FB pixel TP pixel
Blíží se konec binge-watchingu? O Netflixu se rozšířila zneklidňující fáma © Netflix

Blíží se konec binge-watchingu? O Netflixu se rozšířila zneklidňující fáma

V minulých dnech jste se mohli po internetu dočíst, že Netflix zvažuje konec uvádění stylem binge-watchingu, tedy všech epizod seriálu naráz. Není to však pravda, celá aféra vznikla špatnou interpretací zprávy jednoho analytika, kterou poté převzaly další (velké americké filmové) weby. Pojďme se na to podívat blíže.

13. 9. 2022 12:50 | Streaming novinky

Velké americké filmové weby (Movieweb, ScreenRant) v posledních dnech reportovaly možnost, že Netflix reálně zvažuje opustit svůj populární model uvádění všech epizod jedné řady seriálů najednou, tedy věc, která ho proslavila a dala vzniknout pojmu "binge-watching", tedy neřízené sledování. Nicméně všem článků chybělo nějaké potvrzení či alespoň náznaky ze strany Netflixu, že o něčem reálně uvažuje a pouze se odkazovaly na vyjádření, které publikoval ve svém (za platební branou schovaném) příspěvku analytik Matthew Belloni. Ten však v původním textu nic o konkrétních plánech Netflixu nepsal, pouze na základě vlastních argumentů popustil uzdu své fantazii a „radil“ Netflixu, proč by tento model měl opustit. Například protože sociální média udržují diváky jednou epizodou týdně v napětí delší dobu a zajišťují lepší zapojení fanoušků. Měl tedy co vysvětlovat, když se na jeho příspěvek začaly odkazovat velké weby a opravdu musel znovu potvrdit, že tím myslel „co by měl udělat“ Netflix, ne „co možná Netflix dělá“.

Netflix přitom i přes výjimky stále svůj model srdnatě drží. I když v poslední době rozděluje nové řady svých největších hitů jako Stranger Things či Ozark na dvě poloviny, stále je fanouškům k dispozici mnoho hodin těchto oblíbených pořadů najednou. Vždyť odvysílání celé řady v den premiéry bylo vždy velkým netflixovským marketingovým tahákem, kterým se snažil odlišit od klasických kabelových televizí. Mezi svojí konkurencí tak zůstává už víceméně jediný - původní HBO seriály (a naprostá většina HBO Max originálů) jede tímto stylem od začátku, protože má takový zvyk z televize. Stejnou muziku tvrdí Disney+ či Apple TV+, tam to bylo způsobeno hlavně tím, že nového obsahu mají výrazně méně než Netflix). Jedině Amazon zkoušel zpočátku stejný styl jako Netflix, ale u svých nových seriálů už s tím přestává také, viz aktuálně Prsteny moci

Netflix celou záležitost, jak už bývá dobrým zvykem, nekomentoval, ale tentokrát je to spíše dané tím, že pochopil od začátku, kde to celé vzniklo. Není samozřejmě nikde napsáno, že Netflix jednoho krásného dne tento systém nezmění, ale stejně jako to, že se bude více věnovat kinodistribuci (či snad, že by koupil krachující kinořetězce), jde zatím jen o sny a teorie analytiků.

Zdroj: What`s on Netflix

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
 Amazon pozastavil nenávistná hodnocení Pána prstenů. Nečiní tak poprvé
Amazon pozastavil nenávistná hodnocení Pána prstenů. Nečiní tak poprvé
09.09.2022 14:50:00 | Streaming novinky

I když se Amazon po uvedení seriálového Pána prstenů chlubí rekordní sledovaností, musí čelit hordě nespokojených fanoušků, kteří seriál atakují odmítavými recenzemi. Amazon se proti nim ovšem rozhodl rázně zakročit.

Disney+ za cenu jednoho piva? Slevová nabídka není jen pro nové zákazníky
Disney+ za cenu jednoho piva? Slevová nabídka není jen pro nové zákazníky
07.09.2022 17:00:00 | Streaming novinky

Disney 8. září startuje oslavy zvané Disney+ Day a během nich naservíruje nejen hromadu nových filmů a seriálů, ale také unikátní slevovou akci, která má zlákat nové i navracejícící se předplatitele.

Obří konkurence Netflixu se blíží. Za dobrou cenu nabídne Top Gun 2 a další hity
Obří konkurence Netflixu se blíží. Za dobrou cenu nabídne Top Gun 2 a další hity
05.09.2022 17:25:00 | Streaming novinky

Poslední z velkých streamingových hráčů má konečně termín spuštění v našem regionu. Dočkáme se ho však - jako obvykle - později než jsme čekali. Budoucí streamovací domov Top Gunu, Transformers, Star Treku, Jurského světa, Kanclu, South Parku nebo Dextera se v Česku objeví až na jaře 2023.

Netflix už tuší cenu za předplatné s reklamou. Víme, kam všude ji nacpe
Netflix už tuší cenu za předplatné s reklamou. Víme, kam všude ji nacpe
02.09.2022 12:30:00 | Streaming novinky

Není žádným tajemstvím, že streamovací služba Netflix se chystá zavést reklamy pro své předplatitele. Nemusíte mít však strach, Netflix bez reklam bude stále možné sledovat, a to za poměrně výhodnou cenu.