FB pixel TP pixel
Češi drtí Netflix víc, než se myslelo. Detailní statistiky odhalily úspěch desítek filmů © Bontonfilm

Češi drtí Netflix víc, než se myslelo. Detailní statistiky odhalily úspěch desítek filmů

Zatímco u kin čísla divácké návštěvnosti nalezneme poměrně snadno, streamovací služby bývají velkou neznámou. A to nejen pro obyčejné smrtelníky, ale i pro samotné tvůrce a jejich filmy. Tedy až donedávna, kdy Netflix začal sdílet počet sledovaných hodin u svého obsahu. Jaké jsou trendy a největší úspěchy českých filmů?

Streaming novinky 14. 7. 2024 14:00 | Streaming novinky

Od konce loňského roku Netflix pravidelně zveřejňuje sledovanost u všech svých titulů. I když se jedná o mnohdy nepřehlednou tabulku o desítkách tisíc řádků, která navíc reflektuje tituly s půlročním zpožděním, je nyní konečně možné díky jednoduchým počtům a dělení zjistit poměrně přesný odhad počtu diváků, či alespoň zhlédnutí. Náš sesterský analytický projekt Flixpatrol.com nově uvádí data zhlédnutí u každého titulu a zpřehledňuje tak celkovou databázi. Je tak možné zjistit mnoho zajímavých čísel (včetně českého obsahu), která nám říkají mnoho zajímavých věcí.

Přehledně a v číslech

V minulém roce přibyly na Netflix desítky tuzemských novinek, jejichž datum premiéry se pohybovalo od roku 2021 do podzimu 2023. Nejsou to ale distribuční okna ani SVOD exkluzivity, které hrají klíčovou roli v potenciálním úspěchu filmu. Mnohem častějším rozhodujícím faktorem pro úspěch daného titulu je jeho žánr. U českých diváků na streamovací jedničce s obrovským přehledem vítězí komediální žánry. Desítku nejúspěšnějších titulů, které za minulý rok na Netflix přibyly, okupuje humor. Ať už v lidové podobě v případě snímku Ostrov Rudolfa Havlíka, případně dramatičtější poloze v případě Střídavky Petra Nikolaeva nebo ambicióznější formě v případě mladistvého snímku BANGER. Adama Sedláka.

Češi drtí Netflix víc, než se myslelo. Detailní statistiky odhalily úspěch desítek filmů © Bontonfilm

Na prvních pěti příčkách počtu zhlédnutí se drží lidové a částečně rodinné snímky. První místo s náskokem cca 200 000 zhlédnutí drží dobrodružný Ostrov s téměř milionem zhlédnutí, což je trojnásobek návštěvníků v kinech, kde se filmu také nedařilo vůbec špatně. Netflix uvádí dokonce milion, protože zaokrouhluje v datech nahoru. Na druhém místě nalezneme rodinnou podívanou Vánoční příběh s přibližně 750 000 zhlédnutí. Následuje výsostně ženská podívaná Za vším hledej ženu s necelými 700 000 zhlédnutími a dva filmy o dysfukčních rodinách – Střídavka a Hádkovi.

Jediným filmem v první pětce z roku 2023 je Havlíkův Ostrov, zbylá čtveřice snímků si na svou Netflix premiéru musela počkat i téměř rok. Klíčem úspěchu tak rozhodně není film co nejdříve uvést na streamingu, naopak jak adventní SVOD premiéra Vánočního příběhu napovídá, právě správný timing je jedním ze zásadních faktorů. Ani neúspěch v kinech přitom nevylučuje úspěšnost titulu na Netflixu, čtvrtou Střídavku a páté Hádkovi dělilo v kinech přibližně 150 000 diváků, na české streamovací jedničce je přibližně 90 000 zhlédnutí, která v obou případech násobně převyšují návštevnost z kin.

Netflix strčí Prima+ hravě do kapsy

Jestli z výročních čísel sledovanosti jasně vyšel nějaký poražený, je to streamovací služba Prima+, která měla čtyři z prvních pěti filmů na SVOD dříve než Netflix. Exkluzivní okno, pohybující se většinou v rozmezí dvou až tří měsíců, rozhodně stálo platformu nemalé prostředky, ať už čistě finanční nebo v rámci koprodukčního vkladu. Netflix tituly zakoupil za násobně nižší cenu, a přesto se staly jeho výkladní skříní na českém trhu.

Kino víc než pohodlí domova

Počet zhlédnutí na Netflixu se obecně pohybuje v řádech násobně vyšších než je návštěvnost v kinech. Snímek Hádkovi vidělo na Netflixu 11x více lidí než v kinech, pokračování Párty Hárder s podtitulem Summer Massacre zaznamenalo 9x více zhlédnutí z obrazovek než z kin. Neveselou první příčku pak drží rozverný Pánský klub, který vidělo na Netflixu přibližně 23x více lidí než v kinech, což je vzhledem k faktu, že Netflix platí jednotná fee za titul opravdu smutná podívaná.

Češi drtí Netflix víc, než se myslelo. Detailní statistiky odhalily úspěch desítek filmů © Bontonfilm

Existují ale dva tituly, které se hrdě pyšní věrnými diváky v kinech, a to každý z jiného důvodu. ONEMANSHOW: The Movie vidělo v kinech kolem 550 000 diváků dychtivých zahrát si hru o milion dolarů. Na Netflixu film bez „přidané finanční hodnoty“ přilákal o necelou stovku tisíc diváků méně. Raketový start a rychle opadající nadšení spojené s krátícím se časem na luštění filmového rébusu jasně ukazují, že Kazmova filmová show rozhodně nebyla trvalkou, která měla drtit streaming.

Druhým z filmů, který si drží o chlup větší sledovanost v kinech než na Netflixu, je pak ezotericky laděná mozaika Dvě slova jako klíč, která v kinech těžila z „analogu věrné“ divácké skupiny a chytré distribuční strategie. Dá se tak čekat, že podobně si povede i Vachlerovo Tajemství a smysl života, které se Svátkovým snímkem spojuje atmosféra i divácké cílení. Kino tak rozhodně není mrtvým kanálem. Dva výše zmiňované filmy poukazují na důležitost správně zvolené strategie kino releasu. A ani ty nejúspěšnější tituly na Netflixu nemohou kiny opovrhovat, protože zisky z nich jsou stále násobně vyšší než ty, které může a nabízí Netflix.

TOP 10 nejúspěšnějších českých filmů na Netflixu

  • Ostrov
    • 330 000 diváků (kino)
    • 950 000 zhlédnutí (Netflix)
  • Vánoční příběh
    • 175 000 diváků (kino)
    • 750 000 zhlédnutí (Netflix)
  • Za vším hledej ženu
    • 120 000 diváků (kino)
    • 680 000 zhlédnutí (Netflix)
  • Střídavka
    • 200 000 diváků (kino)
    • 660 000 zhlédnutí (Netflix)
  • Hádkovi
    • 50 000 diváků (kino)
    • 570 000 zhlédnutí (Netflix)
  • Párty Hárder: Summer Massacre
    • 60 000 diváků (kino)
    • 530 000 zhlédnutí (Netflix)
  • Pánský klub
    • 20 000 diváků (kino)
    • 460 000 zhlédnutí (Netflix)
  • ONEMANSHOW: The Movie
    • 550 000 diváků (kino)
    • 460 000 zhlédnutí (Netflix)
  • Princ Mamánek
    • 130 000 diváků (kino)
    • 410 000 zhlédnutí (Netflix)
  • Banger
    • 75 000 diváků (kino)
    • 400 000 zhlédnutí (Netflix)

Připomínáme rovněž, že dřívější úspěchy českých filmařů na Netflixu si můžete připomenout zde. Dosud nejúspěšnějším českým filmem je Jan Žižka, který zaznamenal téměř 10,5 milionů zhlédnutí/diváků. Výrazně mu ale pomáhá, že byl uveden globálně, nikoli pouze na českém a slovenském trhu, jak je u tuzemských titulů obvyklé. Ze starších titulů na Netflixu je fenoménem pohádka Tři oříšky pro Popelku, která zaznamenala hlavně díky vánočním svátkům přes milion zhlédnutí.

Zdroj: Autorský text / Netflix / FlixPatrol

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 5 429 zobrazení   38 se líbí
Voyo skoro dotáhlo Netflix. Nárůst předplatitelů namlsal, zdražuje část obsahu na Slovensku
Voyo skoro dotáhlo Netflix. Nárůst předplatitelů namlsal, zdražuje část obsahu na Slovensku
10.07.2024 11:40:00 | Streaming novinky

Na festivalu v Karlových Varech oznámili zástupci televize Nova, že jejich streamovací služba Voyo má v Česku a na Slovensku více než 850 tisíc předplatitelů. Pokračuje tak v dotahování Netflixu a stále je reálné, aby do konce roku 2025 dohmátla na vytyčený milion předplatitelů.

Hollywoodský gigant mění šéfa. Domov Top Gunu či Transformers čekají velké změny
Hollywoodský gigant mění šéfa. Domov Top Gunu či Transformers čekají velké změny
08.07.2024 17:40:00 | Streaming novinky

To, o čem se poslední léta spekulovalo, měsíce už i veřejně psalo a poslední dny už bralo za hotové, je nyní oficiálně venku. Studio Paramount se dohodlo na převzetí se společností Skydance a její šéf, David Ellison, se stane novým šéfem světoznámé značky s horou v logu. Jedna kapitola končí, druhá začíná.

Nová sci-fi Netflixu je globálním hitem. Oslňuje stoprocentním hodnocením kritiků
Nová sci-fi Netflixu je globálním hitem. Oslňuje stoprocentním hodnocením kritiků
03.07.2024 17:00:00 | Streaming novinky

Streamovací služba Netflix si připisuje další výrazný úspěch. Nový sci-fi seriál Supergen sbírá nadšená hodnocení kritiků a ukazuje, že i za málo peněz může vzniknout hodně streamovací zábavy. Projekt zaujal diváky po celém světě.

Seriálový Pán prstenů napravuje chyby. Odhaluje děsivé mohylové duchy z knih, Sauron se změní
Seriálový Pán prstenů napravuje chyby. Odhaluje děsivé mohylové duchy z knih, Sauron se změní
28.06.2024 18:40:00 | Streaming novinky

Pán prstenů: Prsteny moci přinesou ve své druhé řadě kromě nových postav i z filmů dosud neznámou sílu zla. Takzvaní mohyloví duchové přitom v původní trilogii hrají zásadní roli a téměř Froda i jeho přátele připraví o život. Tvůrci rovněž slibují Saurona, který bude mnohem věrnější knihám i tomu temnému pánovi, jehož známe z filmů Petera Jacksona.