premiéry. Rod draka ožije už v létě
30.03.2022 19:00:00 | Filmové novinky

HBO konečně oznámilo, kdy se dočkáme nových epizod Hry o trůny. Spin-off o Rodu Targaryenů vstoupí na obrazovky již koncem léta letošního roku. HBO rovněž ukázalo nové fotky a plakát.

První recenze: Ježek Sonic 2 má geniálního Jima Carreyho. Zbytek čelí kritice
První recenze: Ježek Sonic 2 má geniálního Jima Carreyho. Zbytek čelí kritice
30.03.2022 8:00:00 | Filmové novinky

Již tento čtvrtek se do našich kin vřítí druhý díl akční komedie Ježek Sonic s nejrychlejší bytostí ve vesmíru. A protože jsou již první reakce recenzentů venku, můžeme se blíže podívat, jak se jim toto pokračování líbilo.