FB pixel TP pixel
Cenové peklo multikin: Labyrint ceníků zmate, příplatky oškubou. Pražáci a Brňáci se prohnou nejvíc © AMC

Cenové peklo multikin: Labyrint ceníků zmate, příplatky oškubou. Pražáci a Brňáci se prohnou nejvíc

Průměrné ceny lístků do multikin za poslední tři roky stouply zhruba o čtvrtinu. Zdražilo nejen základní vstupné, ale cenami hýbou také různé extra příplatky - za lepší sedačky, lepší zvuk nebo lepší zážitek. Zlevnit se naopak můžete třeba registrací v klubu. Pojďme se na tento fenomén příplatků ale i slev podívat podrobněji.

České novinky 5. 9. 2024 16:50 | České novinky

Když jdete zakoupit lístky na pokladnu multikina, cenu si můžete spočítat dopředu podle oficiálních ceníků, které jsou buď vyvěšené před kinem, a nebo těch, které se nacházejí na webu multikina. Jak ale ukazuje třeba stránka na redesignovaném webu Cinestaru, na kalkulaci budete potřebovat víc než jen matematiku druhé třídy a rozhodně lepší orientaci než při horské túře. Samozřejmě, kompletní a správná cena vám bude při online objednání spočítaná při nákupu, nicméně pokud jdete na pokladnu kina s dětmi v každé ruce a frontou nedočkavců v zádech, budete často postaveni před hotovou věc a kompletní cena na vás skočí v řádu sekund.

Jestli si chcete udělat lepší obrázek o tom, jaká cena na vás čeká, tak vězte, že ji ovlivňuje docela dost faktorů. Srovnali jsme tedy nabídku a způsob počítání cen všech českých multikin, které patří 5 značkám - Cinestaru, Cinema City, Premiere Cinemas, Golden Apple (ve Zlíně) a Cinemaxu (v Olomouci). Ceny jsou platné k 4.9.2024 a jsou brané z oficiálních ceníků dostupných na webech jednotlivých multikin.

Základní vstupné

Nejdříve úplný základ. Toto je běžná cena pro běžného člověka v běžném městě na běžné představení v běžném čase. Pokud jako dospělý člověk vyrážíte na film do multikina, většinou se u pokladny potkáte s touto cenou. Od ní se potom počítají různé doplatky či slevy.

Typ Cinestar Cinema City Premiere Cin. Cinemax Golden Apple
Základ 229 Kč 235 Kč 209 Kč 199 Kč 209 Kč

Příplatky

V ideálním světě by tato základní cena platila vždy a všude, ale realita je jiná. Multikina stanovují různé příplatky. První daní je jít do multikina v Praze či v Brně, pro které platí jiné ceny než ve zbytku republiky. Argumentem určitě bude větší koncentrace lidí a vyšší nákupní síla. Kdo tedy chce šetřit v těchto dvou městech, musí buď vyjet jinam a nebo nejít do multikina. Následují příplatky za speciální představení. 3D mánie je naštěstí už za námi, kina hrají jen minimum těchto představení a v naprosté většině případů platí, že vždy vedle promítaná 2D verze je lepší. Zážitkovým kinem pro masy je 4DX, kde si můžete dopřát jiné smysly a vjemy než jen obraz a zvuk, naopak zážitkovým kinem pro fajnšmekry je IMAX, kde velké plátno a silnější zvuk nechají vyniknout filmy, které točí filmaři se silným audiovizuálním citem (Christopher Nolan). Také zde platí, že toto jsou možné příplatky, v naprosté většině případů máte u filmových novinek jít na běžnou verzi na běžnou cenu.

Paradoxní je, že za lepší obraz a zvuk v klasickém kině platíte u vybraných řetězců skoro stejně, cena skáče výše, když jdete do kinosálů jako Theatre Deluxe (lepší zvuk i obraz, ale také lepší sedačky či žádné reklamy) od Cinestaru. Ten také nabízí lepší sedačky v zadních částech za příplatek. Kdo ale nechce, platit extra nemusí, může jít na klasické představení bez extra obrazu, zvuku či vjemů. Největším požitkářům potom slouží sály Gold Glass (Cinestar Anděl) nebo VIP (Cinema City Chodov), kde buď máte super sedačky a obsluhu občerstvení do sálu a nebo přímo neomezenou konzumaci občerstvení.

Příplatky Cinestar Cinema City Premiere Cin. Cinemax Golden Apple
Praha, Brno +26 Kč +40 Kč +16 Kč
3D film +25 Kč +20 Kč v ceně +40 Kč
3D brýle +25 Kč +20 Kč + 20 Kč
4DX +105 Kč
IMAX +34 Kč
ATMOS +30 Kč +30 Kč +40 Kč
VIP místa +10 Kč
Deluxe +80 Kč
Gold Glass +295 Kč
VIP jídlo +514 Kč +340 Kč +160 Kč
Premiéry +50 Kč
Nákup online +24 Kč

Slevy

Je fér říci, že můžete při nákupu i ušetřit a není to nic komplikovaného. Základní slevou, kterou má každé (multi)kino, jsou samozřejmě slevy pro děti, studenty, seniory (obvykle 60+) či držitelé ZTP průkazů. Ušetřit ale mohou i dospělí, když vychytají v programu buď levné dny (někdo dělá mimořádně, ale třeba Cinemax v Olomouci každou středu) a nebo jít dokonce v pracovním dnu v dřívějších hodinách (opět Cinemax). Dospělí také ušetří tím, že v případě rodinné návštěvy, tedy alespoň 1 dítě, nemusí kupovat vždy za plnou cenu dětský a dospělý lístek, ale mohou si zakoupit rodinnou vstupenku, která ve výsledku ušetří nemalou část.

Samostatnou kapitolou jsou věrnostní slevy. Každá síť multikin má svůj věrnostní program, jehož registrace stojí zhruba 100 Kč na rok (plus poplatek za první vystavení) a opravňuje vás nejen ke slevě z daného představení, ale i různé kumulaci bodů či peněz, které můžete v kině dále uplatnit. Multikina se také snaží, abyste jim ušetřili práci lidí na pokladně, takže vybízejí ke koupi lístků online a nabízí mírnou slevu za webový nákup. Černou ovcí je v tomto směru dlouhá léta Cinema City, které si naopak jako jediný řetězec účtuje za nákup online PŘÍPLATEK. Ušetřit lze tedy nákupem přímo v kině. V případě slev je samozřejmě nutné ještě vždy prostudovat kompletní ceníky a podmínky jednotlivých řetězců, jak je lze kombinovat (většinou nelze).

Slevy Cinestar Cinema City Premiere Cin. Cinemax Golden Apple
Děti... -30 Kč -36 Kč -40 Kč -30 Kč -30 Kč
Akce -100 Kč -85 Kč -80 Kč
Odpoledne -30 Kč
2+1 -84 Kč
2+2 -219 Kč -148 Kč -151 Kč
2+3 -242 Kč
Pro členy -20 Kč -20 Kč -20 Kč -30 Kč -30 Kč
Online -20 Kč -10 Kč -10 Kč
Aplikace -30 Kč

Speciál

Zajímavou akci má znovu olomoucký Cinemax, který jako jediný v Česku umožňuje si návštěvy kin předplatit na měsíc a za jednu cenu mohou fajnšmekři chodit do kina prakticky neomezeně a kolikrát za měsíc chtějí. Zavede u nás Cinema City také Unlimited balíček jako má v sousedním Polsku?

Typ Cinestar Cinema City Premiere Cin. Cinemax Golden Apple
Členové/rok 100 Kč 100 Kč 89 Kč 100 Kč 100 Kč
Neomez/měsíc 990 Kč

A to není všechno

Jak moc dobře ví každý návštěvník multikina, zaplacením lístků ještě výdaje skončit nemusí, protože následuje občerstvení. Ceny popcornu, sladkostí a nápojů jsou ale téma na jiný článek, zde samozřejmě platí, že ušetřit lze prostě tím, že si nic do kina nekoupíte. Bohužel zatím nikdo z řetězců nenabízí možnost promítání, kde vás naopak lidé chroustající popcorn a srkající kolu neobtěžují...

P.S. V detailech našich filmů promítaných v kinech najdete nejen promítací časy, ale také ceny na jednotlivá představení právě podle počítaných s různými přirážkami i slevami. Podobně jako u streamovacích služeb, můžete se jedním klikem dostat na nákup vstupenek online přímo do sálu. A předtím si ještě na našich stránek zkontrolovat vyprodanost.

Zdroj: Autorský text / Cinema City / Cinestar / Cinemax / Premiere Cinemas

Kazma na Primě zcela vyhořel. Premiéra byla předem odsouzena k neúspěchu
Kazma na Primě zcela vyhořel. Premiéra byla předem odsouzena k neúspěchu
02.09.2024 19:15:00 | České novinky

Jestli televize Prima doufala, že vstoupí do podzimní sezóny s větším úspěchem než v loňském roce, zatím se zdá, že se šeredně zmýlila. Sbírá totiž jedno divácké zklamání za druhým. Tentokrát už ale nemůže být překvapený skutečně nikdo. Vsadit na Kazmu byla chyba z vícero důvodů.

Další průšvih pro Primu: Premiérová kriminálka ztratila půl milionu diváků a bude hůř
Další průšvih pro Primu: Premiérová kriminálka ztratila půl milionu diváků a bude hůř
01.09.2024 19:30:00 | České novinky

Televize Prima uvedla po více než dvou letech novou řadu kriminální komedie s nadpřirozeným prvkem Duch a zdá se, že u diváků opět narazila. Televize sice vyhrála sobotní večer, jenže výsledek je oproti očekávání tristní. Počet diváků totiž masivně poklesl.

Nový český historický seriál odhalen v prvním traileru. Do televize půjde Dcera národa se zpožděním
Nový český historický seriál odhalen v prvním traileru. Do televize půjde Dcera národa se zpožděním
30.08.2024 16:30:00 | České novinky

Společnost Canal+ ukázala první upoutávku na očekávaný historický seriál o dceři Karla Havlíčka Borovského, která bude hledat lásku a zároveň se vzpouzet proti dobovým konvencím. Premiéry se fanoušci streamingu dočkají již letos. Diváci České televize si ještě počkají.

Další propadák na Primě. Nový pořad s Pergnerovou nikoho nezajímá
Další propadák na Primě. Nový pořad s Pergnerovou nikoho nezajímá
29.08.2024 18:20:00 | České novinky

Žádné překvapení se nekoná. Odpověď televize Prima na úspěšný Love Island na konkurenční Nově vůbec nevyšla a nová vztahová reality show končí v zapomnění dříve, než vůbec pořádně začala. Potvrzuje se tak velmi slabý podzimní programový line-up, který příliš nezachraňuje i relativní úspěch návratu kriminálky s Prachařem a Sandevou.