FB pixel TP pixel
Na HBO dorazil Joker. Nejvýraznější komiksový film od Temného rytíře © TMDB

Na HBO dorazil Joker. Nejvýraznější komiksový film od Temného rytíře

Ačkoli se Zack Snyder už roky marně snaží vířit vody a natočit "seriózní" komiks pro "dospělé" diváky. Stejně mu tohle renomé ukradl Joker. Psychologické drama, které antagonistu batmanovských příběhů přenáší na realistické hřiště Taxikáře. Nyní si ho můžete užít na HBO.

Filmové novinky

HBO a jeho streamovací služba HBO GO dnes zahajuje takový menší batmanovský maratón, který je poněkud nepochopitelně propagačně utlumen a málokterý fanoušek komiksů o něm ví. Jak jsme ale psali pár dní nazpět, zhlédnout ode dneška můžete 9 elitních animovaných filmů, které povětšinou adaptují ty nejlepší komiksy z dílny vydavatele DC Comics. A jako hlavní chod si následně můžete dopřát Jokera. Renomované oscarové drama v hlavní roli s Joaquinem Phoenixem, který jako psychicky narušený Arthur Fleck postupně propadá šílenství a anarchistickým tendencím.

Vznik filmového Jokera je vůbec fascinujícím příběhem sám o sobě. S nápadem totiž přišel režisér Todd Phillips, který se silně inspiroval Taxikářem Martina Scorseseho, jenž vypráví o deziluzi vietnamského veterána, který po nocích brázdí ulice ve svém taxíku a postupně ztrácí kontrolu nad schopností vrátit se zpět do běžného života. Phillips nezapře inspiraci ani v jiném Scorseseho filmu, Králi komedie, za což si od některých kritiků vysloužil verbální políčky jako především tematický vykradač, který toho mnoho nového ke stolu vlastně nepřinesl, jen nabalil komiksového padoucha a jeho zrod a dvě filmové klasiky, které odnosí většinu břemena na svých bedrech. Buď jak buď, pořád je Phillipsův film výrazně zajímavější a psychologicky hutnější než cokoli, co DC Comics a studio Warner Bros. vyprodukovalo od Nolanova Temného rytíře a jedná se vysloveně o výsměch do tváře přepálené opulence Zacka Snydera, jenž ve své alternativní realitě stále věří, že jeho digitální fackované s povrchními křesťanskými metaforami jsou hluboké sondy, které nastavují zrcadlo spotřebním blockbusterům od Marvelu. Slovy samotného prince zločinu: HA HA HA!

Joker loni vyhrál cenu za nejlepší film na festivalu v Benátkách. Odnesl si rovněž tři ceny BAFTA, dva Zlaté glóby a a dva Oscary. Vždy přitom platilo, že s triumfem odcházela skladatelka hudby Hildur Gu?nadóttir a představitel hlavní role Joaquin Phoenix, jemuž pád na samotné mentální dno uvěříte bez sebemenšího zaváhání. Je to právě Phoenix, který filmu dodává potřebnou vlastní tvář, která Jokera odlišuje od Phillipsem citovaných vzorů ze 70. a 80. let minulého století.

 258 zobrazení   70 se líbí
Netflixu se na 4 roky upsal jeden z nejlepších režisérů současnosti
Netflixu se na 4 roky upsal jeden z nejlepších režisérů současnosti
15.11.2020 | Filmové novinky

Plodná spolupráce mezi streamovací společností Netflix a režisérem Davidem Fincherem bude po úspěšných letech i nadále pokračovat. Dohodli se totiž na exkluzivní smlouvě platné pro následující čtyři roky.

Arnie zpátky v akci! Pro Netflix natočí špiónský seriál
Arnie zpátky v akci! Pro Netflix natočí špiónský seriál
12.11.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Akční legendy zdá se pochopily, že streamovací služby by mohly být místem, kde by se jim mohlo v důchodu dařit stejně dobře jako třeba komediím Adama Sandlera. Po Van Dammovi míří na Netflix i sám Arnold Schwarzenegger.

Umbrella Academy dostane od Netflixu 3. řadu. Kdy nás čeká?
Umbrella Academy dostane od Netflixu 3. řadu. Kdy nás čeká?
11.11.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Chvíli jsme na oficiální oznámení napjatě čekali, ale nakonec se Netflix rozhoupal a schválil natáčení třetí řady svého veleúspěšného superhrdinského seriálu Umbrella Academy. Co se o nadcházející řadě ví?

Sper to ďas! Natáčení Zaklínače se znovu zastavuje kvůli COVIDu
Sper to ďas! Natáčení Zaklínače se znovu zastavuje kvůli COVIDu
08.11.2020 | Filmové novinky

Ve stejný týden, kdy bylo rozhodnuto, že se natáčení druhé řady Zaklínače přesune kvůli britskému lockdownu zpět do studií, byl u členů štábu prokázán koronavirus. Natáčení se tak musí znovu odložit.